x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: "Naţionalismul propagat preşedintele interimar nu are cum să funcţioneze în interiorul UE"

Băsescu: "Naţionalismul propagat preşedintele interimar nu are cum să funcţioneze în interiorul UE"

17 Iul 2012   •   15:34
Băsescu: "Naţionalismul propagat preşedintele interimar nu are cum să funcţioneze în interiorul UE"

Presedintele suspendat, Traian Basescu, i-a acuzat intr-un discurs de la sediul de campanie pe Crin Antonescu si Victor Ponta de minciuna si nationalism, afirmand ca nationalismul nu-si are locul in interiorul Uniunii Europene.

Basescu le-a cerut, de asemenea, celor doi, sa-si asume responsabilitatea deprecierii monedei nationale si a pledat pentru dreptul sau de a folosi Constitutia ca fundal pe panoul de campanie, dupa ce PNL a depus o plangere la Biroul Electoral Cental, in acest sens.

Iata mai jos principalele declaratii ale presedintelui suspendat:

* Presedintele interimar si primul-ministru au intrat intr-o fundatura in care au tras si Romania. Nu sunt capabili sa redreseze situatia in care institutiile statului functioneaza legal si constitutional. Le-a mai ramas o singura arma - minciuna. Minciunea si nationalismul. Este cel mai mare pacat pe care il fac impotriva intereselor romanilor.

* Minciuna a fost o arma cu care au ajuns sa obtina puterea. I-au pacalit pe Romani ca stiu ce trebuie facut, ca respecta legea. In ultimele 10 zile au reusit sa devina puterea care a facut cele mai nepermise incalcari constitutionale dintre toate tarile europene, au reusit sa scada credibilitatea Romaniei mult sub ceea ce este permis.

* Au dat cu piciorul oricaror eforturi de integrare. A fost un proces greu, care pe masura ce a evoluat a facut din Romania un stat credibil in EU. Niste oameni iresponsabili, care au inteles ca singura lor miza este puterea absoluta, au reusit sa aduca Romania la nivelul de credibilitate de la nivelul inceputurilor anilor '90 cand Romania s-a remarcat prin mineriade.

* Azi arunca vina pe mine, pe Monica Macovei, pe Cristian Preda, in conditiile in care nicunul dintre noi nu i-a pus sa nu respecte Constitutia. Daca mai au o sansa cu minciuna, in mintea lor aceasta este sasa de a-i face pe romani si straini sa vada Romania altfel. Cum poti sa vezi Romania altfel daca prin Ordonante de Guvern modifici Constitutia, daca decapitezi conducerea tarii.

* Cum poti sa fii crezut pe vorbe, cand vorbele sunt contrazise de fapte. Minciunile nu pot duce Romania decat intr-o fundatura. Nationalismul propagat de domnul presedinte interimar este un concept care nu are cum sa functioneze in interiorul UE. Ei nici azi nu inteleg ca UE este o poveste despre democratie si valori. Repectarea acestor percepte, valorile UE, inseamna pentru Romania respect, bani pentru subventii la agricultura, dreptul la libera circulatie, liber acces pe piata fortei de munca, bani pentru infrastrucutra, pentru mediu, pentru reconversie profesionala si multe altele.

* Vom gasi, poate, in aceasta adunare de oameni politici din USL, indivizi care mai cred ca nationalismul este tolerat in UE. Valorile UE includ si ideea de pastrare a identitatii. Dar cand tafnos le explici romanilor ca sa nu ne spuna Bruxelles ce trebuie facut, inseamna ca dorim un drum inapoi, condusi cu inegalabila intelepciune de Crin Antonescu, cand nu doarme si Victor Ponta, cand nu scrie.

* Daca ne lasam condusi de acesti oameni, ne vom pierde cat de curand drepturile de membru UE. Nu ca ne da cineva afara. Dar suntem in proces de izolare si vor suferi in primul rand romanii.

* Deprecierea leului din ultimele zile este exact semnalul pe care trebuie sa-l vada toti romanii ca ceea ce fac acesti oameni este impotriva interesului Romaniei. Zeci de investitori au renuntat in aceste zile sa mai faca investitii in Romania.

* Imi permit sa fac un apel la cei care azi conduc tara. Opriti-va din incalcarea regulilor de convietuire democratica a statelor din intermediul UE. Oricate slugi aveti printre analisti, romanii vor simti efectele comportamentului acestor doi politicieni foarte curand. Azi le simt prin deprecierea monedei nationale.

* Le cer presedintelui interimar si primului-ministru sa-si asume responsabilitatea raului pe care l-au facut Romaniei. In 8 ani de mandat mi-am asumat ceea ce am facut pentru Romania, chit ca a fost placut sau neplacut, dar mi le-am asumat constient. La fel le cer lor, sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce au facut prin subrezirea institutiilor statului, prin decredibilizarea Romaniei si izolarea Romaniei.

* Ma indoiesc ca au curaj sa spuna da, ne asumam responsabilitatea pentru izolare, dar as vrea sa faca un lucru elementar. Sa-si asume responsabilitatea pentru deprecierea masiva a mondedei nationale din ultimele zile.

* Inteleg ca este o plangere ca pe fundal scrie Constitutia Romaniei. Am castigat algerile pe sloganul: "Merg pe o singura carte" tinand Constitutia in mana. Este singurul nostru reper fundamental, este foarte adevarat ca este un reper special, este acela dupa care ne conducem si ziua de azi si ziua de maine si viitorul, pana cand nu vom avea forta si vointa de a o face mai buna. Le cer sa nu-mi reproseze ca utilizez Constitutia in campanie. Aceasta carticica trebuie sa fie in constiinta fiecarui politician. Cei care conduc tara au obligatia sa doarma cu ea sub cap.

×
Subiecte în articol: declaratii basescu