x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică BĂSESCU I-A ÎNTORS SPATELE / Oprea a demisionat

BĂSESCU I-A ÎNTORS SPATELE / Oprea a demisionat

de Mara Raducanu    |    Lavinia Dimancea    |    14 Ian 2009   •   00:00
BĂSESCU I-A ÎNTORS SPATELE / Oprea a demisionat

Traian Băsescu l-a lăsat din braţe pe Gabriel Oprea. Împins de PSD afară din Guvern, Oprea nu a fost susţinut nici de şeful statului pentru a rămâne la cârma Internelor şi a sfârşit prin a-şi da demisia din funcţia de ministru.



Doar 22 de zile a stat Gabriel Oprea la Ministerul de Interne. Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea şi Mircea Geoană şi-au dus planul până la capăt îndepărtându-l din Guvern pe cel care l-a numit fără acordul lor pe Virgil Ardelean, zis Vulpea, la şefia 2 şi un sfert. Mai repede şi simplu decât se aşteptau unii din PSD, Oprea şi-a dat ieri demisia din funcţia de ministru, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu nu a dat nici un semnal că îl susţine în funcţie, deşi circulau informaţii că şeful statului nu-l va lăsa să părăsească Executivul. Înainte ca ministrul să iasă cu anunţul demisiei, Băsescu a discutat la Palatul Cotroceni cu premierul Emil Boc, informaţia plecată spre Oprea de aici fiind aceea că nu mai este sprijinit şi că singurul lucru care îi rămâne de făcut este să demisioneze. "Se pare că am deranjat", a declarat Oprea, explicând că a ales calea demisiei, pentru că nu acceptă să "plimbe mape" şi să fie "un ministru marionetă" şi pentru că nu a "înţeles să cedeze presiunilor exercitate pentru impunerea anumitor persoane pe funcţii în acest minister". În câteva ore procedurile au şi fost executate: preşedintele Băsescu a semnat eliberarea din funcţie a lui Gabriel Oprea şi, la propunerea lui Boc, l-a desemnat pe vicepremierul Dan Nica interimar la Interne.
 
SCENE DIN FILMUL ZILEI DE IERI
Momentul demisiei lui Oprea şi întrevederea Băsescu – Boc au fost precedate ieri de un protest pro-Oprea al pesediştilor din Ilfov la sediul din Kiseleff şi, în paralel, de o şedinţă a liderilor partidului la Senat, de unde s-a strigat cât s-a putut de tare că PSD se retrage de la guvernare dacă Boc nu-l revocă pe Oprea din funcţie. "Ne retragem toţi şi îi lăsăm să facă ei Guvern cu Oprea", a ameninţat Vanghelie, acuzând că numirile făcute de Oprea la MAI reprezintă "un joc de interese al PD-L" pentru a crea "tot felul de fente" PSD. "Dacă Oprea ţine atât de mult la Traian Băsescu, îi dorim succesuri, dar la PD-L, nu la PSD", spunea Vanghelie. În acest timp, în Kiseleff, sute de membri ai filialei Ilfov, îmbrăcaţi cu pelerine roşii de campanie, protestau faţă de decizia conducerii PSD de retragere a sprijinului politic. Conduşi de omul de fotbal Gigi Neţoiu, dar şi vicepreşedinte al organizaţiei Ilfov, protestatarii au forţat intrarea în curtea sediului, însă nu au fost lăsaţi de jandarmi, astfel că după o oră au părăsit locul, lăsând în urma lor, la secretariatul partidului, o hotărâre a Consiliului Executiv al organizaţiei privind susţinerea lui Oprea.

SITUAŢIA LUI ARDELEAN, INCERTĂ
Vestea demisiei lui Oprea i-a neliniştit pe oamenii din minister. "Din câte am auzit, toată echipa numită de Oprea va fi revocată. Probabil, după, vor fi repuşi în funcţii doar cei care sunt în graţiile PSD-ului. Cu excepţia lui Virgil Ardelean, «mărul discordiei», de altfel", ne-au declarat ieri surse din MAI. Pentru ca Ardelean să fie dat jos, Boc trebuie să semneze decizia de eliberare a acestuia din funcţie.

Interimarul Dan Nica a evitat să spună aseară, după şedinţa coaliţiei, dacă îl va schimba sau nu pe Virgil Ardelean din fruntea DGIPI. În schimb, Adriean Videanu a declarat că reprezentanţii PD-L au cerut social-democraţilor" ca pe viitor să-şi rezolve singuri problemele", deoarece "e incorect ca o problemă a unui partid al coaliţiei să se transfere asupra Guvernului". El a precizat că există un protocol de funcţionare a coaliţei care prevede că atacurile unor membri de partid la adresa celorlalţi colegi sunt interzise. "Am avertizat că această prevedere să fie pusă în aplicare. Noi ştim că la formarea coaliţiei unii nu au fost de acord, dar trebuie să îşi rezolve aceste probleme singuri", a spus Videanu, făcând aluzie la declaraţiile unor lideri PSD în care l-au atacat pe Traian Băsescu şi Emil Boc în scandalul declanşat de Oprea prin numirea lui Ardelean în fruntea DGIPI. Videanu a mai spus că  la întâlnirea coaliţiei nu s-a discutat despre succesorul lui Oprea la conducerea Internelor, aseară pe lângă numele lui Liviu Dragnea fiind vehiculate alte două:

Nicolae Şerban şi Victor Ponta.

×
Subiecte în articol: basescu politic oprea