x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, preşedintele lui "Am greşit!"

Băsescu, preşedintele lui "Am greşit!"

de Oana Stancu Zamfir    |    05 Iul 2007   •   00:00
Băsescu, preşedintele lui "Am greşit!"

După ce l-a plimbat de mănă prin campania din 2004, arătănd că ambii au acelaşi "interes" şi "trag la aceeaşi căruţă", Traian Băsescu susţine acum că nu l-a cunoscut pe Călin Popescu Tăriceanu inainte de constituirea Alianţei şi nu a avut cu el discuţii despre "idealuri politice". Asta ar fi scuza, potrivit preşedintelui, pentru "greşeala" de a-l numi premier.


Traian Băsescu face un titlu de glorie din a recunoaşte că a greşit, arătănd că nu este omul "care să ţină la punctul lui de vedere pănă in pănzele albe". Regretă că l-a pus premier pe Tăriceanu, pentru că s-a dovedit partenerul oligarhilor, nu al preşedintelui. A greşit numindu-l, dar, spunea el marţi seara la Realitatea TV, nu il cunoştea. Aceasta ar fi scuza. "Eu nu l-am cunoscut pe Călin Popescu Tăriceanu pănă cănd s-a format Alianţa. N-am avut relaţii cu el. Eu o discuţie cu Călin Popescu Tăriceanu despre idealuri politice n-am avut." Cu totul altceva spunea Traian Băsescu in 2004, atunci cănd vroia să căştige alegerile alături de Tăriceanu şi mergea de mănă cu el prin toată ţara, dănd asigurări că au "acelaşi interes" şi "trag la aceeaşi căruţă". "Relaţia mea cu Călin Popescu Tăriceanu este foarte bună. Va dura tot mandatul. Eu nu voi fi in conflict cu primul-ministru. Amăndoi suntem determinaţi să fim o echipă, chiar dacă in instituţii diferite. In toată campania pe care am făcut-o impreună in ţară nu am avut nici măcar un uşor diferend; nici măcar un uşor diferend! La mize mari? Păi, la mize mari, dumneavoastră nu aţi observat că datorită compartamentului de politicieni cu miză mare nu ne-am uitat la prieteni, nu ne-am uitat la colegi de partid, de 12 ani, de 10 ani, şi i-am scos de pe liste ca şi cum nu i-am fi cunoscut?!", afirma el intr-o emisiune a Realităţii TV.


"Cea mai mare greşeală" a preşedintelui, după cum insuşi a descris-o, se dovedeşte astfel una cu un efect major asupra guvernării. Preşedintele a pus un premier pe care nu il cunoştea şi s-a trezit că acesta "joacă" pentru oligarhi, nu pentru popor. Nu lipsite de consecinţe sunt şi alte greşeli pe care, cu nonşalanţă, Băsescu le recunoaşte, sperănd că electoratul va merge pe zicala "greşeala recunoscută e pe jumătate iertată".


NUMIREA GUVERNULUI.
Nu doar desemnarea lui Tăriceanu a fost o greşeală. Imediat ce a intrat in conflict cu PNL, preşedintele a recunoscut că nu Alianţa căştigase alegerile, ci PSD. Iar el a decis să dea guvernul Alianţei. Nu singură, ci alături de UDMR şi PC, fostul PUR dovedindu-se după o săptămănă de la investire "soluţia imorală", deşi chiar Băsescu fusese acela care i-a propus lui Dan Voiculescu să intre in guvern. Â


MINCIUNA CU TELEFONUL. Şi cănd Tăriceanu l-a sunat pe procurorul Botoş pentru a se interesa despre dosarul prietenului Patriciu, Băsescu a "greşit" minţindu-i pe ziariştii de la Romănia Liberă că acest fapt nu s-a petrecut: "Regret decizia incorectă din luna iunie. Am considerat că nu trebuie declanşat un scandal politic". A făcut-o pentru interesul naţional, a explicat el, pentru a nu dăuna integrării. Ulterior, a recunoscut că prin a ţine ascuns acel telefon a păcălit Uniunea Europeană. Nu şi-a asumat insă indreptarea erorii in calitate de şef de stat, preferănd să o lase pe protejata sa, Elena Udrea, să se intrebe retoric dacă a sunat Tăriceanu sau nu. Tot prin gura Elenei Udrea a ales preşedintele să "răsufle" şi informaţia legată de bileţelul prin care Tăriceanu ii cerea să intervină la Parchet pentru Patriciu. Deşi a subliniat gravitatea gestului, Traian Băsescu nu l-a tratat nici pe acesta responsabil, ci prin prisma răfuielii politice.


LUSTRAŢIA ŞI UNINOMINALUL. Şi in privinţa legii lustraţiei şi a votului uninominal şeful statului a greşit iniţial. A fost "sceptic" in privinţa eficienţei unei legi a lustraţiei, recunoştea el de curănd, ba mai mult, a eliminat-o din propunerile incluse in raportul Tismăneanu. Acum ea este o prioritate. La fel, in urmă cu un an, la şcoala de vară a PD, el se impotrivea votului uninominal. "Sunt momente cănd demagogic susţii o soluţie numai pentru că ţi se pare că dă bine la public, după care, cănd te duci in spatele uşilor de partid şi cu oameni care se pricep, incepi să faci socotelile şi işi dai seama că soluţia pe care o propui nu permite realizarea unei majorităţi democratice", afirma preşedintele.


CSM. Şeful statului a greşit şi cănd, la şedinţa CSM, l-a felicitat pe noul preşedinte, deşi mai puteau fi depuse candidaturi. "A fost o eroare pe care am făcut-o. Nici nu ştiam regulamentul, că se pot depune candidaturi chiar pănă in momentul realizării votului. Am greşit-o, am greşit-o, acum nu o mai pot trage inapoi. Ce să-i fac?", s-a scuzat şeful statului.


DEMISIA. Şi cănd a anunţat că demisionează in cinci minute dacă Parlamentul il suspendă şi nu a mai demisionat, Traian Băsescu a greşit tot pentru că nu ar fi ştiut ceva, anume că se pregătea, spune el, un proiect de lege prin care să i se interzică să mai candideze. Şi cănd a afirmat că dă inapoi casa din Mihăileanu pe cauză de "moralitate" a greşit. Dovadă că nu a mai dat-o. E complicat, a explicat el la Realitatea TV, a intrat in circuitul civil, e "mult mai complicat decăt pare".


TVR. Refuzul de a-şi numi reprezentanţi in conducerea TVR, in 2004, a fost şi el o greşeală, spune acum Traian Băsescu, dar dintr-un interes meschin. Fără reprezentanţi la TVR nu a fost indeajuns mediatizat, preşedintele plăngăndu-se marţi seara că din patru participări in emisiuni TVR la trei s-a autoinvitat de fapt. Cu alte cuvinte, incălcănd el insuşi independenţa editorială.


De la telenovelă la Putin

Declaraţiile preşedintelui Băsescu de marţi seară au stărnit reacţii dure din partea politicienilor. Liberalul Bogdan Olteanu (foto) l-a acuzat pe şeful statului că "trăieşte intr-o telenovelă" şi că "vrea să arate că este ameninţat şi inconjurat de duşmani". "Aştept cu plăcere episodul in care se va intălni cu prietenii săi şi le va povesti de darurile pe care le-a făcut pe banii publici.
Lăsăndu-i la o parte pe cei de la Ministerul Transporturilor, cred că cei de la Roşia Montană şi Costel Constanda ar face un episod extrem de interesant", a atacat Olteanu, intr-o declaraţie pentru Mediafax.


La răndul său, senatorul UDMR Attila Verestoy a negat că ar fi fost, alături de Viorel Hrebenciuc şi Bogdan Olteanu, artizanul incercării de inlăturare a şefului statului şi i-a transmis preşedintelui că "ar trebui să inventeze şi altceva decăt celebrele tăieri de păduri".


Peremiştii consideră şi ei drept "o ameninţare absolut caraghioasă" declaraţia lui Băsescu privind organizarea referendumului pentru votul uninominal. "Traian Băsescu a avut din nou prilejul să-şi reverse toate refulările pe care le are, sunănd din nou la trompeta ruginită a pretinsei mari victorii din referendum şi să ameninţe Parlamentul Romăniei", a acuzat vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş.


ATACUL LA ZIARIŞTI. La declaraţiile şefului statului legate de ziarişti, preşedintele Clubului Romăn de Presă, Cristian Tudor Popescu, a replicat că "dacă ar avea la dispoziţie părghiile lui Vladimir Putin, dl Băsescu ar rezolva-o cu presa liberă ca in Rusia". El a mai spus că "pentru domnul preşedinte sunt buni doar cei 10% dintre jurnalişti care il slăvesc".
Referindu-se la afirmaţia preşedintelui Băsescu, conform căreia acesta poate da o listă de 10 ziarişti care, "dacă nu ar fi politicieni, ar muri de foame", Cristian Tudor Popescu a replicat: "Oare căte nume ar conţine o listă a politicienilor care ar muri de foame dacă nu ar exista presa, ei neavănd nici un fel de valoare in afara spaţiului mediatic?". "Domnul Băsescu consideră că ziariştii nu ar trebui să comenteze spusele politicienilor, să nu pună in lumină agramatismele, minciunile, prostia, incultura, făţărnicia, aroganţa de care dau dovadă politicienii, inclusiv Traian Băsescu", a spus C.T. Popescu. (Lavinia Dimancea)

×