x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu flutură telegrama Wikileaks la TVR. Preşedintele a susţinut că a lansat ideea implicării României într-un război cu Rusia pentru a testa reacţia SUA

Basescu flutură telegrama Wikileaks la TVR. Preşedintele a susţinut că a lansat ideea implicării României într-un război cu Rusia pentru a testa reacţia SUA

de Aniela Nine    |    21 Sep 2011   •   18:17
Basescu flutură telegrama Wikileaks la TVR. Preşedintele a susţinut că a lansat ideea implicării României într-un război cu Rusia pentru a testa reacţia SUA

Presedintele Traian Basescu a prezentat aseara la TVR, in cadrul unui interviu, telegrama ambasadorului american prezentata de Wikileaks in care se spune ca presedintele Romaniei se temea in 2008 ca tara ar putea fi atrasa intr-un razboi cu Rusia in Transnistria. Acuzand faptul ca "marii analisti militari de importanta planetari, in fapt niste bieti comentatori de evenimente" au dezinformat intentionat, caci acolo unde se discuta despre conflictul armat este de fapt comentariul ambadorului american, presedintele a sustinut ca in fapt documentul respectiv a prezentat pozitii pe care el le-a prezentat in mod frecvent public, in perioada invaziei din Georgia, si ca intentia sa a fost sa "testeze" daca SUA sI UE ar reactiona sau nu la un conflict romano-rus in Transnistria. "Am vorbit (aceste lucruri din telegrama -n.r), am fost foarte clar in discutiile cu senatorul si ambasadorul, spunand: Romania va fi intr-o situatie extrem de dificila daca ce s-a intamplat in Abhazia se va intampla si in Transnistria. Sunt 4,5 milioane de romani acolo, nu putem sta. Dar am subliniat ca nu ne vom pune aliatii intr-o situatie dificila, dincolo de limite.(...) Interesul meu a fost sa testez daca SUA sI UE vor ramane la fel de pasive ca fata de Georgia si in situatia in care s-ar intampla acelasi lucru si in Transnistria", a sustinut Basescu.

Presedintele a vorbit si despre acordul semnat in SUA privind amplasarea scutului antiracheta la Deveselu, spunand ca aceasta situatie da garantii de securitate Romaniei, dar adaugand si ca astfel Romania va deveni "tinta prioritara pentru unii". "Toate studiile arata cresterea riscurilor unor lovituri cu rachete balistice. Ne putem permite sa nu luam in consideratie riscurile zilei, cand avem doua reactoare nucleare in functiune, combinate chimice in functiune, sau alte obiective industriale? Riscurile sunt in crestere. Sigur ca prin instalarea echipamentelor devenim o tinta prioritara, dar riscul este balansat de sistemele de securitate. Trebuie sa existe forte capabile sa riposteze, echipamente de securitate care sa previna astfel de situatii. Se iau masuri de contracarare a acestor riscuri. Cel mai mare risc este sa ai o tara care nu se poate apara", a explicat Traian Basescu. Cat priveste responsabilitatea actiunilor de lansare a unor interceptori de la Deveselu, presedintele a spus ca atata timp cat actiunea este pe teritoriul Romaniei, responsabilitatea ne apartine, daca insa se intampla in afara granitelor, gen caderea unor resturi de intreceptori, responsabilitatea apartine SUA. Presedintele a reiterat faptul ca acordul va fi desecretizat saptamana viitoare.

Din punct de vedere al politicii interne, Traian Basescu a lamurit si "misterul" Miscarii Populare si implicarea fiicei sale. El a recunoscut ca a pus-o pe Ioana Basescu sa inregistreze marca Miscarea Populara in ideea crearii unei aliante, dar nu a putut sa spuna daca aceasta alianta va fi functionala la alegerile viitoare din 2012, sau ce partide ar urma sa o alcatuiasca. "Acest proieict poate exista, dar nu in sensul a ceva ridicol, ca n-o sa gasesti partide imaculate, nu se poate. Cred ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei viitoare aliante. De aceea am si rugat-o pe fiica mea sa inscrie la OSIM marca. Nu stiu daca pentru viitoarele alegeri, nu stiu intre cine si cine alianta, dar stiu ca este posibil sa se creeze o alianta", a spus Basescu.

Presedintele a abordat si subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen si cel al scandalului tirurilor olandeze oprite in vama. Basescu a negat orice legatura intre actiunea de la granitele Romaniei si atitudinea de respingere a aderarii Romaniei la Schengen adoptata de Olanda, explicand ca nu este un abuz ci o actiune normala impotriva evaziunii fiscale. "Ministrul integrarii din Olanda are obligatia sa convinga firmele olandeze sa nu mai exporte pe firme fantoma", a transmis presedintele, facand referire la declaratia oficialului olandez care spunea ca oprirea tirurilor olandeze la granita romaneasca este cu atat mai mult un motiv de respingere a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. In acest context, presedintele a mai transmis un mesaj: urmeaza controale la produsele din lapte. "Trebuie sa se stie ca se vor lua masuri foarte dure de control a lactatelor", a anuntat Basescu.

Dupa gafa "Abdicarea Regelui, act de tradare", si in contextul deciziei Parlamentului de a organiza sedinta solemna pentru cei 90 de ani ai Regelui Mihai, presedintele Basescu a spus ca nu crede ca ar participa la o astfel de actiune si a subliniat ca isi mentine afirmatiile anterioare legate de Rege.

×
Subiecte în articol: traian basescu scut antiracheta