x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu: Întâmplarea din marţea neagră ar fi fost un motiv serios de dizolvare a Parlamentului

Basescu: Întâmplarea din marţea neagră ar fi fost un motiv serios de dizolvare a Parlamentului

12 Dec 2013   •   12:42
Basescu: Întâmplarea din marţea neagră ar fi fost un motiv serios de dizolvare a Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în cadrul unui interviu că modificările la Codul Penal făcute de Camera Deputaţilor, marţi, ar fi constituit un motiv serios de dizolvare a Parlamentului.

Preşedintele a vorbit ipotetic de dizolvarea Parlamentului, deoarece nu dispune de acest drept.

"Întâmplarea din marţea neagră ar fi fost un motiv serios de dizolvare a Parlamentului. Dacă ar intra în vigoare modificările la Codul Penal, România ar ieşi din criteriile de la Copenhaga. Pentru aşa ceva, un Parlament ar trebui dizolvat", a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări la emisiunea online Adevărul Live.

Criteriile de la Copenhaga au trasat, în 1993, directivele pe care statele trebuie să le urmeze pentru a putea adera la Uniunea Europeană.

Băsescu a adăugat că nu există un echilibru de forţe între preşedinte şi Parlament, conform Constituţiei, care ar trebui modificată în sensul introducerii posibilităţii ca preşedintele să suspende un parlament, dacă încercarea de suspendare a preşedintelui a eşuat.

"Constituţia trebuie să dea stabilitate funcţiei prezidenţiale şi asta se poate face în două moduri. Dacă suspendarea eşuează la referendum, se dizolvă automat Parlamentul. A doua soluţie ar fi ca după votul de suspendare din Parlament, să fie validat de CCR adică: sunt încălcări grave sau nu ale Constituţiei şi decizia CCR să fie hotărâtoare. Altfel, o majoritate poate suspenda preşedintele doar pentru că nu îi convine. Aici aş vedea echilibrarea raporturilor", a mai spus Băsescu la Adevărul Live.

Marţi, după aprobarea modificărilor la Codul Penal, în Camera Deputaţilor, preşedintele Băsescu a afirmat că aceste schimbări fac ca parlamentarii şi primarii să nu mai poată fi anchetaţi de DNA şi să iasă de sub incidenţa ANI. Preşedintele a declarat că va respinge această lege şi o va contesta la Curtea Constituţională, dacă îi va fi retrimisă în aceeaşi formă.
 

×