x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, în vizită de mulţumire la Bruxelles: Credibilitatea României a fost compromisă, trebuie să o reconfirmăm

Băsescu, în vizită de mulţumire la Bruxelles: Credibilitatea României a fost compromisă, trebuie să o reconfirmăm

14 Sep 2012   •   14:43
Băsescu, în vizită de mulţumire la Bruxelles: Credibilitatea României a fost compromisă, trebuie să o reconfirmăm

Traian Basescu a efectuat prima vizita la Bruxelles dupa revenirea la Cotroceni, intalnirile cu demnitarii Uniunii Europene, in speta seful Consiliului European, Herman Van Rompuy, respectiv presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, fiind solicitate de seful statului.

"Au fost discutii bune, din care a rezultat ca cine crede ca poate folosi limbaj dublu se inseala. Demnitarii UE stiu perfect ce se intampla in Romania.

Au existat indoieli referitoare la functionalitatea statului de drept. I-am asigurat pe toti ca Romania a rezistat socului politic.

Credibilitatea Romaniei a fost compromisa si acum trebuie sa o reconfirmam.

I-am asigurat pe colegii europeni ca Romania isi mentine fara ezitare drumul spre Vest si nu pot exista dubii in acest sens.

Toti cei trei oficiali cu care m-am intalnit, domnul Barroso, domnul Van Rompuy si doamna Reding, au ridicat problema independentei justitiei. Justitia va ramane si isi va consolida independenta. Este prea tarziu sa mai pui justitia sub control politic. Sper ca afirmatiile mele sa fie confirmate de realitatea din tara.

Cei trei demnitari au facut apel la responsabiltatea partidelor politice.

In mod deosebit, domnul Barroso m-a asigurat ca Romania va beneficia de o monitorizare extrem de atenta din partea Uniunii Europene.

Romania va fi parte a uniunii bancare, argumentul principal fiind legat de faptul ca 85% din bankingul romanesc vine din zona euro, chiar daca Romania nu face parte din aceasta.

Tratatul fiscal a fost semnat de 8 state pana acum, dar procesul continua, astfel ca pana la 1 ianuarie 2013 ar putea intra in vigoare.

Sitiatia economica este in curs de imbunatatire, dar nu se poate spune ca am iesit din criza. Grecia este punctul nodal. In luna octombrie va exista un moment de cotitura.

Speram ca in Consiliul din noiembrie sa finalizam discutiile. Am exprimat doua prioritati: finantarea fondurilor de coeziune si politica agricola comuna, unde am solicitat atentie pentru ca se mentine o diferenta intre subventiile acordate agriculturii romanesti, comparativ cu cea din statele mai vechi.

Am mentinut pozitia referitoare la aderarea la Spatiul Schengen. Problema este una tehnica si am exprimat speranta ca cel mai tarziu in decembrie se va lua o decizie in acest sens. Atunci va trebui sa stim o data certa la care Romania va adera la Schengen.

Am discutat si despre managementul fondurilor europene alocate Romaniei. In detaliu, se va putea discuta cu premierul, dar imi mentin parerea ca am putea apela la specialisti straini care sa ne ajute la atragerea fondurilor pe coeziune.

In ceea ce priveste rromii, problema am discutat-o si cu doamna Reding, iar concluzia este ca problema trebuie discutata in context global. Noi ne asumam responsabilitatea pentru cetatenii nostri, dar nimeni nu le poate interzice libera circulatia, atata timp cat sunt cetateni ai Uniunii Europene.

Apelul Uniunii Europene este catre intreaga clasa politica din Romania, inclusiv catre mine. Romania nu inseamna numai guvern, sau numai presedinte.

Nu am discutat niciun punct din cele 11 de pe lista, pentru ca nu eu am primit lista. Personal, cred ca marea majoritate au fost indeplinite

×