x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu l-a scos din mânecă pe Liviu Negoiţă

Băsescu l-a scos din mânecă pe Liviu Negoiţă

de Adriana Duţulescu    |    07 Noi 2009   •   00:00
Băsescu l-a scos din mânecă pe Liviu Negoiţă
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat premier pe Liviu Negoiţă, primarul "minune" de la Sectorul 3 al Capitalei, pentru a-l arunca şi pe el în malaxorul Parlamentului. Negoiţă a chemat partidele la negocieri pentru formarea unui guvern de uniune naţională. PSD, PNL şi UDMR refuză să participe.



11:00. Traian Băsescu a chemat din nou partidele la Cotroceni, ca să le comunice concluziile consultărilor de joi seară. În cadrul discuţiilor, Băsescu a susţinut că partidele ar fi fost de acord cu un guvern de uniune naţională condus de un independent sau cu varianta amânării desemnării unui alt premier până după alegerile prezidenţiale. Preşedintele a susţinut că unele partide au înaintat şi varianta păstrării Guvernului Boc până la alegeri. "Unele partide - şi nu voi nominaliza, pentru că nu au fost toate - au prezentat ca variantă şi soluţia ca actualul Guvern să rămână să gestioneze treburile Executivului până după alegerile prezidenţiale. Această soluţie a fost prezentată ca fiind o soluţie echidistantă. Pentru că ştiu că partidele nu doresc să se afle aceste detalii, nu voi nominaliza pe cele care au avut această opţiune", a declarat Băsescu. Ludovic Orban i-a atras atenţia că nu este adevărat. "Eu am urmărit cu atenţie declaraţiile partidelor de după consultările cu dumneavoastră şi nu am văzut în discursul nici unui partid. Sunt curios cine a venit cu această idee. Aveţi încredere că nu le facem publice documentele care nu au caracter secret", a adăugat vicepreşedintele liberal. Traian Băsescu i-a răspuns că stenogramele nu sunt secrete, dar că nu le-a făcut niciodată publice, pentru că "nu s-ar mai discuta cinstit dacă s-ar şti că Preşedinţia le face publice". Şeful statului a mai spus că "România are o problemă cu finanţarea de la FMI", moment în care Băsescu a ordonat scoaterea ziariştilor din sală.

12:00. După ce a făcut un elogiu al activităţii lui Klaus Johannis, propunerea Opoziţiei pentru funcţia de prim-ministru, Traian Băsescu a anunţat că îl nominalizează pe Liviu Negoiţă, primarul PD-L al Sectorului 3 (Băsescu a spus că Negoiţă este primarul Sectorului 4), pentru funcţia de prim-ministru. Şeful statului a subliniat că desemnarea lui Liviu Negoiţă reprezintă "o încercare de a răspunde exigenţelor majorităţii", acesta fiind ales cu 80% la ultimele alegeri locale, fiind un "bun gospodar", dar îndeplinind şi condiţia de a fi politician, astfel ca guvernul pe care îl va forma - al PD-L sau de uniune naţională - să-şi asume răspunderea guvernării. "Fiind eu însumi rezultatul unei ascensiuni bazate pe votul cetăţenilor, apreciez foarte mult acest tip de politicieni care îşi obţin demnităţile prin alegeri. Am hotărât să fac un pas în întâmpinarea majorităţii, dar condiţionat de asumarea politică a guvernării. Nu putem sta la adăpostul criticilor, ascunzându-ne după un guvern de tehnicieni şi spunând că ei sunt responsabili", a spus Băsescu. El a adăugat că Negoiţă "a obţinut 80% la alegerile locale la Sectorul 4 (de fapt, 3, n.r.), un sector cu 400.000 de oameni, de trei ori mai mult decât Sibiul, sector care arată cel puţin la fel de bine ca Sibiul", că este "un bun gospodar" şi a subliniat că, prin acest premier, "un partid îşi poate asuma responsabilitatea guvernării singur sau într-un guvern de uniune naţională". El a trecut în revistă punctele de vedere exprimate de partide în timpul consultărilor de la Cotroceni, arătând că PNL şi PSD au optat pentru un guvern condus de Klaus Johannis, dar compus din tehnicieni, nu din politicieni, şi că ambele partide au ridicat problema evaluării activităţii Guvernului în luna decembrie, după terminarea alegerilor prezidenţiale. Băsescu a adăugat că UDMR a susţinut ideea unui guvern condus de Johannis, care însă ar fi putut fi, în viziunea acestora, fie de tehnicieni, fie de politicieni, grupul minorităţilor naţionale a susţinut un guvern condus de Klaus Johannis compus din politicieni, iar PD-L a înaintat varianta unui guvern politic care să-şi asume guvernarea. "O poziţie aparte a avut grupul independenţilor, care a menţionat opţiunea de a susţine orice guvern cu oameni care să garanteze gestionarea eficientă a treburilor ţării", a relatat Băsescu. Şeful statului a mai spus că delegaţia FMI, BM şi CE va pleca astăzi din România şi condiţionează revenirea pentru continuarea discuţiilor cu partea română după ce va exista la Bucureşti un guvern legitim, învestit şi instalat.
Premierul desemnat Liviu Negoiţă a declarat că îşi propune un guvern de coaliţie naţională, că începe negocierile chiar din acest moment, deoarece vrea ca luni să depună lista Guvernului la Parlament. "Misiunea mea e clară: îmi propun un guvern de coaliţie naţională, consultările încep de azi. Sunt deschis forţelor politice din Parlament", a declarat el. Negoiţă a mai spus că va începe negocierile imediat, pentru că România are nevoie rapid de un guvern, şi a anunţat că luni vrea să depună lista miniştrilor în Parlament. El i-a mulţumit lui Băsescu pentru încredere şi l-a corectat pe şeful statului, care a spus că este primarul Sectorului 4, precizând că este al Sectorului 3. Traian Băsescu a plecat râzând de la conferinţa de presă, semn că l-a amuzat propria surpriză făcută partidelor.

12:40. Premierul desemnat Liviu Negoiţă soseşte la Palatul Victoria, pentru a discuta cu premierul interimar, Emil Boc, despre formarea noului Cabinet.

13:00. PSD şi PNL resping desemnarea lui Liviu Negoiţă, acuzându-l pe Băsescu că i-a chemat pe politicieni la consultări, deşi avea deja o decizie luată. Vicepreşedintele PSD, Dan Nica, a declarat că i se pare "absolut jenant" ca la consultări să nu se avanseze nici un nume şi apoi preşedintele Traian Băsescu să-l spună "la televizor", catalogând alegerea acestuia drept "o mare greşeală". Dan Nica a spus despre consultările de la Cotroceni că totul "a fost doar un exerciţiu de imagine pe care Traian Băsescu l-a făcut". Nica a comentat că soluţia Negoiţă ar arăta "adevăratele intenţii" ale preşedintelui Băsescu: "Totul pentru al doilea mandat, sacrificarea intereselor României". Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că PNL va vota împotriva unui guvern cu Liviu Negoiţă premier şi că liberalii nu au ce să discute cu acesta. "În mod evident, nu avem ce să discutăm cu cetăţeanul Liviu Negoiţă", a spus Orban în legătură cu declaraţia primarului Sectorului 3 că doreşte să demareze consultări imediat.

13:10. Premierul desemnat Liviu Negoiţă a preluat biroul lui Lucian Croitoru de la Guvern, dotat cu calculatoare şi echipamente de telecomunicaţii speciale, iar Serviciul de Protecţie şi Pază i-a pus deja la dispoziţie un autovehicul de protocol securizat, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

13:35. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirmă că premierul desemnat Liviu Negoiţă reprezintă o alegere bună, pentru că era nevoie de o persoană tânără, această funcţie fiind una dintre cele mai grele din România.

14:00. Premierul desemnat Liviu Negoiţă a anunţat la Palatul Victoria, în prima sa conferinţă de presă, că, în situaţia în care partidele nu vor accepta să formeze un guvern de uniune naţională, va încerca să formeze un guvern majoritar, iar a treia variantă este un Cabinet alcătuit exclusiv din membri PD-L. "A doua încercare pe care o voi face va fi un guvern majoritar, poate că cineva va dori să susţină o astfel de formulă, iar dacă, în final, nu voi găsi nici o astfel de posibilitate, voi merge pe un guvern politic exclusiv PD-L", a declarat premierul desemnat, întrebat ce va face dacă nu reuşeşte să formeze un guvern de uniune naţională. Negoiţă a declarat că a decis să invite toate partidele parlamentare la negocieri pentru formarea unui nou guvern începând cu ora 17:00 şi şi-a exprimat speranţa că formaţiunile politice îşi vor trimite reprezentanţi la întâlnire. Negoiţă a precizat că nu va renunţa la mandatul încredinţat de şeful statului în situaţia în care liderii partidelor parlamentare îi vor transmite că nu îl vor susţine. "Nu mi se pare corect să renunţi la un mandat pe care l-ai primit. (...) Un premier desemnat constată dacă are majoritate în Parlament, şi nu în altă parte", a spus el. Premierul desemnat a spus că preia programul de guvernare elaborat de Lucian Croitoru, dar că viitoarea structură a Guvernului va rezulta în urma discuţiilor cu partidele politice.

14:30.
Preşedintele Traian Băsescu explică la Râmnicu Sărat de ce a refuzat propunerea PSD, PNL, UDMR pentru postul de premier, respectiv pe Klaus Johannis: pentru că niciodată nu va accepta un prim-ministru asupra căruia are dubii că ar fi manipulat de Hrebenciuc sau de Voiculescu.

14:30. Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, Victor Ponta, declară că social-democraţii acceptă să discute cu premierul desemnat Liviu Negoiţă luni, la Parlament, alături de reprezentanţii grupurilor din majoritatea parlamentară.

14:40. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PD-L), declară că situaţia generată de amânarea acordării de FMI a celei de-a treia tranşe "ar trebui să responsabilizeze clasa politică", arătând că partidele ar trebui să-şi arate disponibilitatea pentru un guvern de uniune naţională.

15:00. Mircea Geoană, aflat la Oradea într-o vizită electorală, a spus că nu are cum să ajungă la consultările convocate de Liviu Negoiţă şi şi-a exprimat regretul că acesta este un alt "sacrificat" al lui Traian Băsescu. "Este regretabil faptul că, după domnul Croitoru, un alt domn de bună calitate, domnul primar Negoiţă, este sacrificat de domnul Băsescu pe altarul interesului personal. Domnul Negoiţă este un om pe care îl stimez şi îl apreciez, este un primar bun, dar, ca şi în cazul domnului Croitoru, domnul Băsescu nu se sfieşte să sacrifice locotenenţii de bună calitate din dorinţa de a păstra controlul asupra alegerilor prezidenţiale", a comentat Geoană desemnarea lui Negoiţă ca premier.

15:00.
Comisia Europeană ar putea aproba în decembrie eliberarea următoarei tranşe pentru România, de 1 miliard de euro, însă banii vor fi viraţi în 2010, pentru că UE trebuie să îi atragă de pe piaţă, a declarat şeful misiunii de evaluare a CE, Elena Flores.

15:05.
Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat ieri că sunt foarte puţine şanse ca tranşa a treia a împrumutului să fie accesată în luna decembrie.

15:30. Şi UDMR anunţă că nu va participa la consultările convocate de premierul desemnat. Liderul senatorilor UDMR, Verestoy Attila, a declarat că formaţiunea sa nu va lua parte la discuţiile de la ora 17:00 cu noul premier desemnat Liviu Negoiţă, deoarece este o "întâlnire lipsită de conţinut". "Nu este vorba să facem un SRL comunitar, este totuşi vorba despre Guvernul României. Noi am decis că nu putem participa la discuţiile cu domnul Negoiţă, pentru că este o întâlnire formală, lipsită de conţinut şi nepregătită", a declarat Verestoy pentru NewsIn.

16:15. Premierul interimar Emil Boc este convins că Parlamentul va vota foarte repede un guvern condus de Liviu Negoiţă, afirmând că are încredere că parlamentarii nu vor recidiva în cazul acestuia după ce "au greşit" la votul pentru Cabinetul propus de Lucian Croitoru.

17:00. Liderii PD-L, precum şi reprezentanţi ai grupului minorităţilor şi ai parlamentarilor independenţi au sosit la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul desemnat Liviu Negoiţă.

17:53.
Se finalizează discuţiile de la Palatul Victoria. Liderul deputaţilor minorităţilor, Varujan Pambuccian, anunţă că îl vor susţine în continuare pe Klaus Johannis. Liderul grupului independenţilor, Gabriel Oprea, a spus la rândul său că guvernul propus de Liviu Negoiţă va primi votul de învestitură din partea grupului de parlamentari independenţi dacă va fi format din persoane competente. Mâine, cel mai probabil în aceeaşi formulă, urmează să aibă loc o nouă întâlnire în care Liviu Negoiţă va prezenta schema noului Executiv .

19:10. Preşedintele Traian Băsescu declară la Buzău, în timpul unei vizite electorale, că, de fapt, Liviu Negoiţă, a fost propunerea PD-L pentru postul de premier. Întrebat de jurnalişti ce va face dacă Parlamentul nu va valida Guvernul Negoiţă, Basecu a declarat: "Avem un Parlament, majorităţile se stabilesc în Parlament, nu în declaraţii, în afară. Am ce face!".


Cine e premierul desemnat

Liviu Negoiţă are 47 de ani, este avocat, se află la al doilea mandat de primar al Sectorului 3, este membru PD de 12 ani şi are ca pasiune declarată pescuitul.

S-a născut la 22 martie 1962 la Brăila. Este absolvent al Facultăţii de Drept - Universitatea Bucureşti - promoţia 1990, licenţiat în Drept cu lucrarea "Titularii recursului în procesul penal". Negoiţă este avocat, membru al Baroului Bucureşti. El se află la al doilea mandat de primar al Sectorului 3, obţinut în iunie 2008, când a fost ales prin votul a 79,5% din locuitorii sectorului. El a fost ales deputat timp de două legislaturi, 1996-2000 şi 2000-2004.

Liviu Negoiţă este membru al Partidului Democrat din 1997, fiind pe rând secretar executiv - Departamentul Resurse Umane al Biroului Permanent Naţional, vicepreşedinte Departamentul Strategii şi Relaţii Politice - Biroul Permanent Naţional - 15 iunie 2001-2008, iar din iunie 2008 este preşedinte al PD-L Bucureşti. A fost coordonator al campaniei electorale a candidatului la Primăria Capitalei Vasile Blaga, coordonator al campaniei electorale a lui Traian Băsescu pentru câştigarea funcţiei de primar general al municipiului Bucureşti. Potrivit site-ului Primăriei Sectorului 3, Negoiţă se descrie drept o persoană cu spirit de organizare şi disciplină, cu capacitate de lucru intens, cu iniţiativă şi asumare de responsabilităţi, cu aptitudini de comunicare şi lucru în echipă, care îşi asumă responsabilităţile proiectelor iniţiate şi derulate. Negoiţă este căsătorit şi se declară pasionat de sport şi de pescuit. Potrivit declaraţiei de avere completată la începutul lunii iunie, premierul desemnat are terenuri la Baloteşti şi Câmpina, o casă şi un apartament, precum şi depozite bancare totalizând aproape 100.000 de lei.

"Fiind eu însumi rezultatul unei ascensiuni bazate pe votul cetăţenilor, apreciez foarte mult acest tip de politicieni care îşi obţin demnităţile prin alegeri. Am hotărât să fac un pas în întâmpinarea majorităţii, dar condiţionat de asumarea politică a guvernării. Nu putem sta la adăpostul criticilor, ascunzându-ne după un guvern de tehnicieni şi spunând că ei sunt responsabili"
Traian Băsescu - preşedintele României

×
Subiecte în articol: politic