x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu revine la tupeul din iarnă: Antonescu a căzut pe spate și a adormit, Ponta minte ca Ceaușescu

Băsescu revine la tupeul din iarnă: Antonescu a căzut pe spate și a adormit, Ponta minte ca Ceaușescu

26 Noi 2012   •   19:39
Băsescu revine la tupeul din iarnă: Antonescu a căzut pe spate și a adormit, Ponta minte ca Ceaușescu
Sursa foto: presidency.ro

Președintele Traian Băsescu a declarat, în această seară, că programele politice prezentate în campania electorală i se par ”povești” care nu justifică guvernarea, lansând și atacuri la adresa premierului Ponta, pe care l-a făcut mincions, la adresa lui Crin Antonescu, pe care l-a făcut adormit.

După ce a prezentat rezultatele negocierilor pentru bugetul UE, Băsescu a trecut la atacul la adresa premierului Ponta.

”Știu că nu vă plac aceste detalii, știu că nu le plac nici telespectatorilor. Poate că nu le înțelege nici măcar premierul... Să înțeleagă cum sunt aceste mecanisme, cum funcționează instituțiile acestea unde nu te duci cu bâta... Ar fi bine ca domnul Ponta să găsească soluții de creare de locuri de muncă. Chestiune care ar trebui să fie în atenția Guvernului, dar și a oamenilor acestora care sunt în campanie. Văd că numai se jignesc între ei, nu oferă nicio perspectivă. Să dea soluții pentru oamenii care vor rămâne acasă”, a spus Băsescu, care l-a criticat pe Ponta pentru că ar fi duplicitar.

”Aș vrea să-i văd că nu mai mint. Cum poți să spui că România are un grad de absorbție de 20%, când tu ai 9,72%? Ponta și-a învățat lecția, în străinătate spune că coabitez cu Băsescu, dar în țară spune altceva. Numai Ceaușescu mai avea un discurs afară și altul în țară. Fac un apel în mod deosebit la liderii USL să înceteze atacurile la instituțiile statului. Azi au fost atacate și CSM și ANI. Nu spun că sunt intituții perfecte, dar sunt instituții care au misiunea lor, iar mai ales când vine vorba de CSM, vorbim de atacuri la o altă putere de stat. Eu cred că mai degrabă primul ministru aprecia prestația celor doi procurori decât să acuze CSM că a organizat un circ, un spectacol. Nu, CSM a fost mai transparent ca Ministerul Justiției și a vrut să afle oricine ar fi interesat calitatea candidaților la funcția de procuror al României și la cea de șef al DNA. Nu văd de ce trebuie să atace o instituție care a fost transparentă”, a spus Băsescu.

Președintele i-a acuzat pe oamenii politici că nu vor să readucă în discuție rezultatele referendumului din 2009.

”Îi aud pe politicieni vorbind vesel de mofificarea Constituției. Sunt mincionoși și necinstitți. Nu văd pe niciunul spunând că printre cele ce le vom mofifica sunt și cele legate din referendumul din 2009, care cerea o singură cameră și 300 de membri ai Parlamentului. Sigur că le este foarte greu. Acum Parlamentul are 471 de membri. După aceste alegeri, numărul de parlamentari va ajunge la peste 500. Ei vor respectarea unui referendum nevalidat, cel din vară, dar nu vor să respecte unul valid. Aș face un apel la clasa politică să abordeze lucurile importante pentru România. Fie că vorbim de modificarea Consituției, fie că vorbim de creare de locuri de muncă, fie că vorbim de UE, dar trebuie să vorbim cinstit de UE, fie că vorbim de perspectiva bugetului, fie că vorbim că în mult hulita lege a pensiilor există obligativitatea indexării pensiilor în 2013”, a spus Băsescu, care a avertizat că nu va desemna un premier care nu are un program sustenabil de guvernare.

”În aceste dezbateri nu am văzut decât abordări superficiale care nu se adresează problemelor adevărate. Să nu-și imagineze cineva că se pot numi guverne pe povești. Este un avertisment cât se poate de serios, pe care îl adresez partidelor. Nu am văzut încă un buget sustenabil pentru 2013, care să justifice guvernarea”, a spus Băsescu, care s-a plâns că este ținta campaniei USL.

”O spun pentru ultima dată, încetați să mă mai implicați în campanie, pentru că mă obligați să vă răspund. Aici a fost una dintre marile mele greșeli. Că nu trebuie să răspund direct sau indirect tuturor atacurilor murdare pe care USL le-au făcut la adresa mea. Acum, în campanie, pentru că nu îi duce capul să spună ce vor să facă cu țara, mă atacă pe mine. Sigur, pe români poate îi păcălesc, pe mine nu”, a spus Băsescu.

Președintele s-a referit și la avertismentul lui Crin Antonescu, cum că, dacă nu va desemna un premier provenit din partidul care a câștigat majoritatea parlamentară, se va trece la o nouă suspendare a președintelui.

”Înțeleg că domnul Crin Antonescu a dat al 8793-lea avertisment, după care a căzut pe spate și a adormit”, a comentat Băsescu, adăugând că va desemna premierul în funcție de programul de guvernare propus.

”Voi vrea să știu ce obiective are și cum le realizează. Voi vrea să știu acest lucru. Cine spune noi partidul stabilim și dacă nu se execută președintele îl suspendăm este iresponsabil. Responsabilitatea desemnării unui prim ministru este una majoră. Nu poți să desemnezi un prim ministru care nu are soluții pentru țară. Primul ministru vare va veni va prelua o țară încă stabilizată macroeconomic”, a mai spus Băsescu. 

×