x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu - primul mesaj către alegători. Cuvântul cheie: "Nu e cinstit"

Băsescu - primul mesaj către alegători. Cuvântul cheie: "Nu e cinstit"

11 Iul 2012   •   17:48
Băsescu - primul mesaj către alegători. Cuvântul cheie: "Nu e cinstit"

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a tinut, in aceasta seara, primul discurs din campania pentru referendum. Basescu a folosit de numeroase ori sintagma: "nu e cinstit", care se pare ca va fi sloganul de campanie.

Iata mai jos punctele cheie din discursul presedintelui:

* N-as vrea ca in urma acesui referendum, Romania sa faca un pas inapoi. V-o spun ca un om care stie ce sunt standardele si valorile UE - Romania a facut multi pasi inapoi din punct de vedere al credibilitatii. Ceea ce a facut USL nu este cinstit. Nu este cinstit sa ai ca obiectiv acapararea integrala a institutiilor statului si punerea lor la dispozitia partidului si sa incerci sa te ascunzi in statele votului popular.

Citeste si: (FOTO) Basescu, discurs de campanie cu un copil in brate

* Prin acest referendum, USL vrea sa legitimeze reflexele totalitare fara de care nu stie sa guverneze. Ei au ramas ancorati in modul de a guverna din perioada Iliescu si Nastase, cand functionau ca partid-stat. N-au inteles ca, in ultimii 8 ani, institutiile s-au desprins din practica de a actiona la ordinele partidului.

* Nu este cinstit sa pui un presedinte care a fost ales de doua ori si dupa 8 ani de mandat si 3 ani de criza economica sa obtina 51% din voturi.

* Romanii vor fi cinstiti cu presedintele lor, vor recunoaste ca mi-am asumat alaruri de Guvern si majoritatea parlamentara momentele grele prin care am trecut.

* Actiunile Guvernului nu sunt cinstite, iar romanii nu pot fi partasi la necinste. Au incercat sa modifice regulile referendumului. Nu e cinstit, iar romanii nu vor lua parte la necinste. Vor sa reduca numarul de electori de la 18.200.000, la 15.000.000. Romanii nu vor accepta un asemenea joc.

Statistica a constatat ca in Romania locuiesc acum circa 19.500.000 de romani. Dar dupa domnul Ponta si MAI nu sunt romani cei un milion de cetateni romani din Italia, nici cei aproape un milion din Spania. Acest lucru nu este cinstit, iar romanii nu vor participa la un lucru necinstit. Vor participa sanctionandu-i pe cei care vor sa fure pana si conditiile unui referendum pentru suspendarea presedintelui.

* USL va intelege ca daca a vrut sa-l supuna pe presedintele Romaniei unei exigente greu de indeplinit pentru un presedinte care este de 8 ani in functie, trebuie s-o faca fara sa impiedice sansa minima, atat cat o am. Eu, ca om politic, sunt un om care a facut mereu totul pana la capat. De aceea fac un apel la Guvern sa fie cinstit, pentru ca romanii nu-i vor accepta pe cei necinstiti.

* Am vazut azi cum domnul Ponta a mutat necinstea pana la Bruxelles. El crede ca acolo sunt oameni cu care discuti cum discuta el cu oamenii din PSD, adica necinstit. Crede ca oamenii politici din Romania, eu in principal, sunt foarte naiv.

* Acea ordonanta de urgenta pe care a dat-o si care stabileste prin exceptie numai pentru presedinte alte conditii de referendum decat pentru primari, de exemplu... Domnul Ponta are un mecanism foarte simplu - anularea prin ordonanta de urgenta ordonanta de urgenta. Nu stiu de ce trebuie sa cheme Parlamentul.

* Cred ca domnul Ponta inca mai crede ca relatia cu UE poate fi de tipul aceleia pe care PSD il avea pana in 2004 - limbajul dublu. Azi a facut cea mai mare greseala incercand sa-i asigure pe demnitarii straini ca trebuie sa convoace Parlamentul.
Toate aceste lucruri arata ca domnul Ponta a ramas in epoca de pana la 2004.

* Romania n-a mai mintit in strainatate dupa 2004. Pentru a respecta institutiile statului roman, domnul Ponta trebuie sa fie cinstit. Fac apel la domnul Ponta, Antonescu, Voiculescu, Dragnea sa fie cinstiti in raportul cu romanii.

* Batalia mea nu este pentru scaun, ci pentru valori.

Citeste si: (VIDEO) Protest in fata sediului de campanie al lui Basescu: "Jos cu dictatorul"

×