x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: "Nu primim lecţii de la politicienii maghiari. Ei ar putea să ia lecţii de la noi"

Băsescu: "Nu primim lecţii de la politicienii maghiari. Ei ar putea să ia lecţii de la noi"

13 Mar 2014   •   19:19
Băsescu: "Nu primim lecţii de la politicienii maghiari. Ei ar putea să ia lecţii de la noi"

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut politicienilor maghiari să respecte constituţia, legile şi "sensibilităţile" din România şi să se abţină să mai facă declaraţii anti-româneşti în scopuri electorale.

Băsescu spune că a discutat cu premierul, ministrul de Interne, reprezentanţii structurilor de securitate şi ministrul de Externe măsuri concrete privind stoparea acestor declaraţii, luând în calcul chiar şi expulzarea politicienilor maghiari care vin în România.

"Am avut azi o analiză extrem de consistentă cu premierul, ministrul de Interne, structurile de securitate şi ministrul de Externe. În ceea ce ne priveşte, obiectivul nostru este ca oamenii politici maghiari să nu utilizeze perioadele de campanie electorală pentru a face declaraţii care contravin Constituţiei României, statului de drept şi chiar felului în care un oaspete ar trebui să se comporte pe teriotoriu străin. Este mesajul pe care îl transmit politicienilor maghiari. Să aibă în vedere că statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituţiei României. Oricine poate fi cu uşurinţă expulzat în plin sejur dacă nu respectă legea şi Constituţia României", a spus Băsescu.

Întrebat cum comentează declaraţiile preşedintelui partidului naţionalist Jobbik, Vona Gabor, potrivit căruia discursul său a fost prost redat de presă, iar reacţiile politicienilor români se înscriu într-un "joc anti-maghiar", Băsescu a răspuns:

"Joc politic anti-maghiar fac maghiarii care vin pe teritoriul României şi ne spun cum să ne organizăm administrativ sau cum să ne purtăm cu cetăţenii români, fie ei de etnie maghiară. Nu cred că minoritarii români din Ungaria au atâtea drepturi cât au minoritarii maghiari din România. Lecţii de la politicienii maghiari nu primim, pentru că ar putea să ia ei lecţii de la noi. În ceea ce priveşte declaraţia preşedintelui Jobbik, îi transmit că statul român îi cunoaşte foarte bine activitatea şi nu ne luăm după presă", a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că legislaţia românească trebuie schimbată pentru a uşura procedurile de declarare ale unor persoane drept persoane indezirabile pe teritoriul ţării.

"Am discutat şi acest lucru astăzi, trebuie să schimbăm legislaţia din acest punct de vedere. Am fost puţin relaxaţi pentru că în România partidele extremiste nu au prins. Este o dovadă că electoratul nostru este mai inteligent decât cel din alte ţări cu pretenţii. Dar dacă activitatea unor lideri maghiari care nu respectă Constituţia, legislaţia şi sensibilităţile noastre continuă o să găsim o formulă de legislaţie în acest sens", a mai spus Băsescu.  

×
Subiecte în articol: traian basescu jobbik vona gabor