x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii au respins cerera lui Băsescu privind reluarea procedurii de vot în cazurile Borbely şi Dobre

Deputaţii au respins cerera lui Băsescu privind reluarea procedurii de vot în cazurile Borbely şi Dobre

12 Noi 2012   •   13:07
Deputaţii au respins cerera lui Băsescu privind reluarea procedurii de vot în cazurile Borbely şi Dobre
Sursa foto: Intact Images/Dan Marinescu
UPDATE 15:59 - Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins solicitarea preşedintelui Traian Băsescu de a se relua dezbaterea cu privire la cele două solicitări ale Parchetului General privind încuviinţarea începerii urmăririi penale faţă de deputaţii Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre în momentul în care plenul ia în discuţie ridicarea imunităţii deputatului PDL Alin Trăşculescu.

”Sunt încântată de grija pe care instituția președinției o are pentru MCV, dar să știți că aceeși problemă a fost și când s-a respins de către plenul Camerei Deputaților solicitarea de percheziție informatică și la cazul Ridzi, iar președintele nu a fost la fel de interesat să ne solicite reluarea votului. Pe procedură, vă spun că regulamentul nostru nu prevede o reacție la această solicitare pentru că ea nu este regulamentară. Ca să dăm curs, ea trebuie să vină de la o instituție abilitată, în cazul de față de la Parchet. Nu putem să dăm curs cererii venite de la instituția președinției. Asemenea solicitări le-ar putea face Parchetul în condițiile în care ar apărea probe suplimentare, probe noi care să justifice reluarea procedurii de vot. Nu putem să facem altceva decât să respectăm legea și regulamentul și să înaintăm Biroului Permanent punctul nostru de vedere negativ cu privire la solicitarea președintelui României”, a explicat vicepreședinta Camerei Deputaților, Alina Gorghiu.

Decizia a fost luată cu opt voturi împotriva cererii, un vot "pentru" şi o abţinere.

...................

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Camerei Deputaţilor o scrisoare în care solicită să se reia dezbaterea cu privire la cele două solicitări ale Parchetului General privind încuviinţarea începerii urmăririi penale faţă de deputaţii Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre (foşti miniştri) atunci când plenul ia în discuţie ridicarea imunităţii deputatului PDL Alin Trăşculescu.

Anunţul a fost făcut de liderul deputaţilor PDL Mircea Toader, după şedinţa Biroului Permanent.

El a spus că preşedintele a adresat o scrisoare conducerii Camerei în care a solicitat să se analizeze oportunitatea discutării cazurilor Dobre şi Borbely odată cu sesizarea ministerul Justiţiei în cazul Trăşculescu.

Mircea Toader a spus că este necesară reluarea votului în cazurile foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre pentru ca Parlamentul să aibă acelaşi punct de vedere pentru toţi parlamentarii.

Toader a spus că şi PDL este de acord cu cererea preşedintelui Traian Băsescu în acest sens şi că deputaţii PDL vor susţine acest punct de vedere în Comisia juridică şi în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

"La solicitarea preşedintelui, o să discutăm în plen, vom ridica această problemă şi în plen şi vom vedea. Logica este că trebuie să avem aceeaşi poziţie faţă de toţi parlamentarii, indiferent că este de la un partid sau altul. În cazul celor doi miniştri, PDL a votat pentru posibilitatea ca procurorii să-şi desfăşoare cercetarea penală, colegii dânşilor au avut un alt punct de vedere", a spus Toader.

Deputatul PSD Georgian Pop a precizat că Parlamentul s-a pronunţat în cazul celor doi şi este de acord cu reluarea votului, "în măsura în care procedural este posibil".

Traian Băsescu a precizat în scrisoarea trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor că având în vedere faptul că în momentul de faţă la Cameră este posibil să fie luat în discuţie solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Alin Trăşculescu să se găsească căile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cazurile foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.

"Având în vedere faptul că în momentul de faţă la Camera Deputaţilor este posibil să luaţi în discuţie solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare a domnului deputat Alin Trăşculescu vă rog să găsiţi, cu respectarea legislaţiei şi a procedurilor parlamentare, căile legale pentru a relua dezbaterea cu privire la cele două solicitări ale Parchetului general de pe lângă ICCJ privind încuviinţarea începerii urmăririi penale faţă de domnii deputaţi (foşti miniştri) Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, pentru a permite autorităţii judecătoreşti să-şi desfăşoare activitatea în absenţa oricăror influenţe sau obstrucţii", se menţionează în scrisoarea lui Băsescu.

El a mai spus că în calitate de preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice semnalează că în perspectiva noului raport de ţară (MCV) "orice încercare de blocare a activităţii autorităţii judecătoreşti va conduce la neîndeplinirea de către România a condiţionalităţilor asumate în cazul MCV cu consecinţe grave în planul reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei".

Camera Deputaţilor a respins, în 11 septembrie, solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.

Astfel, în cazul lui Victor Paul Dobre s-au înregistrat 47 de voturi "pentru" ridicarea imunităţii şi 183 de voturi "împotrivă".

Pentru ridicarea imunităţii lui Laszlo Borbely s-au înregistrat 53 de voturi "pentru" şi 181 de voturi "împotrivă".


×