x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendum cu prag sub 50%

Băsescu: Nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendum cu prag sub 50%

06 Iun 2013   •   18:10
Băsescu: Nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendum cu prag sub 50%

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la o întâlnire cu susţinătorii săi de pe Facebook, că societatea românească nu are încă gradul de maturitate politică pentru a valida un referendum cu un prag mai mic de 50%, dând ca exemplu faptul că electoratul din România votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor de judecată, informează mediafax.ro.

Preşedintele a fost întrebat, la întâlnirea cu susţinătorii săi de pe Facebook, ce părere are despre reducerea pragului pentru validarea unui referendum la 30%.

Traian Băsescu a arătat că, atât timp cât Constituţia actuală stabileşte că revocarea preşedintelui ţării nu se poate face cu mai puţin de 50% din electorat, nu se poate face revocarea acestuia cu un prag mai mic.

"Nu poţi să vii să spui: îl revocăm cu 30%. Şi cred că n-ar trece nici de Curtea Constituţională aşa ceva", a adăugat Băsescu.

El a spus că, de asemenea, se doreşte modificarea Constituţiei cu prag de validare a referendumului de 30%, deşi aceasta a fost adoptată cu o participare de peste 50%.

Traian Băsescu a adăugat că sunt ţări în care nu există condiţie de cvorum pentru validarea unui referendum, dar sunt ţări cu democraţii extrem de consolidate.

"România nu este încă o ţară în care populaţia să aibă nivelul de gândire democratică care să ne permită să validăm referendumul cu sub 50%. (...) Numai simplul fapt că avem un electorat care votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor şi spune destul că a coborî pragul e o mare eroare, poate mai târziu, poate peste 10 ani, dar acum nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendumul cu mai puţin de 50%", a susţinut şeful statului. 

×