x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, mesaj către politicieni: Nu mă implicaţi în disputele din interiorul USL! Sunt dezinformări în spaţiul public

Băsescu, mesaj către politicieni: Nu mă implicaţi în disputele din interiorul USL! Sunt dezinformări în spaţiul public

de Veronica Micu    |    12 Dec 2012   •   11:32
Băsescu, mesaj către politicieni: Nu mă implicaţi în disputele din interiorul USL! Sunt dezinformări în spaţiul public
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedinţia a publicat un comunicat referitor la "Zvonurile potrivit cărora preşedintele României, domnul Traian Băsescu, ar fi implicat în eventuale dispute din interiorul USL". Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, declară că preşedinte Traian Băsescu le solicită politicienilor "să nu-l implice în niciun fel în eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale". Mai mult, acesta cere jurnaliștilor să confirme informațiile pe care le au înainte de a o publica, pentru ”a evita astfel lansarea unor dezinformări în spațiul public”.

"Referitor la zvonurile, vehiculate de o parte a presei în cursul dimineţii de miercuri, 12 decembrie a.c., potrivit cărora preşedintele României, domnul Traian Băsescu, ar fi implicat în eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale (USL), purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarea declaraţie: Domnul preşedinte Traian Băsescu le solicită politicienilor să nu-l implice în niciun fel în eventuale dispute din interiorul Uniunii Social-Liberale. De asemenea, domnul preşedinte Traian Băsescu face un apel la jurnalişti ca, atunci când primesc o informaţie neoficială care-l implică pe preşedintele României sau Administraţia Prezidenţială, să o verifice în mod oficial înainte de difuzare pentru a evita, astfel, lansarea unor dezinformări în spaţiul public", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat aseara, la emisiunea Ultima oră, de la România TV, că Traian Băsescu "a explorat alte ipoteze" pentru desemnarea viitorului premier, în afara variantei Victor Ponta, şi că a sunat în acest sens oameni din PSD.

Liderul PNL a declarat că, din informaţiile sale, Traian Băsescu "a explorat alte ipoteze" în afara lui Victor Ponta în vederea desemnării premierului, dar acestea "nu s-au putut înfiripa".

"Eu cred că preşedintele care s-a hazardat înainte de alegeri în afirmaţii nesăbuite în legătură cu faptul că nu va desemna, că nu înghiţi... are acum o oarecare încurcătură. Probabil că tăcerea de 24 de ore şi mai bine a fost sufiecientă pentru un om care judecă repede şi acţionează cu curaj de obicei. Nu am crezut niciodată în ideea că ar putea fi amânată desemnarea premierului. Traian Băsescu este un om inteligent care înţelege repede, pesemne că a luat decizia. A căutat o altă variantă, a explorat alte posibilităţi, nu le-a găsit. A explorat alte ipoteze,  în afara desemnării lui Victor Ponta. Nu s-au mai putut înfiripa alte ipoteze, mai ales după acest rezultat. Sunt convins în acest moment că domnul Traian Băsescu îl va desemna pe Victor Ponta. Probabil că în câteva zile va căuta condiţiile cosmetice ale unei asemenea desemnări după declaraţiile la care nu l-a forţat nimeni, care rămân regretabile", a declarat Antonescu.

Întrebat dacă Traian Băsescu a contactat persoane din USL pentru a le oferi mandatul de premier, Antonescu a răspuns: "După informaţiile mele, neconfirmate în sens juridic, da. A sunat, a trimis vorbă..."

Chestionat dacă acele persoane sunt din PNL sau PSD, liderul liberal a spus: "Din PSD. Din PNL nu se pune problema. Singura posibilitate a domnului Traian Băsescu de a crea o oarecare neclaritate în sânul USL teroretic nu putea fi decât prin PSD. O variantă cu cineva din PNL, în afara faptului că nimeni nu se preta la o asemenea ipoteză, nu mergea pentru că PSD a investit în această construcţie USL având ca obiectiv major funcţia de prim-ministru."

În ceea ce priveşte comunicatul Preşedinţiei referitor la presiunile publice pentru începerea consultărilor, Antonescu a spus că este "un comunicat normal, sănătos, cu intenţii corecte", dar nu crede că s-au făcut presiuni asupra preşedintelui.

×