x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu si jumatatea milionului de dolari

Basescu si jumatatea milionului de dolari

de Gabriela Antoniu    |    Dana Piciu    |    07 Aug 2008   •   00:00
Basescu si jumatatea milionului de dolari

DOSARUL FLOTA ● 13 ONG-uri nu-l mai vor pe Daniel Morar la sefia DNA
13 organizatii neguvernamentale se opun reinnoirii mandatului lui Daniel Morar la sefia DNA, unul dintre argumente fiind rolul acestuia in tergiversarea si clasarea dosarului Flota. In acest dosar, lui Traian Basescu i se imputa si pierderea nelegala prin documente false a navei Bacesti, radiata si apoi gajata pentru un credit de 4.000.000 USD, din care 500.000 au intrat in contul unei firme al carei director-presedinte era seful statului.



DOSARUL FLOTA ● 13 ONG-uri nu-l mai vor pe Daniel Morar la şefia DNA
13 organizaţii neguvernamentale se opun reînnoirii mandatului lui Daniel Morar la şefia DNA, unul dintre argumente fiind rolul acestuia în tergiversarea şi clasarea dosarului Flota. În acest dosar lui Traian Băsescu i se impută şi pierderea nelegală prin documente false a navei Băceşti, radiată şi apoi gajată pentru un credit de 4.000.000 USD, din care 500.000 au intrat în contul unei firme al cărei director-preşedinte era şeful statului.

Cel mai puternic argument împotriva reînnoirii mandatului lui Daniel Morar invocat de cele 13 ONG-uri este "rolul pe care l-a jucat în tergiversarea şi apoi clasarea dosarului «Flota» care privea faptele de mare corupţie ale fostului ministru al Transporturilor, actualul preşedinte al României, Traian Băsescu".

NAVA BĂCEŞTI, O COMOARĂ. De altfel, sesizarea privind dosarul Flota, trimisă de fostul şef al PNA Ioan Amărie în noiembrie 2002 Comisiei speciale de la Cotroceni, subliniază că "afacerea CNM PETROMIN S.A Constanţa-KLAVENESS Norvegia relevă pierderea ilegală a proprietăţii de CNM PETROMIN S.A. Constanţa a celor 16 nave martime angajate în relaţii cu parteneri norvegieni, estimîndu-se un prejudiciu de circa 300.000.000 USD. Datele din dosar atestă implicarea şi a domnului Băsescu Traian, ministru al Transporturilor".

Potrivit aceluiaşi document, "în sarcina domnului Băsescu se reţine şi pierderea nelegală prin documente false a navei Băceşti. Aceasta a fost radiată pe baza unei note din 20.08.1991 aprobată de secretarul de stat pentru transporturi navale Băsescu Traian, care la acea dată era de fapt şi de drept ministrul Transporturilor. Motivarea că navei aparţinînd unui stat membru al Tratatului de la Varşovia nu i se permite să încarce marfă din Portul Hampton, SUA, nu e reală, fiindcă nava se afla într-un voiaj din Africa de Sud spre un port polonez. Mai mult, nava se afla într-un contract de BARE-BOAT şi avea deja pavilion Bahamas. Directorul General al CNM Petromin S.A., învinuitul Posedaru Romanuel, a întocmit în luna octombrie 1992 un Bill of sale (notă de vînzare) a navei, societăţii Băceşti INC Liberia, document considerat fals, fiindcă nu este înregistrat la Căpitănia Portului Constanţa. Această navă a fost ipotecată în favoarea băncii Cristiania Bank Oslo la obţinerea unui credit suplimentar de 4.000.000 USD, tot de P.O.I. Liberia, deşi nu fusese menţionată în vreunul din ordinele 457 şi respectiv 418, emise de ministrul Traian Băsescu. Documentele bancare privind acest credit relevă că: 3.250.000 USD au fost viraţi companiei United Dutch, care, conform investigaţiei efectuată la Londra, la solicitarea partenerilor norvegieni, nu există: 250.000 USD au fost viraţi companiei de avocaţi «Sinclaire Roche&Temperley»; 500.000 USD au fost viraţi la City Bank Londra în contul companiei Petroklav INC Bahamas, al cărei director-preşedinte era ministrul Băsescu Traian, «for credit», (pentru creditare). Or, la 28.09.1992, cînd i s-a creditat contul cu ultimii 500. 000 USD, Petroklav INC Bahamas nu mai derula nici o afacere, fiindcă şi-a încetat activitatea de la 20.07.1992. La scurt timp după intrarea celor 500.000 USD în contul Petroklav INC Bahamas (octombrie 1992) domnul Băsescu Traian a demisionat din funcţiile deţinute în aceea societate. Noul director numit în aceasta, învinuitul Posedaru Romanuel nu a preluat şi suma menţionată şi declară că nu a avut cunoştinţă de ea pînă la efectuarea urmăririi penale în cauză".

Ioan Amărie a trimis sesizarea la Cotroceni pentru că Traian Băsescu a fost ministru al Transporturilor şi pentru începerea urmăririi penale era nevoie de avizul acesteia. De altfel, în document Amărie subliniază că activitatea infracţională a celor 110 învinuiţi şi inculpaţi din dosarul Flota, "a fost înlesnită direct şi de fostul ministru al Transporturilor, domnul Băsescu Traian, astfel că se impune extinderea cercetărilor şi efectuarea urmăririi penale împotriva acestuia pentru săvîrşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată, prevăzută de art. 248/1 combinat cu art 248 Cod Penal".

DEZINFORMARE. Pe de altă parte, cele 13 ONG-uri consideră că organizaţiile străine "în frunte cu Comisia Europeană", au fost "sistematic dezinformate" în legătură cu activitatea lui Daniel Morar şi consideră că este "ridicol" faptul că raportul pe tema Justiţiei de la 23 iulie a prezentat DNA ca un model în lupta împotriva corupţiei. Alte motive invocate pentru care Morar trebuie să plece din fruntea DNA sînt că a contribuit în mare măsură la politizarea actului de justiţie, că în în timpul mandatului său au apărut în mass media numeroase "scurgeri de documente şi detalii" ale unor anchete în curs, "DNA urmărind prin aceasta compromiterea unor persoane în ochii opiniei publice şi crearea unei presiuni mediatice asupra magistraţilor, astfel încît aceştia să accepte încadrarea ca infracţiuni grave a unor fapte relativ minore sau chiar inexistente", precum şi faptul că DNA a fost chemată în instanţă pentru că a cerut SRI să asculte fără mandat "telefoanele unor adversari politici ai preşedintelui Băsescu şi chiar cele ale familiilor acestora". De asemenea, Morar este acuzat că a încercat să inducă în eroare societatea românească, declarînd public că Băsescu se bucură de imunitate pentru orice faptă, cu excepţia celei de înaltă trădare, deşi Constituţia prevede că preşedintele beneficiază de o imunitate limitată şi poate fi urmărit penal, ca şi parlamentarii, "pentru orice fapte care nu au legătură cu voturile sau opiniile politice exprimate". Semnatarii reamintesc şi declaraţiile lui Daniel Morar, potrivit cărora a avut mai multe discuţii telefonice cu şeful statului, inclusiv cu privire la cercetarea pre?edintelui în dosarul "Flota", "ceea ce reprezintă o dovadă preemptorie de trafic de influenţă ?i de favorizare a imixtiunii factorului politic într-o anchetă". Astfel, "după o întîrziere de nouă luni, la 25 ianuarie 2006, Daniel Morar a declarat, într-o conferinţă de presă că: «se fac cercetări pentru că, poate, nu sînt de acord cu ce este în dosar». După încă un an, în martie 2007, la presiunile opiniei publice, DNA a informat că: «rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Băsescu Traian nu a fost infirmat». În aprilie 2007, Daniel Morar a anunţat că este în curs o expertiză care urma să se încheie în luna iulie 2007. Făcute publice abia în 17 octombrie 2007, rezultatele acestei noi expertize indicau un scandalos «prejudiciu zero», în condiţiile în care două expertize anterioare din dosar efectuate de experţi autorizaţi stabiliseră un prejudiciu de 300 milioane dolari de pe urma vînzării frauduloase a celor 16 nave".

Nu este trecut cu vederea de cele 13 ONG-uri nici faptul că DNA a blocat cercetarea faptelor de legate de vînzarea ilegală a apartamentului din strada Mihăileanu către fostul primar general Traian Băsescu şi de actele de corupţie comise de Primăria Capitalei în timpul mandatului lui Băsescu. Printre organizaţiile care au semnat comunicatul amintim Solidaritatea Universitară, Fundaţia Română pentru Democraţie, Institutul pentru Cooperare Regională şi Prevenirea Conflictelor, Convenţia Medicilor Democraţi din România şi Grupul de Investigaţii Politice.

Acuzaţii

Cele 13 ONG-uri reamintesc faptul că în cazul Flota în martie 2007, la presiunile opiniei publice, DNA a informat că: "Rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Băsescu Traian nu a fost infirmat". În aprilie 2007, Daniel Morar a anunţat că este în curs o nouă expertiză. La 17 octombrie 2007 rezultatele acestei noi expertize indicau un scandalos "prejudiciu zero" în condiţiile în care două expertize anterioare din dosar stabiliseră un prejudiciu de 300 de milioane de dolari.

Replică indirectă

Organizaţiile neguvernamentale au primit aseară o replică chiar de la şeful statului. Ce-i drept, a fost o replică indirectă, preşedintele Băsescu insistînd asupra aprecierii pozitive a activităţii DNA în raportul pe justiţie al Comisiei Europene. Preşedintele a recomandat ca în afară de raport să fie citit şi documentul-suport al acestuia, care precizează că "numărul şi profilul noilor investigaţii iniţiate de DNA dezvăluie o evidenţă pozitivă a investigaţiilor imparţiale, în cazurile de înaltă corupţie (...). Comisia nu poate fi păcălită cu dezbaterile politice, uneori susţinute şi de presă, că DNA ar lucra la comandă", a mai spus Băsescu.

   

×