x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: "O victorie de etapă"

Băsescu: "O victorie de etapă"

de Carmen Dragomir    |    23 Noi 2009   •   00:00
Băsescu: "O victorie de etapă"
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Scena discursului de la sediul PD-L din Modrogan a pendulat între glumiţe şcolăreşti şi urale răcnite organizat pe un fond general relaxat. Cu fix o oră înainte de afişarea exit-poll-ului, pe masa din holul sediului pedelist se mai găseau câteva sandvişuri răsuflate întinse pe nişte tăvi, semn al unei zile grele. Capii partidului nu-şi făcuseră încă apariţia însă simpatizanţii din curte se bucurau deja animaţi de imnul de partid lăsat să urle tare în difuzoare.

Prima dintre figurile uşor de recunoscut a fost cea a liderului PNŢCD, Marian Miluţ, care a venit cu o gaşcă de tineri ţărănişti - atât din punct de vedere ideologic, cât şi vestimentar. La ora 20:15 îşi fac apariţia Emil Boc, Stolojan, Flutur şi Berceanu. Se retrag ţintă la balconul de vip-uri. După cinci minute apare Adriean Videanu care are acelaşi traseu. Peste cinci minute vine şi Traian Ungureanu, stingher, cărând ceva la subraţ. Vreau să-l urmăresc, fiindcă era prea singur şi dau nas în nas cu Elena Udrea care ţinea de vorbă un grup de tinere ziariste în faţa biroului ei, primul pe dreapta. Udrea e zâmbitoare şi distinsă, e îmbrăcată elegant ca pentru un eveniment important, cu pantofi de lac şi palton cu blăniţă.

Cineva din grup îmi şopteşte că doamna "bagă fitile despre Guşă şi Crin Antonescu". Fitilele nu m-au făcut curioasă. Minutele până la marele anunţ se scurg încet ca apa de la chiuvetă. Cineva roagă insistent şi aproape isteric simpatizanţii să iasă afară: "Toată lumea în portocaliu, jos! E ultima oară când vă spun!". Nu mă simt, deci nu ies. Înăuntru se mai stă încă la taclale. Aşa am aflat că scorul este undeva la 34%, după ce am trecut din greşeală pe lângă urechea unei domnişoare căreia îi era destinat anunţul.

Elena Udrea se urneşte din grupul ziaristelor şi se pupă, muah, muah, cu "cele mai tari colege din Bucureşti", nişte doamne şi ele. Cealaltă doamnă în portocaliu responsabilă cu ordinea ţipă iar: "În lateral, în lateral, dreapta, dreapta că vine preşedintele". Preşedintele vine şi se aşază la tribună. Toată "floarea" dinăuntru dă buzna pe scări. Sunt prinsă ca o sardină între Ber­ceanu, Videanu, Boureanu şi Blaga.

Îngrămădeala, mai ceva ca la biletele de tratament gratis, îi distrează pe pedeliştii de frunte. Cineva din apropiere suge­rea­ză altuia să-i dea lui Pogea un vânt pe scări. Altul are o problemă cu unul dintre invitaţii de la TVR, în­tre­bând: "cine e terminatu'?". Euforia produsă de înghesuiala înrudită cu imaginea cârnaţilor am­ba­laţi în vid îi îndeamnă pe pedelişti la analize politice: "Oprescu e terminat, a ratat definitiv" sau "Năstase şi-a pierdut cuvintele". Unul se trezeşte şi urlă că PNŢCD "e cu noi". Acum că ştiu, mă simt mai bine.

Traian Băsescu începe discursul. El a declarat că a obţinut o victorie de etapă în cursa prezidenţială, remarcând că rezultatul este asemănător celui ob­ţi­nut în alianţă în 2004 şi şi-a exprimat speranţa că re­zultatele finale oficiale vor confirma victoria sa. Tra­ian Băsescu a mai spus că el şi Crin Antonescu, can­didaţi de dreapta, au câştigat împreună peste 50% din voturi. Băsescu a arătat că trebuie să se ţină cont de acest lucru la formarea viitorului Guvern. El a precizat însă că nu va face nici o negociere subtera­nă pentru formarea viitorului guvern şi că va da prioritate soluţiilor politice pentru trecerea Executivului prin Parlament.

" Peste 50% din electoratul ro­mâ­nesc s-a prezentat la votul pentru referendum şi pro­ba­bil în jur de 80% au votat DA pentru ambele soluţii propuse", a mai spus Băsescu. Tinerii simpatizanţi se bu­cură şi urlă. Uraaa! După retragerea lui Băsescu toţi se îmbulzesc după el. Ăi mai pe fază au anticipat mişcarea, şi-au făcut un semn discret din cap şi au şters-o înainte. În urma lor tinerii ţărănişti au încins o horă. Unii au geci de lac şi paltoane cabalistice până la pământ. Liderul grupului e un nene cu pă­lă­rie albă de cowboy. Toată lumea e veselă: "Da' vântul bate, apa trece, pietrele rămân, e şi grea e şi frumoa­să viaţa de român"... Un nene din staff-ul de partid se uită cu suspiciune şi mă asigură că "vom câştiga în turul doi, dar la mustaţă".

×
Subiecte în articol: alegeri 2009