x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Nu cred că teritoriul României trebuie să devină unul pe care să fie şi un arsenal nuclear

Băsescu: Nu cred că teritoriul României trebuie să devină unul pe care să fie şi un arsenal nuclear

16 Aug 2016   •   21:35
Băsescu: Nu cred că teritoriul României trebuie să devină unul pe care să fie şi un arsenal nuclear

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat marţi, la Izvoru Mureşului, că, în opinia sa, teritoriul ţării noastre nu trebuie să devină unul pe care să fie arsenal nuclear, făcând referire la faptul că ar exista informaţii privind o posibilă intenţie a SUA de a-şi muta facilităţile nucleare din baza de la Incirlik, Turcia.

"În ceea ce mă priveşte, cred că România a făcut suficient pentru alianţa NATO şi pentru relaţia bilaterală bazată pe Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI cu Statele Unite, găzduind scutul antirachetă de la Deveselu. Nu cred că teritoriul României trebuie să devină un teritoriu pe care să fie şi un arsenal nuclear. Este suficient că avem rachetele scutului antirachetă. Nu cred în primul rând că acest lucru ar spori relevanţa noastră din punct de vedere al importanţei în interiorul NATO, atâta timp cât relevanţa ne este garantată de existenţa scutului antirachetă", a declarat Traian Băsescu, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Fostul şef al statului a ţinut să adauge că, în opinia sa, SUA şi Turcia vor găsi formula să menţină la Incirlik facilităţile nucleare şi că Turcia nu va ajunge "să se îmbrăţişeze cu Rusia" întrucât interesele sale sunt "legate ombilical de Occident".

"Nu cred că Statele Unite şi Turcia nu vor găsi formula să menţină la Incirlik facilităţile nucleare care există în momentul de faţă, cum nu cred că Turcia va ajunge să se îmbrăţişeze cu Rusia. Este doar o manevră tactică, după părerea mea al lui Erdogan. Într-un moment în care toată lumea îi cerea să respecte drepturile omului s-a dus şi el în braţele unuia care nu îi cerea aşa ceva. Putin e mai generos cu aceste exigenţe. Însă interesele Turciei sunt ombilical legate de Occident. Turcia nu s-a dezvoltat cu bani din Federaţia Rusă şi dezvoltarea Turciei atât militar, prin transfer de tehnologie americană, cât şi economică s-a făcut în relaţie cu Occidentul. Ca atare, cred că este doar o supărare de moment. O enervare a preşedintelui Erdogan, care o să-i treacă şi când va realiza cel mai bine care sunt plusurile şi minusurile va constata că relaţia cu Occidentul rămâne soluţia temeinică pentru un popor de 80 de milioane, o ţară de 75 la 85 de milioane de locuitori", a opinat Traian Băsescu.

El a susţinut că nu crede într-o "îmbrăţişare definitivă între Ankara şi Moscova" întrucât abordările lui Vladimir Putin şi Recep Erdogan legate de războiul din Siria sunt diferite, dar şi pentru că securitatea Turciei este garantată de alianţele occidentale.

"Priviţi la Siria. Preşedintele Erdogan a fost din minutul unu un susţinător al dărâmării preşedintelui Bassar Al Assad, preşedintele Siriei. Vladimir Putin este un susţinător al lui Bassar al Assad. Vladimir Putin susţine armata regulată siriană. Erdogan susţine opoziţia înarmată. Federaţia Rusă, ca de altfel şi Occidentul sprijină grupările kurde care luptă împotriva Statului Islamic în Siria. Ankara, Erdogan este într-un război pe viaţă şi pe moarte cu kurzii. Deci, diferenţele de abordare, v-am dat numai aceste exemple, dar mergând pe frontierele Turciei veţi constata focare şi focare de conflicte. V-am dat doar exemplul Siriei, unde punctele de vedere între Moscova şi Ankara sunt total diferite. Deci nu au cum să ajungă la o înţelegere temeinică în detrimentul înţelegerii cu ţările occidentale. Mai mult decât atât, securitatea Turciei, oricât este Turcia de putere regională, este garantată tot de alianţele occidentale. În concluzie: nu cred că se va merge atât de departe încât Statele Unite să-şi retragă cele 90 de focoase nucleare pe care le au în baza de la Incirlik", a conchis fostul preşedinte al ţării.

Traian Băsescu a participat marţi la lucrările Universităţii de Vară a românilor de pretutindeni de la Izvoru Mureşului. AGERPRES

×
Subiecte în articol: traian basescu