x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu ştia de milionul de euro scos de Vântu din Bulgaria

Băsescu ştia de milionul de euro scos de Vântu din Bulgaria

de Marius Gîrlașiu    |    01 Aug 2016   •   12:06
Băsescu ştia de milionul de euro scos de Vântu din Bulgaria
Sursa foto: GEORGE ONEA / AGERPRES FOTO

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că a ştiut de milionul de euro pe care Sorin Ovidiu Vântu i l-ar fi oferit viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Deşi a fost informat de oamenii din servicii pe vremea când era şef la Cotroceni, Băsescu spune că nimeni nu a acţionat pentru că “n-au ştiut pentru ce au fost” banii.

Liderul PMP nu s-a ferit să dezvăluie că pe vremea când era preşedinte a fost informat despre milionul de euro pregătit de Sorin Ovidiu Vântu pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării. "Am avut cunoştinţă despre banii care se scoteau din Bulgaria, că erau operaţiuni care s-au raportat. Banii s-au scos din Bulgaria, în trei tranşe de câte 300.000 (n.r. – de euro). Probabil instituţiile statului n-au acţionat pentru că n-au ştiut pentru ce au fost. Au reuşit să afle că s-au scos banii din Bulgaria, dar nu şi ce s-a făcut cu ei. Probabil în urma unui denunţ acum procurorii au reuşit să lege lucrurile”, a comentat Traian Băsescu ultimul dosar de amploare al procurorilor DNA. Fostul şef de stat a remarcat şi schimbarea de strategie a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care l-a ridicat pe viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, fără zdrăngănit de cătuşe în faţa camerelor TV. “După liniştea cu care DNA a dat drumul la acest caz şi la măsurile împotriva domnului Olteanu, părerea mea este că DNA n-a avut nevoie de suport public şi de spectacol, pentru că e sigur pe el. Nu am dubii aici. Una este când un om dă bani la partid şi spune: < Vreau să dau bani la partid, dar nu vreau să mă scrieţi acolo, că nu vreau să apar în Monitorul Oficial  >. Că îi ia partidul sau nu-i ia, e o altă chestiune. Dar aici este vorba de condiţionarea banilor de numirea unui om, deci este mită”, a comentat Băsescu la un post de televiziune.

Au ajuns banii la Tăriceanu?

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este acuzat că pe vremea când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, în anul 2008, ar fi primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vântu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. “Îmi doresc o achitare, ca să reîncep viaţa normală. Voi transmite cât mai rapid demisia mea din BNR”, a anunţat Bogdan Olteanu la ieşirea din Arestul Central al Poliţiei Capitalei. În acelaşi dosar a fost invocat şi numele preşedintelui Senatului, C.P. Tăriceanu, premierul de la acea vreme. “Cred că această poveste este extrem de dubioasă şi cusută cu aţă albă. Îl cunosc bine pe Bogdan Olteanu, nu ar fi făcut aşa ceva mai ales că era o adversitate cruntă între Realitatea (n.r. - SOV era patronul grupului media în 2008) şi PNL”, a reacţionat Tăriceanu. Întrebat dacă liderul ALDE este ţinta procurorilor în dosarul lui Bogdan Olteanu, Traian Băsescu a respins supoziţiile. “Îl ştiu pe Tăriceanu, Tăriceanu e un om cu bani. El n-a avut nevoie să ia o mită de un milion. Nu cred că Tăriceanu este omul care să condiţioneze o numire pe bani”, a comentat liderul PMP.

 

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE: “Este o problemă pe care văd că au remarcat-o foarte mulţi analişti-ziarişti şi care îi duce pe toţi cu gândul că de fapt se urmăreşte cu totul altceva, şi anume că eu aş fi în final cel vizat”

×