x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Este posibil să denunţ pactul de coabitare cu Ponta. Este un mincinos, a intrat cu bocancii în justiţie de dragul lui Dragnea

Băsescu: Este posibil să denunţ pactul de coabitare cu Ponta. Este un mincinos, a intrat cu bocancii în justiţie de dragul lui Dragnea

03 Oct 2013   •   11:28
Băsescu: Este posibil să denunţ pactul de coabitare cu Ponta. Este un mincinos, a intrat cu bocancii în justiţie de dragul lui Dragnea

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, în cadrul unei emisiuni TV, că va face o analiză, în această după-amiază, a ceea ce a respectat şi ce nu Victor Ponta şi va decide dacă va denunţa pactul de coabitare cu premierul. "Cel mai important punct, independenţa justiţiei, s-a prăbuşit, cu binecuvântrea domnului Ponta. Acest lucru mă face să mă îndrept spre denunţarea pactului şi să informez partenerii", a declarat Traian Băsescu.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

- Nu sunt deloc bine dispus de ieri dupa-amiaza

- In 2012, cred ca in februarie, am invitat la Cotroceni conducerea PDL. Subiectul era altul - o remaniere. Cu aceasta ocazie le-am spus apasat de multe ori: procesele de consolidare a statului, in mod deosebit a justitiei, nu sint ireversibile. Totul se poate intoarce. Ce am vazut ieri e proba ca am dreptate. Sunt forte politice care nu pot fi un garant al respectarii regulii jocului.

- E o imixtiune a politcului care pur si simplu a dat ordin procurorului general sa faca ceva, dupa doua socuri: anuntul inceperii urmaririi penale pentru santaj al lui Voiculescu, condamnarea lui Voiculescu si finalizarea dosarului lui Dragnea. Acest trei lucruri i-au facut sa nu mai respecte obiective cu care s-au angajat si in UE, si in relatia cu SUA, si in acel protocol de colaborare institutionala. Ieri ne-a dovedit premierul ca nu da doi bani.

- Aici nu suntem in zona naivitatilor. Alaltaieri, dupa CSAT, am vorbit cu ministrul Justitiei, spunindu-i "Atentie la nominalizarile pentru DNA, pentru ca pina acum am avut o regula - sefii DNA propun numirile". E foarte important ca seful DNA si sefii DIICOT (care nu sunt structuri in subordinea Parchetului General) sa poata sa-si propuna echipa. Sigur, daca un ministru al Justitiei sau CSM au argumente profesionale ca nu trebuie numit, nu va fi numit. Dar principiul e ca seful DNA sau seful DIICOT sa propuna sefii de sectii.

- Asa a functionat relatia cu Morar. Era suficient ca Morar sa spuna ca vrea sefi de sectie pe Tulus sau Papici sau doamna Alexandrescu. Foarte bine.

- Am actionat la factorii de decizie sa nu faca un lucru in neregula, eu avind informatii ca e mare agitatie pe aceasta tema in interiorul PSD. Ei au mizat ca vor face schimbarea lui Papici inainte de finalizarea dosarului. Ei nu au stiut la ora cind au luat decizia ca dosarul era finalizat si trimis la Kovesi.

- Dragnea i-a tras ieri una lui Ponta de nu s-a vazut pe tema Rosia Montana.

- Grav mi s-a parut discursul premierului de ieri la adresa lui Papici, l-a facut in toate felurile.

- Dar sunt oameni la DNA care nu vor inghiti la nesfirsit. Mandatul procurorilor cu functii de conducere e limitat prin lege. Ce este in neregula aici in ce priveste numirile de la sectia I a DNA e ca acum 7 zile pentru Procurorul General oamenii astia au fost buni si i-au delegat pentru 3 luni. Care e motivarea? Asta e proba cea mai puternica a interventiei politicului. Cineva s-a urcat cu piciorusele pe Nitu, ca si pe Cazanciuc.

- Aici e o poveste, am vazut acuzatiile, si la momentul numirii, si aseara.

- E usor a scrie versuri cand nimic nu ai spune, dar cand ai un rezultat electoral de 70%... Eu daca as fi fost la un partid cu 70% nu as fi stat de vorba cu presedintele. I-as fi spus  alo, asa hoti cum suntem, cu lipsa de apetit pentru statul de drept, am fost alesi de popor cu 70%. Parchetul nu avea sef titular, DIICOT nu avea sef titular, tot sistemul era pe delegatie. Deja incepuse competitia interna, cine sa fie numit. Asta numai sanatatea sistemului nu o arata. Eu m-am bazat pe doua lucruri: trebuie securizat DIICOT si DNA, ambele au regim de cooperare si nu de subordonare cu Procurorul general. Ce au facut Nitu, Cazanciuc si Ponta a compromis Romania.

- Sa nu va imaginati ca e un ambasador care nu stia ca propunerile pe care eu le semnam sunt chiar propunerile sefului institutiei, si ele erau credibile chiar din acest motiv. Au stiut toti ca procedeul se respecta. Acum aici e de discutat o chestiune: Nitu a facut apel la ce e in lege, dar legea se adreseaza sistemului in general. Cele doua structuri pe care Nitu nu le are in subordine, ci in coordonare, au regulamentele lor. Intrebarea este, si aici trebuie sa raspunda alte structuri - instante, CSM, sectia de procurori - cand faci o astfel de delegare trebuie sa tii cont de regulamentul structurii sau nu?

- Eu cred ca procurorul general trebuia sa respecte regulamentele structurilor, dar e o parere de inginer. Acum sapte zile oamenii astia erau buni, si dupa ce s-a pus dosarul lui Dragnea, a iesit si dosarul lui Voiculescu, dintr-o data nu au mai fost buni. Eu ii consider pe cei doi procurori numiti niste oameni onorabili.

Despre pactul de coabitare

- O sa fac o analiza si in dupa amiaza asta ma voi pronunta. Categoric, cel mai important punct, independenta justitiei, s-a prabusit, cu binecuvantrea domnului Ponta. Acest lucru ma face sa ma indrept spre denuntarea pactului si sa informez partenerii. Pactul nu ni l-a dat nimeni, era de mult conceput, de la prima instalare a guvernului Ponta, l-am trimis atunci, nu a vrut sa-l semneze, dupa alegeri a fost de acord.

- Pentru toti a fost o surpriza placuta ca premierul a semnat, avand in vedere marea indoiala cu privire la capacitatea lui de a respecta statul de drept. Toti spuneau insa ca cei care au castigat alegerile trebuie sa guverneze. Mie mi s-a parut ca este in interes national, ca om care a fost sustinut de partenerii nostri din UE si de peste ocean, sa facem acest document, sa-l distrubui tuturor, sa stie ca noua putere nu e impotriva statului de drept. Iata ca Ponta se dovedeste mincinos pana si cu un document politic extrem de important care l-a facut frecventabil in Europa.

- Eu trebuie sa fac o analiza, ce a respectat si ce nu, si sa vad daca are rost sa-l mai mentinem. Pentru ca el nu e in afara legii, legile ar trebuie sa substituie acest pact, problema e ca el fiind semnat cu presedintele Romaniei, care are o credibilitate construita legata de statul de drept, de respectarea unor politici externe, i-am transferat practic o parte din credibilitatea mea.

- Acum va trebui sa analizez, altfel se poate face confuzia ca eu il girez pe Ponta in ce face cu procurorul general. Cred ca nici macar nu au rost declaratiile, dar mesajul pe care il dau e ca nu il mai girez pe Ponta pentru ca a incalcat grav pactul si in mod deosebit s-a bagat cu bocancii in justitie. Multe i-am tolerat, si pe politica externa, si cu nerespectarea angajamentelor pe legea santatii, Constitutia. Dar faptul ca s-a bagat cu bocancii in justitie de dragul lui Dragnea... daca nu are nici o problema du-te dom'ne in fata justitiei. Eu inainte sa dau drumul pentru avizul pe Videanu i-am spus draga Videanu, principiul meu e sa nu ma substituti justitiei. Mi-a spus e o ocazie sa clarific lucrurile in fata judecatorului, va multumesc.

Despre Schengen


- Aceasta actiune cu procurorii va fi subliniata cu rosu, Vosganian deja are aviz negativ sa se puna la dispozitia justitiei, s-a respins permisiunea pe Paul Dobre, Laszlo Borbely. Actiunea de ieri, in conditiile in care l-am rugat pe procurorul general sa nu o faca... a avut comandamente politice, l-am rugat si pe Cazanciuc, am vorbit alaltaieri, dupa CSAT. A fost o discutie legata de nevoia de a numi in continuare in functiile de conducere, l-am rugat sa discute cu Kovesi pe nominalizari. A facut-o de a rupt-o. Cu oamenii astia nu merge cu rugaminti, si trebuie pusi asa cum sunt in fata publicului si a partenerilor. Eu nu sunt dispus sa se creada ca efortul asta urias care m-a costat enorm de a izola justitia de influenta politica incepe sa se fisureze.

- Sa nu credeti ca PDL nu ar fi vrut un procuror de la ei din colegiu, dar nu au indraznit. Daca ai fi spus, baieti, hai, dati-mi propuneri de judete, sau la SRI

- Ce ma nedumereste pe mine, de data asta la procurori, aici se ingroapa domnul Ponta, a sarit sa-l apere pe Nitu, stiind ca el a ordonat schimbarea la presiuniile lui Dragnea, si a dat-o in politic extrem de tare. Lui Papici trebuie sa-i arati dosare care sunt intoarse. Mie mi se pare legitima dorina unui procuror bun sa avanseze, dar ma intreb, cei doi procurori pusi ieri interimari, la ce s-au gandit cand au acceptat desemnarea. Nu cred ca nu au fost intrebati, fara sa-i spuna si sefei DNA si chiar colegilor lor. Te duci si astepti asa, stai ca acum vine faxul si ma numeste... Sunt oameni de DNA, dar cand eram mai mic in functii, daca se propunea avansarea mea in locul unui fost sef, as fi discutat cu fostul sef.

- Le inteleg si legitimitatea dorintei de a avansa. Si cand esti cu delegatie trebuie o motivatie, asa, e putred. Dupa sapte zile nu mai e bun Papici si Alexandrescu. Ce s-a zguduit in astea sapte zile? Este convingerea mea ca a fost un ordin politic si stiind atmosfera dupa finalizarea dosarului lui Dragnea.
De ce trebuia schimbat Papici? Era o compensare, Dragnea, nu te las, vom vedea ce facem.

- Problema Schengen este corelată cu multe ieşiri ale politicienilor străini în dorinţa de a aduna voturi. Ei folosesc această pârghie. Cum e cea a problemei romilor. Pe de altă parte, noi avem bube acasă. Cu o parte din problemele invocate de politicienii străini pot fi de acord, cu altele nu. Nu sunt de acord cu premierul francez atunci când vorbim despre securitatea frontierei. Dacă de la EADS România a primit echipamente proaste, atunci suntem în faţa unei înşelătorii. Dar poate se referă la faptul că e vulnerabilă frontiera României din cauza factorului uman. Dar România a testat personalul şi a luat acest test. Asupra noastră planează suspiciuni de corupţie la frontieră, dar vreau să mi le probezi. Nu mă acuza fără să-mi dovedeşti. Unul dintre motivele reale a neprimirii noastre în Schengen poate fi prezenţa romilor în statele UE.

- România participă, la această oră, la protejarea frontierelor Italiei. Sunt nişte lucruri care se bat cap în cap. Trebuie să vedem de ce există o asemenea îndârjire.

Despre posibilitatea ca Băsescu să redevină liderul dreptei în România: Este clar că voi rămâne în politică, dar încă nu este preocuparea mea adunarea dreptei. Dacă aş putea să ajut discret să crească Mişcarea Populară aş fi mulţumit. Daca nu fac un bloc, fara aliante, fuzionati, pentru ca alinatele mereu crapa, faci un partid de dreapta. Fuziuni una dupa alta si trebuie ales momentul, ori inainte de europarlamentare, ori dupa. Daca m-ar intreba cineva, as spune faceti inainte, si dati semnalul ca sunteti a doua putere politica. PDL e partidul cel mai mare, cu cele mai multe structuri.

Despre alegerile la Preşedinţie: - Crin Aantonescu şi-a incheiat mandatul, nu mai poate câştiga alegerile la Preşedinţie. PSD va avea candidat propriu, dar dacă va fi Ponta îşi micşorează şansele. Boc va fi reevaluat, chiar dacă a fost jignit şi umilit. Cred ca nu mai sunt credibile multe dintre critici, de multe ori ma gandeam ce as fi facut daca premierul ar fi fost Ponta, el nu avea curaj sa ia masurile. Nu poate sa isi asume raspunderea in momente critice.

- Sa nu respecti ce ai semnat cu presedintele, stiind ca documentul a fost dat tuturor liderilor europeni, ca garantie ca Ponta va mentine statul de drept... Vad acum ca marea lui pasiune e sa sara intr-un avion sa se duca oriunde il primeste.

- Ganditi-va cum se uita oamenii aia cand stiu ca e artizanul loviturii de stat din 2012, care a facut un proiect de revizuire care duce Romania 50 de ani inapoi, e liderul de la Bucuresti cu doua plagiate. E greu, te primesc din polititete. L-au citit si pe partea cealalta de mincinos.

- Iese de la intalnirea cu premierul Frantei si spune una, iese premierul si spune "alo Gigi, vezi ca nu functioneaza, eu ti-am spus de doua ori". Merge In Finlanda si il corecteaza un oficial, vezi ca ai mintit un pic. Asa nu se poate face politia externa, oamenii astia scufunda credibilitatea Romaniei in fiecare zi.



×