x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, Preşedintele tuturor...

Băsescu, Preşedintele tuturor...

de Oana Stancu Zamfir    |    04 Oct 2008   •   00:00
Băsescu, Preşedintele tuturor...

CETĂŢEANUL DE ONOARE, MUSAFIRUL DE SERVICIU • De la sarmale la tarafuri şi fanfare. De la târgul de carte la târgul de vinuri. De la "George Enescu" la Mamaia. De la "Răvăşitul oilor" la târgul de modă de la Iaşi. Ba nu, pe acesta l-a ratat, chiar dacă erau fete frumoase.



De la sarmale la tarafuri şi fanfare. De la târgul de carte la târgul de vinuri. De la "George Enescu" la Mamaia. De la "Răvăşitul oilor" la târgul de modă de la Iaşi. Ba nu, pe acesta l-a ratat, chiar dacă erau fete frumoase.
Anunţ de presă. Programul preşedintelui României, Traian Băsescu, vineri, 3 octombrie a.c.: ora 15.30 – Ceremonia acordării titlului de "Cetăţean de Onoare" al Municipiului Drobeta Turnu-Severin domnului Traian Băsescu, preşedintele României (Loc de desfăşurare: Palatul Cultural "Theodor Costescu", Drobeta Turnu-Severin, judeţul Mehedinţi); ora 17.00 – Participare la Festivalul Concurs "Toamna Severineană" – Tarafuri şi Fanfare (Loc de desfăşurare: Pădurea Crihala, Drobeta Turnu-Severin, judeţul Mehedinţi).
Nici nu se făcuse ora 15:00, că 200 de severineni se instalaseră deja în faţa Palatului Cultural, pregătiţi să scandeze numele preşedintelui şi să sărbătorească "ungerea" lui ca fiu al urbei. Numai la Seul a mai fost făcut cetăţean de onoare, şi asta prin 2005. Şi câtă legătură are cu Seul, cam tot atâta şi cu Drobeta. Consilierul prezidenţial Mihai Stănişoară, de-al locului, şi primarul care e PD-L ce mai funcţionează pe post de "punţi". "Am luat această hotărâre pentru că preşedintele României, Traian Băsescu, este unul dintre cei mai mari şi importanţi politicieni ai acestei ţări", s-a explicat primarul la 25 septembrie, când s-a votat hotărârea în Consiliul Local. Consilierii PNL s-au abţinut, cei ai PSD au votat împotrivă, unul dintre ei, un anume Marius Screciu, pretinzându-se "dezonorat" să aibă ca cetăţean de onoare "un beţivan şi un om care vorbeşte urât cu ziariştii" (declaraţie citată de Libertatea). Preşedintele soseşte la 15:20, se îndreaptă către Sala Oglinzilor, unde are loc ceremonia. Primeşte placheta, se declară emoţionat şi obligat la respect pentru tot restul vieţii. Vorbeşte despre potenţialul Dunării şi la şi 35 se îndreaptă împreună cu autorităţile locale către o cafenea cu specific turcesc, din apropierea Palatului.
Ora 17:00. Altfel de ceremonie. Mult mai relaxată. La pădure. Pădurea Crihala, unde are loc Festivalul de Tarafuri şi Fanfare "Toamna Severineană".


Week-end-ul ăsta şi cel trecut

Week-end-ul preşedintelui va continua sâmbătă cu un concert Ştefan Bănică Jr – Marcel Pavel – 3 Sud Est, la Alcala de Henares, unde preşedintele va primi un premiu al diasporei, în cadrul Congresului românilor din afara graniţelor ţării.
Week-end-ul precedent, şeful statului a participat la zilele oraşului Sinaia. "Sinaia Forever". "Am venit să o văd pe Andreea Bănică şi pe Iris", declara preşedintele reporterilor de televiziune în timp ce înota prin baia de mulţime. Un bărbat în stare de ebrietate, care a încercat să ajungă la el şi să-l îmbrăţişeze, a fost interceptat la timp de forţele de ordine, care i-au aplicat o amendă de un milion de lei vechi.  
A doua zi, târg la Bran. "Răvăşitul oilor". Masă tradiţională, bulz cu brânză de burduf, brânză în coajă de brad, pastramă, puţină afinată. La plecare, ceva brânză în dar şi borcane cu dulceaţă.
În urmă cu două săptămâni, Praid. Festivalul Internaţional al Sarmalelor. "Îmi pare bine să văd atâta lume adunată la un festival culinar, multicultural, pentru că oamenii sunt mult mai buni decât politicienii", a declarat Traian Băsescu, întâmpinat cu pălincă şi colac secuiesc. Şeful statului s-a fotografiat cu zeci de persoane şi a gustat din sarmalele tuturor. "Nu ştiam că există acest festival, dar vă asigur că anul viitor va face parte din programul meu. Este o sărbătoare culinară multiculturală", a promis el.
Cu o lună în urmă, la Constanţa, preşedintele a participat la un festival al comunităţii aromâne.
Anul trecut pe vremea asta, Traian Băsescu făcea celebru un vin afrodiziac "concurent" la Festivalul Vinului de la Arad. Şeful statului s-a plimbat pe la standurile pentru degustare şi a ales vinul festivalului. Unul "sec şi uşor", a zis. "Trebuie să vă spun dumneavoastră, domnule preşedinte, şi celor prezenţi aici de faţă că este un vin afrodiziac, un vin foarte bun pentru femei dacă îl bem noi, bărbaţii", i-a explicat alegerea Geza Bala, directorul Staţiunii de Cercetări Vitivinicole Minis. Oamenii au luat reclama în serios şi anul acesta s-au prezentat cu "afrodiziacul ales de preşedinte" la Târgul "Eros Show" de la Sala Polivalentă.


Peste două săptămăni...

...sunt Zilele Craiovei. Anunţul festivalului, după conferinţa de presă a primarului Antonie Solomon, sună aşa: "Festivalul «Zilele Craiovei», care va avea loc între 19 şi 26 octombrie, îi va avea ca invitaţi pe Traian Băsescu, Scorpions, Chris Norman, Iris, Voltaj şi Holograf".

×
Subiecte în articol: basescu politic preşedintele