x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu, surclasat de catre Nastase

Basescu, surclasat de catre Nastase

25 Oct 2004   •   00:00

Conform unui sondaj dat publicitatii ieri de agentia Mediafax, efectuat de Data Media si comandat de PSD, alegerile prezidentiale ar fi castigate de Adrian Nastase, iar Uniunea Nationala PSD+PUR ar obtine cele mai multe voturi in alegerile parlamentare.

DANA PICIU

Click pentru a mari
Date posibile la alegerile prezidentiale
Click pentru a mari
Date posibile la alegerile parlamentare
Sondajul a fost realizat in perioada 9-17 octombrie, prin "interviuri fata in fata", pe un esantion national de 1.500 de persoane din populatia adulta, marja de eroare find de +/- 2,5%. Sondajul arata ca Adrian Nastase, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR, ar obtine 40% din voturile repondentilor, candidatul Aliantei PNL-PD, Traian Basescu, ar obtine 33%, iar candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor, 14%. In turul doi, Nastase l-ar invinge pe Basescu cu 48% la 42%.

PARLAMENTARE. La alegerile parlamentare, Uniunea Nationala PSD+PUR obtine 39% din voturi, Alianta PNL-PD - 35%, PRM - 13%, iar UDMR - 5%. Dupa ce repondentii au fost intrebati despre preferintele in alegerile parlamentare, ei au raspuns la urmatoarea intrebare: "Dupa cum stiti, Adrian Nastase, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR la Presedintie, a anuntat ca, daca Uniunea va castiga, Mircea Geoana va fi prim-ministru. Acum, imaginati-va ca Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD la Presedintie, anunta ca, daca Alianta va castiga, Calin Popescu Tariceanu va fi prim-ministru. Avand in vedere aceste doua propuneri pentru functia de prim-ministru, daca alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, cu ce partid sau formatiune politica ati vota?". In acest context, Uniunea Nationala PSD+ PUR ar inregistra 42% din optiunile repondentilor, fata de 35%, cat ar avea Alianta.

Potrivit interpretarii Data Media, "sondajul arata ca votantii cred ca Uniunea Nationala PSD+PUR are o echipa mai puternica decat Alianta PNL-PD".

COMENTARII. Sondajul a fost proiectat, coordonat si analizat de Greenberg Carville Shrum - un grup international de consultanta politica ce gestioneaza campanii electorale in intreaga lume. Potrivit comentariului care insoteste sondajul, "unele aspecte relevate de acest sondaj sugereaza o dinamica pozitiva in favoarea lui Nastase si a Uniunii Nationale PSD+PUR".

Comunicatul mai noteaza: "Rezultatele inregistrate de Nastase sunt putin mai ridicate decat cele inregistrate in sondajul realizat de Data Media cu o saptamana inainte, in perioada 4-11 octombrie". "In acel sondaj, efectuat imediat dupa ce Basescu l-a inlocuit pe Theodor Stolojan in cursa prezidentiala, Nastase se afla inaintea lui Basescu cu 39% la 33% in primul tur. Si in al doilea tur de scrutin, avansul lui Nastase fata de Basescu inregistrat in prezentul sondaj este mai mare decat in cel anterior, cand inregistra 47% la 43%", precizeaza Data Media, care apreciaza: "Aceste schimbari ar putea sugera ca votantii sunt ceva mai putin atrasi de candidatura lui Traian Basescu".
×
Subiecte în articol: basescu politic nastase