x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu lucrează pentru Tăriceanu?!

Băsescu lucrează pentru Tăriceanu?!

de Lavinia Dimancea    |    12 Noi 2008   •   00:00
Băsescu lucrează pentru Tăriceanu?!

Liderii Alianţei PSD+PC, Mircea Geoană şi Dan Voiculescu, resping acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind suspendarea acestuia din funcţie după alegeri, susţinând că şeful statului se victimizează pentru a ajuta PD-L în campania electorală.

Liderul PSD Mircea Geoană a negat ieri că formaţiunea sa ar intenţiona să-l suspende din funcţie pe Traian Băsescu şi a arătat că scenariul “inventat” de şeful statului este unul de “scandal şi de tensiune”, care vine din “disperarea” că “PD-L pierde turaţie”. “Am impresia că domnul preşedinte Băsescu are nevoie să se prezinte în marea victimă naţională. Nu există în intenţia noastră nici un gest care să depăşească limita jocului democratic şi constituţional din România”, a declarat Geoană. Referindu-se la afirmaţiile şefului statului că nu va pune premier pe cineva în care nu are încredere, liderul social-democraţilor a contracarat spunând că preşedintele nu trebuie decât să respecte rezultatul alegerilor şi să accepte ideea că “nu trebuie să ne iubim ca să putem să colaborăm”. La rândul său, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, l-a acuzat pe Băsescu că “este disperat că PD-L pierde teren şi aruncă pe piaţă un complot cu adversari sângeroşi care l-au înconjurat pe inocentul Traian Băsescu”. “O poveste orchestrată cu un singur scop, ca şeful statului să mai ofere o temă de campanie PD-L, ca să-i ajute în campania electorală”, a spus Voiculescu, adăugând că Băsescu “nu face decât să creeze instabilitate într-un moment de criză economică mondială în care România are nevoie mai mult ca oricând de stabilitate şi de atenţie”. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, l-a atacat şi el dur pe şeful statului, arătând că acesta “s-a amestecat de o manieră grosolană, directă, în campania electorală prin aprecierile lui şi prin îndemnuri”.

AVERTISMENTUL LUI NĂSTASE
În schimb, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, ameninţă cu boicotarea votului de învestitură a Guvernului. “Dacă Băsescu nu va lua în serios voinţa populară şi, în consecinţă, punctul de vedere al partidelor la formarea Guvernului, hotărând – arbitrar – să numească un alt prieten de-al său drept candidat la funcţia de prim-ministru, care să umble apoi prin oraş pentru a cumpăra voturi sub şantajul unor posibile alegeri anticipate, atunci majoritatea parlamentară creată după alegeri, căreia i s-ar refuza dreptul de a-şi forma guvernul (datorită unei desemnări arbitrare) ar putea să nu se prezinte la votul pentru învestitură, Guvernul Tăriceanu continuând să funcţioneze, în baza art. 110, alin 4 din Constituţie, până când Băsescu ar lua în serios consultarea partidelor”, a scris Năstase pe blogul personal. El a arătat că, în aceste condiţii, “Băsescu ar putea să-l ţină acasă la el pe candidatul căruia i-a acordat «încrederea» sa”, dar a avertizat că “o astfel de situaţie ar genera o criză constituţională fără precedent” şi că “rămâne de văzut dacă preşedintele va accepta o astfel de criză doar pentru a-şi pregăti, cum spune Lăzăroiu, un al doilea mandat”. În privinţa desemnării viitorului premier, Năstase a spus că “Băsescu încearcă să ne aburească din nou”. “Conceptul central al noii sale teorii, după care el poate să stabilească, după cum vrea muşchii lui, candidatul de prim-ministru, este încrederea. Adică viitorul ţării va depinde nu de rezultatul votului de la parlamentare ci de empatia sa cu o persoană capabilă să-i facă pantofii în calitate de şef al Executivului. Şi să accepte în guvern pe toate fostele sale colaboratoare de la Primărie, care-i dădeau încredere”, a scris Năstase.

×
Subiecte în articol: basescu politic