x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: România va adera la Schengen în acest an

Băsescu: România va adera la Schengen în acest an

01 Sep 2011   •   08:36

Presedintele Traian Basescu este convins ca Romania va adera la spatiul Schengen in acest an, in urma Consiliului JAI. Seful statului a precizat insa ca problema este cat de larga va fi aderarea.

La Reuniunea Anuala a Diplomatiei, Basescu le-a spus ambasadorilor romani ca au ca obiectiv pentru urmatoarele 12 luni aderarea deplina a Romaniei la zona de libera circulatie europeana.

"Unul dintre obiectivele majore pentru urmatoarele 12 luni este aderarea integrala la spatiul Schengen. Sper ca la urmatoarea intalnire, septembrie 2012, sa nu mai treceti prin control de frontiera cand veniti acasa. Din acest puncte de vedere, si dumneavoastra aveti o misiune importanta. Oricum, Romania va deveni stat membru Schengen in acest an. Problema este cat de larga va fi integrarea si acest lucru trebuie sa ne mobilizeze in a obtine in luna septembrie, la JAI, un calendar. Ce se intampla la 1 octombrie, ce se intampla in primele luni ale anului 2012? Cred ca este o prioritate pentru diplomatia noastra ca JAI-ul din septembrie sa dea un calendar precis procesului de aderare", a afirmat Basescu, potrivit Agerpres.

Presedintele a subliniat faptul ca Romania indeplineste toate conditiile de aderare la Schengen, insa opozitia statelor membre fata de tara noastra este cauzata doar de motive politice interne ale acestor tari.

"Nu vreau sa dau exemple de tendinte centrifuge, de abordari uneori iesite din spiritul Uniunii Europene - chiar aderarea luna asta la Schengen este un exemplu-scoala legat de tentatia unor state ca din motive interne sa impinga facturi catre alte state membre, dar ne confruntam cu aceasta realitate si va trebui sa-i facem fata. Ceea ce va pot spune si celor care nu sunt la curent, Romania si-a indeplinit absolut toate obligatiile legate de accesul in spatiul Schengen, ceea ce nu inseamna ca nu ne recunoastem deficientele legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare - dar sunt doua probleme diferite, asa le trateaza chiar Tratatul nostru de aderare", a mai spus seful statului.

×