x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: "Preşedintele va participa la şedinţele Guvernului de fiecare dată când este invitat"

Băsescu: "Preşedintele va participa la şedinţele Guvernului de fiecare dată când este invitat"

15 Iun 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu regretă faptul că o serie de lideri de partid încearcă să politizeze participarea sa la şedinţa Guvernului României de duminică. Băsescu a anunţat că prezenţa sa a fost solicitată de premier şi că va continua să participe la şedinţe ale Executivului, informează Preşedinţia.



"Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă faptul că o serie de lideri de partid încearcă să politizeze participarea sa la şedinţa Guvernului României din data de 14 iunie a.c. Şeful statului face un apel către partide şi instituţii să lase deoparte orgoliile şi interesele de partid şi să colaboreze pentru limitarea efectelor crizei şi continuarea reformelor. Preşedintele Traian Băsescu doreşte să reamintească politicienilor interesaţi, în special celor aflaţi în campanie electorală, că a participat la şedinţa de guvern ca urmare a invitaţiei formulate de primul ministru al Guvernului României, Emil Boc", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, astăzi, Mediafax.

Preşedintele consideră că este foarte important ca toate instituţiile statului să colaboreze pentru limitarea efectelor crizei economice şi continuarea reformelor asumate de coaliţia la guvernare, precizează Preşedinţia.

"În acest context, şeful statului este hotărât să continue să îşi exercite atribuţiile conferite de Constituţia României, inclusiv cele referitoare la participarea la şedinţele de guvern. Potrivit Constituţiei României, articolul 87 (al.1 şi al.2) «Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă»", se arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent, duminică, la începutul şedinţei de Guvern, unde urma să se discute despre descentralizare, aplicarea programului "Prima Casă" şi comasarea unor taxe şi tarife parafiscale.

Băsescu a declarat că optimismul BNR privind economia nu are acoperire şi că România intră în recesiune, a cerut miniştrilor să nu depăşească fondul de salarii şi a estimat o nouă rectificare bugetară negativă.

Şeful statului a cerut ministrului Educaţiei să nu scoată sportul din şcoli şi să adapteze programa şcolară cerinţelor economiei, a cerut ca la alegerile prezidenţiale fiecare secţie de votare să aibă un calculator conectat la Internet pentru a preveni turismul electoral şi a mai solicitat reluarea plăţii sporurilor către militarii din teatrele de operaţiuni din luna iulie.

PSD a difuzat, duminică, un comunicat în care a apreciat că PSD consideră că afirmaţiile şefului statului trec de la optimism necontrolat la pesimism acut şi creează panică în rândurile populaţiei şi că, prin prezenţa la Guvern, acesta vrea "confiscarea electorală a acţiunii guvernamentale" de ieşire din criză, apărând ca "salvatorul naţiunii".

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat, astăzi, că miniştrii PSD nu vor mai participa la şedinţele de Guvern la care va fi prezent şi preşedintele Traian Băsescu, în condiţiile în care vizita şefului statului va fi una "intempestivă" sau "neanunţată". (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic preşedintele româniei