x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu, la TVR - Dezlantuit contra lui Iliescu si PSD

Basescu, la TVR - Dezlantuit contra lui Iliescu si PSD

de Oana Stancu Zamfir    |    Gabriela Antoniu    |    23 Ian 2007   •   00:00

Presedintele Traian Basescu a iesit aseara la TVR, dezlantuit impotriva premierului Tariceanu, dar si mai tare impotriva lui Ion Iliescu si a PSD, care pregatesc suspendarea lui din functie. Seful statului sustine chiar ca se pregateste o lovitura de stat prin modificarea legii referendumului, astfel incat presedintele sa poata fi demis cu jumatate din voturile celor care se prezinta la urne si nu cu jumatate din numarul populatiei cu drept de vot, ca in prezent. Mai mult, ea ar echivala cu o mineriada pusa la cale, la batranete, de Ion Iliescu. "Mircea Geoana este manipulat de batranul edec Ion Iliescu. (...) Daca modifica legea, sunt in situatia de a pregati o lovitura de stat. Dl Ion Iliescu - altfel specialist in mineriade - vrea sa mai faca una, acum, la batranete", a sustinut Basescu, afirmand chiar ca Iliescu ar fi interesat de revenirea PSD la putere, intrucat ar avea probleme cu dosarul in care este anchetat pentru mineriada din 1990. In spate, demersul PSD ar fi sustinut si de PNL, a spus Basescu, care a invocat niste "legaturi continue" intre Tariceanu si Geoana.

BILETUL. Indreptandu-si tirul catre premier, presedintele a sustinut ca i se cere sa taca, sa fie un Ion Iliescu care a tolerat ce se intampla in PSD, in timp ce actiunile lui Tariceanu ar arata ca nu s-a schimbat nimic fata de perioada PSD. "Azi suntem in situatia de a proba ca, fata de perioada PSD, nu s-a schimbat nimic. Toti stim ca functioneaza telefonul, azi avem o proba vizibila a modului in care functioneaza relatiile intre institutiile statului", s-a referit Basescu la biletul premierului, sustinand ca ar fi una dintre "tentativele repetate ale acestuia de interventie in justitie", chiar daca nu este trafic de influenta in acceptiunea data de lege. "E foarte greu sa vorbesti de trafic de influenta, aici vorbim de responsabilitate politica. Biletelul nu a produs efecte, pentru ca l-am oprit eu, dar ar putea produce efecte discursul premierului din Parlament (n.red. - in care a calificat retinerea lui Patriciu drept un abuz), care acum este proba la dosarul in care Patriciu cere o suta de milioane de euro despagubiri de la statul roman", a spus seful statului. El a aratat ca avea de gand sa se adreseze Parlamentului la inceputul sesiunii si sa avertizeze "in legatura cu sistemul perpetuat", de la forma Guvernului pana la practicile guvernantilor PSD.

MEDIOCRU. Din perspectiva performantei, seful statului, care in trecut a descris Guvernul ca fiind cel mai bun dupa ’89, a aratat acum ca acesta este "mediocru", ca si-a facut treaba in privinta integrarii, insa "nu ii pasa" de cetateni. "Doar 30% din banii alocati investitiilor in sanatate au fost cheltuiti, iar restul au fost alocati clientelar primarilor, exact ca PSD, la sfarsitul anului. Trebuia cumparate salvari si investit in spitale", a spus Basescu. Cu toate acestea, el a multumit PD pentru "decizia inteleapta" de a nu iesi de la guvernare, sustinand ca nu le-a cerut nici o clipa sa o faca. Traian Basescu le-a cerut in schimb si liberalilor si democratilor sa nu-l mai amestece in problemele din Alianta, intrucat nu mai este un lider al acesteia, ci presedintele Romaniei. "Sa ma lase in pace sa-mi fac functia de presedinte care vegheaza la institutiile statului. Nu pot sa le asigur linistea in partile care nu functioneaza", a declarat Basescu. Pe de alta parte, pentru ca premierul a trimis corpul de control la Ministerul Transporturilor, in urma afirmatiilor pe care chiar el le-a facut in legatura cu afacerile "familiei Udrea-Cocos", Basescu a calificat acest demers drept un "santaj public". El l-a invitat pe premier sa petreaca o saptamana in Belarus inainte de a-l mai acuza ca-i seamana lui Lukasenko, sustinand ca Tariceanu a "exagerat", pentru a arata ca e "barbat puternic".

MESAJUL CATRE SERES. Seful statului a explicat totodata ca mesajul pe care i l-a transmis fostului ministru al Economiei pe un memoriu al firmei ALRO care dorea energie ieftina "nu a fost o ironie, ci o atentionare extrem de serioasa, grava", adresata in special lui Codrut Seres. "In 2005, in luna septembrie, m-am dus intr-o sedinta de guvern si i-am atentionat pe membrii Cabinetului sa fie atenti ce vorbesc si cu cine vorbesc la telefon. Pentru ca deja aveam semnale de la Serviciile de Informatii cu privire la discutii, care nu erau in regula, intre ministri si chiar unul dintre cei care este arestat la ora asta.(…) Le-am si spus: «Sunt 2.000 si ceva de mandate (nr. de ascultare) in Romania, cum D-zeu se intampla de voi, membrii Cabinetului, vorbiti cu unii chiar dintre cei care sunt in atentia organelor penale». I-am avertizat si se poate cere stenograma", a spus Basescu. El a recunoscut totodata ca l-a sunat pe Seres pentru a-i atrage atentia asupra memoriului. "A fost si un avertisment prietenesc, pentru ca nu aveam nici un interes ca un membru al Guvernului sa fie implicat in ceea ce e implicat azi domnul Seres. Nu stiu. S-ar putea sa fie nevinovat, dar implicat e sigur. (…) Inainte sa trimit memoriul am tinut sa-l sun la telefon si sa-i spun «Domnule ministru, veti primi un raport». L-am si atentionat ca are o rezolutie pe el, s-o citeasca atent", a mai spus Basescu.
Replica
Ion Iliescu a dezavuat declaratiile lui Basescu, sustinand ca mineriada din 1990 nu are legatura cu "situatia de criza declansata de Traian Basescu". "Cum poate fi apreciata aceasta referire a dlui Basescu la Iliescu si mineriade, ce legatura are situatia de criza politica si apelul la istorie, cand au fost atacuri ale unor forte rebele care au provocat inclusiv venirea minerilor? Este vadit ca Traian Basescu a facut aceste declaratii la enervare, cum este posibil sa ma faca pe mine manipulator, ca eu il manipulez pe Mircea Geoana, ca sunt in spatele acestei initiative, a reactionat la enervare, si-a pierdut controlul si uzul ratiunii dl Basescu in aceste afirmatii pe care le face", a replicat Iliescu.

×
Subiecte în articol: basescu politic psd iliescu ion