x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu: "Mi-am pierdut increderea in premier"

Basescu: "Mi-am pierdut increderea in premier"

de Gabriela Antoniu    |    17 Apr 2006   •   00:00
Basescu: "Mi-am pierdut increderea in premier"

Dupa ce in urma cu doua saptamani spunea ca regreta ca l-a numit pe Tariceanu premier, presedintele Traian Basescu a revenit ieri, afir-mand ca, "personal", si-a pierdut increderea in seful Executivului.

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca, "personal", si-a pierdut increderea in premierul Tariceanu, de care "parca" nu il mai leaga aceleasi obiective, precizand insa ca are "o relatie corecta" cu seful Executivului.

Seful statului a afirmat ieri ca a avut incredere in premierul Tariceanu, dar ca si-a pierdut aceasta incredere, deoarece Guvernul nu a indeplinit unele dintre promisiunile facute in campania electorala. "Este o chestiune de feeling personal. Parca nu ne mai leaga aceleasi obiective care ne-au legat la inceput", a spus Basescu in emisiunea "Pro Vest" de la Pro TV. El a explicat ca in acest moment are "o relatie institutionala corecta" cu premierul, dar intre ei lipseste "relatia interumana". "Dupa cum ati observat, vineri am fost la Comandamentul pentru Situatii de Urgenta, gasim resurse sa cooperam in limita Constitutiei, insa marea problema este relatia interumana, care se dovedeste ca poate sa lipseasca", a spus Traian Basescu. Seful statului a aratat ca relatia presedinte-premier trebuie sa fie una de incredere. "Relatia presedinte-prim-ministru trebuie sa fie una de incredere. Cand ti-ai pierdut-o, nu-ti ramane decat sa regreti, dar asta nu inseamna ca nu respecti relatia institutionala", a mai spus presedintele. Traian Basescu a precizat ca, in opinia sa, integrarea in UE "nu este un obiectiv suficient" pentru Guvern. Totodata, seful statului a apreciat ca eventuala schimbare a primului-ministru pana la 1 ianuarie 2007 nu ar fi un act de instabilitate politica, ci "un mecanism constitutional". El a catalogat drept "poveste" declaratiile liberalilor care au spus ca desemnarea primului-ministru s-a facut prin vot, pe baza algoritmului politic. "In Romania, primarii si presedintii se aleg prin vot", a spus Basescu. El a sustinut insa ca nu exista un pericol real de instabilitate politica "chiar daca superficial in relatia publica exista dispute".

NEMULTUMIRI. Basescu a declarat ca pachetul de legi privind refoma in sanatate este "un lucru care trebuie corectat", desi a semnat promulgarea acestuia. El a spus ca este nemultumit de pregatirea proiectelor "la Transporturi" si de intarzierile in derularea unor proiecte din domeniul Educatiei. Presedintele a apreciat drept "inadmisibila" posibilitatea ca Romania sa primesca o clauza de salvgardare sectoriala, din cauza intarzierilor inregistrate de Ministerul Finantelor in implementarea sistemului informational de urmarire a colectarii taxelor. sprijin sua. Pe de alta parte, seful statului a spus ca SUA s-au implicat in evolutia Romaniei catre UE, pentru ca tara noastra sa aiba o aderare la 1 ianuarie 2007 care "sa nu ii creeze probleme". Intrebat cum evolueaza relatia Romaniei cu SUA, varful "axei Bucuresti-Londra-Washington", Basescu a raspuns: "Foarte bine!". El a precizat ca sprijinul SUA a fost posibil prin performanta realizata de Guvern "pe acele capitole care ar fi putut activa clauza de salvgardare".

PRIMELE REGRETE. Traian Basescu a reafirmat ca regreta numirea lui Tariceanu in functia de prim-ministru. El recunostea pentru prima data acest lucru la 5 aprilie, in emisiunea "Marius Tuca Show" de la Antena 1. Intrebat de Marius Tuca daca regreta ca l-a numit pe Tariceanu in functia de premier, Traian Basescu a raspuns: "Sincer? Da". "Foarte sincer va spun ca da. Am crezut ca va fi partenerul meu, optiunea dansului a fost sa fie partenerul altui grup", afirma seful statului.

La insistentele lui Marius Tuca, presedintele Traian Basescu admitea ca se refera inclusiv la Dinu Patriciu.

LIBERALII REACTIONEAZA
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti ii recomanda presedintelui Traian Basescu sa nu se mai uite la desene animate, ci sa citeasca protocolul Aliantei D.A. inainte de a cataloga drept "povesti" declaratiile liberalilor privind desemnarea premierului pe baza algoritmului politic. El a adaugat ca si PNL are regrete, "chiar mai multe si mai mari, dar nu le face publice". Teodor Melescanu a aratat la randul sau ca pentru ca sistemul sa functioneze este nevoie de "o relatie corecta, constitutionala" intre presedinte si premier si a adaugat ca, atat timp cat aceasta relatie functioneaza corect si permite desfasurarea activitatilor, nu crede ca sentimentele personale ale unuia fata de celalalt pot sa constituie ceva mai mult decat exprimarea unor simpatii sau a unor antipatii.

LUSTRATIE
Traian Basescu sustine ca actuala forma a Legii Lustratiei, care vizeaza sefi de reprezentante si agentii romanesti in strainatate, nu il vizeaza, pentru ca inainte de 1989 a fost reprezentant NAVROM intr-o agentie belgiana care facea servicii pentru navele romanesti. Seful statului a mai spus ca proiectul lustratiei "intra in coliziune cu Constitutia", nu a fost cerut de UE, dar ca moral e binevenit.

PREMIERUL NU COMENTEAZA
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ieri, la Bistret, judetul Dolj, ca nu comenteaza declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la persoana sa, intrucat nu se ridica la nivelul "domnului" cu care seful statului a "baut un sprit la Golden Blitz", referindu-se la patronul Stelei, Gigi Becali. "Am subliniat ca in politica conteaza relatiile institutionale si nu trebuie sa primeze relatiile personale. In masura in care Traian Basescu considera ca are mai multe de impartasit cu domnul cu care a stat la Golden Blitz pentru a bea un sprit, eu declar ca nu ma ridic la inaltimea acelui domn", a declarat premierul Tariceanu, raspunzand intrebarilor referitoare la declaratiile sefului statului, potrivit carora si-a pierdut increderea in primul-ministru si nu-i mai leaga aceleasi obiective.

×
Subiecte în articol: basescu traian politic statului şeful relaţia