x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu promite garantii de stat pentru fostul JAFO

Basescu promite garantii de stat pentru fostul JAFO

30 Sep 2009   •   00:00

În campania electorala din 2004, Traian Băsescu a tunat împotriva RAFO, în cea din 2009 promite rafinariei garanţii de stat. În 2004, rafinaria aparţinea pesedistului Corneliu Iacubov, duşman declarat al lui Traian Băsescu. În 2009, proprietari sunt nişte oameni de afaceri ruşi care, bucurându-se de simpatia lui Theodor Stolojan, au cumparat rafinaria, direct din arestul Cercetarilor Penale, de la Marian Iancu, la care ajunsese intre timp.



Traian Băsescu a declarat, la Slobozia, că Guvernul analizează posibilitatea de a emite garanţii de stat pentru RAFO Oneşti şi Şantierul Naval Mangalia pe modelul celor oferite pentru Ford şi Oltchim.
"Judecata Guvernului a fost ideea că o uzină cum este Ford antrenează foarte multe IMM-uri pe orizontală. Această garanţie eliberată de stat nu are numai un avantaj pentru Ford, căci creează mai multe locuri de muncă pe orizontală. Se analizează acum garanţii de stat pentru RAFO Oneşti, care este într-un proces de modernizare şi şi-a plătit toate obligaţiile istorice către stat, şi către Şantierul Naval Mangalia, mari companii, cu mare capacitate de antrenare pe orizontală a întreprinderilor mici şi mijlocii", a declarat, la o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi ai mediului de afaceri din judeţul Ialomiţa, preşedintele Traian Băsescu.

El a precizat că pentru Ford s-au emis garanţii de stat de 400 de milioane de euro, iar pentru Oltchim, de 69 de milioane de euro.

Acţionarii Rafo Oneşti au aprobat, în luna iulie, contractarea unui împrumut de 330 milioane euro de la bănci comerciale, cu garanţia statului, pentru finanţarea investiţiei de modernizare a rafinăriei şi transformarea acesteia într-un complex petrochimic cu producţie de hidrocarburi aromatice.

În luna martie, conducerea Rafo solicitase premierului Emil Boc garantarea de către Guvern a unui credit cu o valoare cuprinsă între 300 şi 350 milioane euro.
Mediafax

×
Subiecte în articol: politic