x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu cere Guvernului să emită o Ordonanţă de Urgenţă care să permită eutanasierea tuturor maidanezilor neadoptaţi

Băsescu cere Guvernului să emită o Ordonanţă de Urgenţă care să permită eutanasierea tuturor maidanezilor neadoptaţi

03 Sep 2013   •   20:06
Băsescu cere Guvernului să emită o Ordonanţă de Urgenţă care să permită eutanasierea tuturor maidanezilor neadoptaţi
Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Guvernului să dea o Ordonanţă de Urgenţă care să permită autorităţilor locale să eutanasieze toţi câinii maidanezi care nu sunt adoptaţi, invocând cazul copilului de patru ani care a fost ucis de câini, în Capitală.

"Am fost primarul Capitalei şi cunosc bine problema câinilor maidanezi. În 2004, atunci când s-a blocat procesul de eutanasiere a câinilor din Bucureşti, Parlamentul a făcut-o politicianist. Atunci rata de incidente privind muşcăturile era la 11.000 - 12.000 pe an. Anul trecut au fost 16.000 de bucureşteni muşcaţi. Zilele acestea am înregistrat un copil ucis de câini", a spus Băsescu într-o declaraţie de presă.

"Fac apel la Guvern, pentru că administraţiile locale sunt cu mâinile legate de legislaţiile în vigoare. Fac apel la Guvern să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care să stabilească un termen de timp scurt în care iubitorii de câini să ia maidanezii acasă. Să-i ţină în ţarcul lor. După care, cei care nu au fost adopaţi de iubitorii de câini, să fie imediat eutanasiaţi", a cerut Băsescu.

Preşedintele a declarat că ştie din experienţă că metoda castrării nu are efecte decât pe termen lung.

"Nu este o soluţie rapidă, poate dura 10 ani, 18 ani. Castrarea este o soluţie pe termen lung care din 2004 s-a dovedit că nu dă rezultate. Actuala legislaţie vizează castrarea şi lăsarea câinilor pe stradă, că acela este mediul în care se simt bine, uitându-se faptul că şi oamenii şi copiii trebuie să se simtă bine şi în siguranţă pe străzi. Nu trebuie să mai aşteptăm să mai moară un copil sfâşiat de câini ca să înţelegem că trebuie să luăm această măsură. Guvernul trebuie să adopte această Ordonanţă de Urgenţă. Câinii neadoptaţi, îmi pare rău, trebuie eutanasiaţi. Nu putem pune câinii mai presus de un copil nevinovat, care se şi duce să se joace cu ei pentru că aşa a văzut el în filmele de desene animate", a spus Băsescu.

Preşedintele s-a arătat nemulţumit de ceea ce a numit "demagogia iubitorilor de câini", făcând apel la iubitorii de câini să adopte maidanezii, nu să-i crească în stradă.

"Un câine flămând, prigonit, sălbăticit nu poate fi prietenul omului. Vă rog să mă credeţi că sunt revoltat de demagogia legată de iubitorii de câini. Am cinci câini. Trei sunt adunaţi de pe stradă. Atât am putut eu să cresc. Sunt curaţi, vaccinaţi, castraţi şi trăiesc lângă o famile. Câinele se ţine lângă om, că alfel devine o sălbăticiune. Cazul de ieri al copilului ucis de câini nu ne permite să mai stăm la mâna demagogilor. Castrarea câinelui nu-i scoate şi dinţii. Rămâne pe stradă şi muşcă. Îmi pare rău că a trebuit să abordez un subiect care nu e pentru un preşedinte, dar ca cetăţean, ca fost primar, nu pot să nu spun ce gândesc", a mai spus Băsescu. 

×
Subiecte în articol: basescu caini maidanezi eutanasiere caini