x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu si Iliescu s-au "inchis" la Cotroceni

Basescu si Iliescu s-au "inchis" la Cotroceni

16 Dec 2004   •   00:00

Presedintele nou ales, Traian Basescu, a venit ieri-dimineata la Cotroceni pentru o intalnire cu seful statului in exercitiu, Ion Iliescu, in cadrul careia i s-au prezentat Administratia Prezidentiala si proiectele pe termen lung ale Presedintiei.

MONICA IORDACHE

CURTEA CONSTITUTIONALA. Dupa discutiile de la Cotroceni, Ion Iliescu si Traian Basescu s-au reintalnit la validarea presedintelui ales al Romaniei
Traian Basescu s-a prezentat la intrevederea la 9:30, dar intalnirea celor doi a fost ferita de ochii presei, ziaristii neavand posibilitatea nici macar sa faca fotografii cu Traian Basescu plimbandu-se pe holurile Cotrocenilor. Noul presedinte a venit insotit de o parte a viitorului staff prezidential: Vasile Blaga, sef al administratiei prezidentiale, Adriana Saftoiu, consilier pe probleme de comunicare, Claudiu Saftoiu, consilier pe probleme politice, si Theodor Stolojan, care-si va asuma de acum rolul de consilier pe probleme economice. De altfel, fostul lider liberal il va insoti si astazi la Bruxelles pe Traian Basescu.

De partea cealalta, alaturi de Ion Iliescu au stat toti consilierii prezidentiali, precum si patru consilieri de stat printre care seful protocolului, Dumitru Honciu, cel pe probleme de cultura, Victor Opaschi, si cel pe probleme administrative, Dan Vuerich. La finalul intrevederii, cei doi presedinti s-au retras in biroul lui Ion Iliescu pentru un tete-a-tete despre problemele mai sensibile. Proaspatul consilier prezidential Adriana Saftoiu si-a preluat si rolul de purtator de cuvant, anuntand dupa intalnire numele celor care-i vor sta in preajma lui Basescu la Cotroceni, in urmatorii cinci ani. Pe langa cei trei care l-au insotit ieri pe Basescu, lista sfatuitorilor noului presedinte va fi completata de Andrei Plesu, care va fi consilier pe probleme de politica externa, dupa cum a anuntat Adriana Saftoiu.

SOT SI SOTIE. Cat priveste faptul ca este sotia viitorului consilier pe probleme politice, Claudiu Saftoiu, aceasta a declarat ca nu are nici un amestec in alegerea sotului sau. "M-a luat si pe mine prin surprindere decizia lui Traian Basescu. Mi-a spus ca nu el e vinovat ca suntem sot si sotie si ca are nevoie de amandoi la Cotroceni. Nu l-a adus aici in calitate de sot", a explicat Adriana Saftoiu. Ea a mai spus ca functionarii publici vor fi pastrati in posturi, "dar nu impotriva vointei lor". "Poate unii ma urasc", ar fi fost explicatia lui Traian Basescu la posibila dorinta a unor functionari de a pleca de la Cotroceni. Saftoiu a mai spus ca, deocamdata, se va pastra aceeasi structura a Administratiei Prezidentiale. Predecesoarea Adrianei Saftoiu, Corina Cretu, a spus la randul ei ca, prin aceasta intalnire, s-a dorit sa se predea stafeta "intr-un mod civilizat", nu asa cum s-a intamplat in 1996. Dupa intalnirea de dimineata, Traian Basescu si Ion Iliescu s-au regasit la ceremonia de validare a turului doi al alegerilor prezidentiale desfasurata la Curtea Constitutionala.

VALIDARE. Plenul Curtii Constitutionale a validat ieri, in sedinta publica, alegerea lui Traian Basescu in functia de presedinte al Romaniei. Un exemplar al hotararii Curtii Constitutionale de validare a lui Traian Basescu in functia de presedinte i-a fost inmanat acestuia, un altul va fi trimis Parlamentului pentru ca noul presedinte sa depuna juramantul, iar un al treilea va ramane la Curte.

DECLARATIE. La finalul ceremoniei, presedintele ales Traian Basescu a declarat ca simte cu toata fiinta sa responsabilitatea preluarii functiei de sef al statului. El a dat asigurari ca va fi un presedinte al tuturor romanilor atat din tara, cat si din afara tarii. Traian Basescu a precizat ca va fi garantul respectarii Constitutiei si legilor tarii, ca va fi un presedinte activ, care va avea respect fata de cetateni si fata de tara, care va incerca sa accelereze procesele de modernizare a Romaniei. "Asa sa-mi ajute Dumnezeu", si-a incheiat Traian Basescu discursul. La ceremonia de validare au fost prezenti Rodica Stanoiu, Ioan Talpes, Antonie Iorgovan, Dan Voiculescu, Marko Bela, Theodor Stolojan, Emil Boc, Mona Musca, Teodor Melescanu, Adrian Videanu, Varujan Vosganian, Adriana Saftoiu, Bogdan Niculescu Duvaz.

PLESU, CONVINS DE DINESCU
Presedintele ales, Traian Basescu, l-a "rugat" pe Mircea Dinescu (foto) sa-i ceara lui Andrei Plesu sa accepte functia de coordonator al departamentului de relatii internationale de la Cotroceni. "Stiam de numirea lui Andrei Plesu pentru ca domnul Basescu m-a rugat sa vorbesc cu el", a declarat pentru Mediafax Mircea Dinescu.

Publicistul a apreciat ca Plesu va fi un pion important in politica externa romaneasca datorita experientei sale in domeniu. "Geoana este unghia mica de la piciorul diplomatic al lui Plesu. Are experienta ca fost ministru de Externe, are o gramada de functii in organisme internationale, publica in Frankfurter Allgemeine Zeitung... In plus, e prieten cu oameni de stat din Europa, care sunt fericiti sa-l aiba la o discutie la masa. Asta face mai mult decat 20 de ani de negocieri diplomatice", a declarat Dinescu, apreciind ca Plesu are "o inteligenta iesita din comun".

Intrebat daca va avea si el o functie la Cotroceni, Dinescu a declarat ca ar putea fi "un consilier de taina, neretribuit, pe probleme privitoare la Romania reala".

REPLICA
Traian Basescu i-a replicat ieri lui Adrian Nastase ca nu poate fi acuzat de crearea unei crize politice, atata timp cat se respecta Constitutia. "Despre ce criza discutam atunci? Despre criza PSD de a scapa puterea? PSD vrea cu disperare sa se mai intoarca o data cu fata catre popor prin mijloace constitutionale", a afirmat Basescu. El a reluat ideea anticipatelor, aratand ca in mandatul sau nu va avea retineri "sa se intoarca la popor". Basescu a spus totodata ca Nastase face calcule proaste, explicand ca Alianta inregistrata ca structura juridica a obtinut 161 de mandate si ca PSD+PUR a fost o alianta electorala, neinregistrata juridic. "PSD are deci 160 de mandate si PUR 32. De unde rezulta ca 160 niciodata nu este mai mare decat 161", a spus Traian Basescu. (Oana Stancu)
×