x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu, la CSM: "Am avut un sentiment de jena!"

Basescu, la CSM: "Am avut un sentiment de jena!"

de Violeta Fotache    |    22 Dec 2006   •   00:00

Seful statului a demonstrat ieri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ca stie care este locul si rolul justitiei intr-un stat de drept. A taxat indirect greselile ministrului Macovei, a recunoscut contributia Consiliului la startul "zborului" justitiei spre independentta si a identificat exact problemele grave ale sistemului.

Am avut un sentiment de jena""
CONSILIU. Presedintele Basescu, incadrat de sefii CSM, Iulian Galca (dreapta) si Cristian Deliorga

Seful statului a demonstrat ieri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ca stie care este locul si rolul justitiei intr-un stat de drept. A taxat indirect greselile ministrului Macovei, a recunoscut contributia Consiliului la startul "zborului" justitiei spre independentta si a identificat exact problemele grave ale sistemului.

Seful statului, Traian Basescu, a prezidat ieri lucrarile sedintei CSM, principala grija prezidentiala fiind asigurarea votarii organigramei si a proiectului Regulamentului de ordine interioara a Parchetului instantei supreme.

JENA. La sedinta plenului au participat atat ministrul Justitiei, Monica Macovei, cat si procurorul general, Laura Codruta Kovesi. In deschiderea lucrarilor, Basescu a tinut sa precizeze ca este de acord cu verdictul pus de CSM in cazul motivarii gratierii celor doi traficanti de droguri. "Va multumesc si pentru tazarea pe care ati facut-o la comunicatul prezidential la cele doua gratieri si modul cum au fost justificate. A fost corecta pozitia CSM-ului si am apreciat acest lucru. Motiv pentru care nu am avut nici un fel de reactie, ba am avut un sentiment de jena pentru ca nu s-a facut motivarea corect asa cum trebuia sa fie sa exprime vointa presedintelui de gratiere si cu asta basta, fara sa discute aspecte de ordin juridic care nu sunt de competenta Presedintiei", a spus presedintele. Reamintim ca Basescu a dispus intocmirea decretului de gratiere pentru Claudiu Popa si Radu Cristian Mezea, ambii condamnati la inchisoare pentru trafic de droguri. "In luarea deciziei de gratiere individuala, presedintele a tinut cont de avizul favorabil al Ministerului Justitiei, din referatul careia a preluat formular I ce au atras supararea justitiei, deoarece la solutionarea unor cereri de gratiere nu se poate face o rejudecare a cauzei prin reevaluarea probelor. Consiliul a reactionat prompt considerand ca seful statului a fost "consiliat gresit" la motivarea gratierilor celor doi. Ulterior dupa analizarea atenta a cazului, CSM a stabilit ca seful statului nu a intrat in conflict constitutional cu justitia, insa a apreciat ca atitudinea ministrului Monica Macovei reprezinta un fapt fara precedent care aduce atingere autoritatii judiciare si incalca principiul separatiei puterilor in stat. Aceasta concluzie a Consiliului a fost considerata "corecta" de presedinte.

DIPLOMATIE. Dezbaterile pe marginea regulamentului intocmit de procurorul general Laura Codruta Kovesi erau cat pe ce sa se desfasoare in atmosfera de duel cu care ne-au obisnuit atat ministrul Macovei, cat si membrii Consiliului. Presedintele a reusit insa sa stopeze acest lucru: "Doamna ministru, dupa ce plec eu, puteti sa faceti ce vreti!". "Si la asta ar trebui sa punem capat!", a fost replica unui membru CSM, cu care seful statului a fost de acord. Traian Basescu a fost de acord sa suspende sedinta o ora astfel incat toti membrii CSM, judecatori, sa poata citi proiectul de regulament. Timp in care seful statului s-a retras in biroul presedintelui Consiliului. Dupa reluare, Consiliul a votat in unanimitate regulamentul lui Kovesi, cu o indicatie data de Traian Basescu ministrului Macovei: "Atentie, doamna ministru, sa aveti in vedere toate observatiile membrilor Consiliului inainte de a semna ordinal pentru regulament. Acesta ar urma sa intre in vigoare inainte de sfarsitul anului. In final, presedintele a recunoscut faptul ca "justitia si-a luat zborul" spre independentta, ca si meritul CSM la aceasta stare de fapt.

PROBLEMA JUSTITIEI. Presedintele Traian Basescu a tinut sa atraga atentia asupra gravei probleme pe care o are in momentul actual justitia romaneasca. "Avem o mare problema: judecarea oamenilor inainte de a ajunge in instante (…) Este evident ca multi oameni sunt judecati inainte ca judecatorul sa fi citit dosarul… Sunt judecati public, executati public de multe ori ca de altfel si dosarele sunt declarate false inainte ca un judecator sa spuna daca e bun sau nu. Si procurorul este ingropat din punct de vedere al credibilitatii. Cred ca noul regulament trebuie sa gaseasca formulele ca in masura maxim posibila acest lucru sa nu se mai intample", a spus Basescu.

×
Subiecte în articol: basescu politic