x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, despre pragul de 50 la sută plus unu la referendum: O acţiune îndreptată împotriva poporului român (noiembrie 2007)

Băsescu, despre pragul de 50 la sută plus unu la referendum: O acţiune îndreptată împotriva poporului român (noiembrie 2007)

18 Iul 2012   •   11:16
Băsescu, despre pragul de 50 la sută plus unu la referendum: O acţiune îndreptată împotriva poporului român (noiembrie 2007)

Presedintele suspendat Traian Basescu afirma, in noiembrie 2007, ca "introducerea artificiala a unui prag de 50 la suta plus unu din electoratul din lista pentru validarea unui referendum arata discriminarea pe care politicienii o practica atunci cand cetatenii romani sunt chemati la vot impotriva interesului lor, dar in interesul romanilor".

"Conditiile sunt sa fie validate numai acele consultari electorale care sunt in interesul politicienilor.

Cred ca o astfel de limita ar putea fi stabilita, 50 la suta plus unu din cei inscrisi in lista – conditie de validare a unui referendum, numai daca in Romania ar fi votul obligatoriu. Sunt state in Uniunea Europeana in care prezenta la vot este obligatorie si, in cazul absentei la vot, electorul este amendat. Dar in Romania participarea la vot nu este obligatorie, nu este sanctionat absenteismul. Ca atare, cei care se prezinta la o consultare electorala sunt cei care doresc sa fie activi si implicati politic. In aceste conditii, fixarea unor parametri atat de dificili pentru validarea unui referendum, care exprima, conform art. 90, vointa poporului, mi se pare ca este o actiune indreptata spre minimalizarea importantei titularului puterii si a suveranitatii in stat, care e poporul roman, si nu politicienii", explica Traian Basescu, intr-o declaratie de presa din 29 noiembrie 2007.

Citeste AICI declaratia completa a lui Traian Basescu

×