x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu le-a scris lui Zgonea şi Antonescu. Ce le cere preşedintele

Băsescu le-a scris lui Zgonea şi Antonescu. Ce le cere preşedintele

10 Dec 2013   •   14:15
Băsescu le-a scris lui Zgonea şi Antonescu. Ce le cere preşedintele

Președintele Traian Băsescu a transmis o scrisoare președintelui Senatului, Crin Antonescu, și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în care îi roagă să identifice "cele mai rapide căi pentru a permite instituțiilor statului, inclusiv autorității judecătorești să își desfășoare activitatea, în absența oricărei influențe sau obstrucții".

"În temeiul Art. 80 alin. (2) din Constituția României, în calitate de Președinte al României și în virtutea atribuției constituționale de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, vă rog să identificați, cu respectarea legislației și a procedurilor parlamentare, cele mai rapide căi pentru a permite instituţiilor statului, inclusiv autorității judecătorești să își desfășoare activitatea, în absența oricărei influențe sau obstrucții", scrie preşedintele Traian Băsescu în scrisoarea adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României.

Şeful statului precizează că a luat act de faptul că, în momentul de față, la Camera Deputaților se află în dezbatere Legea pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse (PLX 162/2013), ce a fost respinsă de Senat în data de 22 mai 2013.

"Cu ocazia votului final, îmi exprim convingerea că parlamentarii vor da dovadă de responsabilitate și vor avea în vedere că o asemenea măsură nu este oportună, va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupției, afectând încrederea în actul de justiție", spune preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu face referire în scrisoare şi la propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor (PLX 656/2013).

"Îmi permit să vă semnalez faptul că operarea unor modificări legislative prin care s-ar crea un tratament preferențial senatorilor și deputaților în raport cu ceilalți demnitari ai statului, în materie de integritate și incompatibilități, va afecta activitatea Agenției Naționale de Integritate și se va răsfrânge negativ în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Verificare și Cooperare", scrie preşedintele în scrisoarea adresată preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Şeful statului menţionează faptul că Parlamentul a respins mai multe solicitări ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind încuviințarea începerii urmăririi penale față de deputații (foști miniștri) László Borbély și Paul-Victor Dobre și față de senatorul (fost ministru) Varujan Vosganian şi cererea Agenţiei Naţionale de Integritate privind încetarea mandatului senatorului Mora Ákos-Daniel. "Orice încercare de blocare ori tergiversare a activității autorității judecătorești, în perspectiva noului raport de țară (MCV), va conduce la neîndeplinirea de către România a condiționalităților asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare", arată preşedintele Băsescu.

"Am convingerea că veţi depune toate diligenţele pentru consolidarea şi buna funcţionare a statului de drept", se mai arată în finalul scrisorii preşedintelui Traian Băsescu.

×