x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, scos ţap ispăşitor

Băsescu, scos ţap ispăşitor

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    12 Mai 2009   •   00:00
Băsescu, scos ţap ispăşitor
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Mircea Geoană avertizează că România riscă să piardă bani europeni din cauza lipsei de reformă în justiţie şi susţine că cel care trebuie să-şi asume responsabilitatea este Traian Băsescu, pentru că el i-a numit pe Macovei şi pe Predoiu.



După ce săptămâna trecută invoca posibilitatea condiţionării acordării împrumutului de la CE, ieri şeful PSD a declarat că există "informaţii coerente şi solide" care indică pericolul tăierii fondurilor europene după Raportul CE pe Justiţie din vară din cauza lipsei de reforme în justiţie. Deşi ulterior purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat că este prematur să se facă speculaţii despre ce va fi după raport, prezidenţiabilul PSD şi-a luat măsuri de precauţie şi l-a introdus în ecuaţie pe Traian Băsescu. În acest sens, el a anunţat că social-democraţii au decis să-i trimită şefului statului Codurile Penal şi Civil, cerându-i să ia toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina "acest risc masiv" şi semnalându-i că termenul de 15 mai, propus de preşedinte, se apropie de scadenţă, iar Parlamentul s-a achitat de sarcina care îi revenea. "Întreaga responsabilitate pentru evitarea acestui risc aparţine în principal preşedintelui, pentru că el este cel care a instalat-o la Ministerul Justiţiei pe Monica Macovei, el este cel care l-a avut la Ministerul Justiţiei, şi înainte şi după 2008, pe Cătălin Predoiu", a atacat Geoană. Şeful statului consideră însă "regretabile" şi cu "un evident caracter electoral" declaraţiile liderului PSD şi îi atrage atenţia că "remedierea întârzierilor în ceea ce priveşte adoptarea codurilor şi deblocarea dosarelor de corupţie", lucruri despre care a vorbit cu acesta săptămâna trecută la telefon, intră în responsabilitatea directă a grupurilor parlamentare PSD şi PD-L.

PREDOIU, PE FĂRAŞ
În ceea ce-l priveşte pe Predoiu, spunând pentru prima dată răspicat că acesta este omul lui Băsescu, Geoană nu s-a codit să îl invite şi pe acesta să dea socoteală. El a anunţat că a solicitat Comisiei Juridice a Senatului să-l cheme de urgenţă pe ministru la audieri, pentru a da explicaţii legate de evitarea riscului pierderii fondurilor europene. Deşi Geoană nu a dat vreun indiciu despre o posibilă schimbare din funcţie a ministrului, aceasta este luată în calcul, liderii PD-L dând-o aproape ca sigură după raport. "Aşteptăm raportul de ţară, apoi probabil că  ministrul Justiţiei va fi schimbat", ne-a declarat un vicepreşedinte PD-L, din tabăra apropiată de şeful statului. Legat de Macovei, democrat-liberalilor le-a fost semnalat de Geoană să analizeze declaraţiile acesteia conform cărora România nu ar merita bani europeni pentru că nu îi foloseşte corect. "O declaraţie inacceptabilă", "o atitudine antinaţională", "un gest ostil la adresa intereselor româneşti", a reacţionat liderul PSD.

×
Subiecte în articol: politic