x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, tot mai singur la Palat

Băsescu, tot mai singur la Palat

01 Mar 2012   •   21:00
Băsescu, tot mai singur la Palat

Dupa alegerile prezidentiale din 2004, nume grele deveneau consilieri ai presedintelui Basescu. Plesu, Weber, sotii Saftoiu, Stolojan. Dupa opt ani de mandat nu a mai ramas nimic din ce a fost. Rand pe rand, sfatuitorii presedintelui au plecat de la Cotroceni, invocand de cele mai multe ori motive personale, de sanatate, sau fara sa dea pur si simplu vreo explicatie. Desi nu au recunoscut niciodata oficial, "motivele personale" ale acestora au fost traduse, neoficial, prin nemultumiri si nein­te­legeri legate inclusiv de limbajul fo­lo­sit de seful statului. Pana si ulti­mul plecat, supusul si tacutul Valeriu Turcan, ar fi parasit Cotroceniul, potri­vit unor surse politice, din cauza comportamentului neadecvat, inclusiv verbal, al sefului statului. Demisia lui Valeriu Turcan este ultima dintr-o serie lunga de plecari de la Cotroceni.

● Andrei Plesu, mai 2005. Consilierul prezidential pentru relatii internationale Andrei Plesu si-a anuntat demisia, iar Administratia prezidentiala nu a dat nici o explicatie in privinta motivelor acestui gest. Plesu a declarat ulterior ca a demisionat din motive de sanatate. "Era o intentie mai veche. Este o problema legata de sanatate. Efortul si ritmul de lucru de aici depaseau puterea arterelor mele", a afirmat Plesu. Pe langa neintelegerile cu seful statului, surse neoficiale spun insa ca Plesu ar fi avut un conflict mocnit cu sefa Cancelariei presedintelui, Elena Udrea, supranumita si "blonda de la Cotroceni". Plesu ar fi sesizat, subtil, la modul general, necesitatea ca angajatii Administratiei Prezidentiale sa poarte o tinuta decenta, mai ales in cadru oficial, iar Elena Udrea s-ar fi simtit vizata.

● Stana Anghelescu, iunie 2005. Dupa ce ANAF a anuntat rezultatele controlului pe care l-a efectuat la firma lui Florin Anghelescu – produ­ca­torul tigarilor cu acelasi nume – so­tia acestuia, Stana Anghelescu, si-a dat demisia din functia de consi­lier de stat al presedintelui Traian Basescu.
Un comunicat al Departamentului de Comunicare Publica al Administratiei Prezidentiale informa ca Stana Anghelescu a demisionat "din motive personale". Cu doua sap­ta­mani inaintea demisiei, Traian Basescu il acuza pe sotul ei ca s-ar folosi de numele sefului statului pentru a-si asigura protectia.

● Renate Weber, decembrie 2005. Fost consilier prezidential pe probleme juridice, Renate Weber a demisionat din aceasta functie din motive de sanatate. Presa a vehiculat insa la momentul respectiv ca, desi Weber avea intr-adevar probleme de sa­na­ta­te, ea a decis sa plece in momentul in care Traian Basescu a ales sa-l re­pre­zinte Elena Udrea, in calitate de avocat, in cazul casei din Strada Mihaileanu.

● Sergiu Medar – 15 martie 2007. Consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, Sergiu Medar si-ar fi inaintat demisia pe motive de sanatate. Alte voci au sustinut insa ca Medar trecea printr-o perioada tensionata in raporturile cu seful sta­tului, ceea ce ar fi determinat de fapt plecarea sa de la Cotroceni.

● Adriana Saftoiu – 29 martie 2007. Purtatorul de cuvant al Presedintiei si consilier prezidential pentru comunicare publica, Adriana Saftoiu a plecat de la Cotroceni, declarand ca motivele demisiei sunt de natura personala si ca: "E doar o masura administrativa. Raman in continuare un sustinator al politicii si proiectelor lui Traian Basescu". Considerata drept cel mai fidel consilier al lui Traian Basescu, ea a fost in permanent conflict cu fosta consiliera de stat la Palatul Cotroceni Elena Udrea, aceasta situatie fiind de notorietate in cadrul Administratiei prezidentiale si in PD. Ea a demisionat de la Cotroceni la 10 zile dupa demisia sotului ei, Claudiu Saftoiu, din fruntea SIE. In locul ei a fost numit Valeriu Turcan. Fost consilier prezidential pe probleme de politica interna, Claudiu Saftoiu a lucrat la Administratia Prezidentiala din 2005 pana in octombrie 2006, cand a devenit sef al SIE. Ca sef al acestui serviciu, el a fost audiat de Comisia Voiculescu, o comisie parlamentara de investigare a incalcarilor Constitutiei de catre presedintele Traian Basescu. In cadrul audierilor, Saftoiu a sustinut ca SIE detine tehnica proprie necesara interceptarilor convorbirilor telefonice, o declaratie care a declansat un imens scandal. La 19 martie 2007, Claudiu Saftoiu a demisionat din fruntea SIE, serviciu pe care l-a condus doar pe o perioada de cinci luni.

● Alexandru Gussi, iulie 2011. A fost consilier prezidential pentru educatie si cercetare si i-a succedat in functie lui Cristian Preda, ales europarlamentar PDL. Pe surse, agentiile de presa au relatat ca Alexandru Gusii a demisionat, invocand "motive personale". Alexandru Gheorghe Gussi era si lector universitar la Facultatea de Stiinte Politice din Universitatea Bucuresti.

● Peter Eckstein Kovacs, septembrie 2011. Consiler prezidential pentru minoritati, Peter Ekstein Kovacs a demisionat la doi ani dupa numirea in aceasta functie. Intre el si presedintele Traian Basescu au existat divergente de opinie cu privire la proiectul Rosia Montana, acesta fiind si motivul parasirii postului de consilier. Fostul consilier al lui Traian Basescu este impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, in timp ce presedintele s-a exprimat cu insistenta asupra necesitatii inceperii exploatarii aurului de acolo.

● Anca Ilinoiu, decembrie 2011. Prezenta la Cotroceni de la inceputul primului mandat de presedinte al lui Traian Basescu, Anca Ilinoiu a fost initial consilier de stat in Departamentul Relatii Internationale, iar din ianuarie 2006 a devenit consilier prezidential, in urma demisiei lui Andrei Plesu din aceasta functie. Ea a demisionat din aceasta functie la sfarsitul lui decembrie anul trecut, dar demisia a devenit efectiva de la 1 ianuarie 2012. Motivele de­mi­si­ei/eliberarii din functie nu au fost facute publice. In toamna anului trecut, seful statului il adusese la Cotroceni pe Bogdan Manoiu, fost sef al Departamentului pentru Afaceri Europene, fara a anunta si domeniul pe care acesta urma sa-l coordoneze in cadrul Admnistratiei Prezidentiale. Ulterior, surse de la Presedintie au sustinut ca Bogdan Manoiu ar fi fost adus la Cotroceni tocmai pentru a prelua atributiile Ancai Ilinoiu. La scurt timp, Teodor Baconchi, ministru de Externe, a declarat ca Anca Ilinoiu are gradul diplomatic de ambasador si va lucra in centrala Ministerului Afacerilor Externe dupa plecarea de la Cotroceni.

● Valeriu Turcan, februarie 2012. Purtatorul de cuvant al Presedintiei si consilier prezidential pentru comunicare publica, Turcan a demisionat, anuntandu-si plecarea in sectorul privat. "Dupa sansa de a lucra ani de zile in serviciul public, am decis ca e vremea unei schimbari in cariera. Voi activa, in viitor, in sectorul privat. Multumesc presedintelui Traian Basescu pentru oportunitatea de a fi lucrat cu Domnia Sa", a sustinut Turcan intr-o declaratie remisa presei.

"O dezamagire ireversibila"
Anul trecut in iunie, Andrei Plesu publica in cotidianul Adevarul un editorial intitulat "O dezamagire ireversibila", in care prezenta un portret "la rece" al presedintelui Traian Basescu.
Un portret venit din partea celui care i-a fost aproape ca sfatuitor prezidential.
"In conflict cu «poporul», cu opozantii politici, dar si cu o parte a partidului din care provine, cu Rusia, cu Europa, cu unii dintre cei care i-au fost, cu buna-credinta, apropiati, Traian Basescu e in situatia de a-si sabota, prin comportamentul lui, toate de­ci­ziile. E singur, dar nu in varianta eroica a reformatorului radical si neinteles, ci in varianta carcotasului naravit, imprevizibil, neloial, ocupat toata ziua sa dea cu oistea-n gard. Initiativele sale, chiar cand sunt pozitive, nu mai ajung sa fie discutate in sine, pentru ca toata lumea se opreste la portretul rebarbativ pe care si l-a construit an de an, prin replici deplasate, iesiri intempesti­ve, capricii de moment. A vrut sa fie «jucator», nu judecator de pe margine.
A reusit sa fie un jucator fara judecata. E inteligent, dar in­te­li­genta lui nu e a unui om de stat ca­re stie sa «combine» pentru a reusi, ci a unui baiat descurcaret, usor cinic, repezit, sentimental cand nu trebuie si dur in versiune cazona. «Simpatic»? Da, dar nu ca un om de lume, ci ca un comesean sugubat, umoral, practicant al ve­se­liei de chermeza", scria Andrei Plesu.

Cine a mai ramas la Cotroceni
● Iulian Fota, consilier prezidential, Departamentul Securitatii Nationale;
● Iulian Chifu, consilier prezidential, Departamentul Afaceri Strategice, Securitate si Politica Externa;
● Stefan Deaconu, consilier prezidential, Departamentul Constitutional Legislativ;
● Bujor-Bogdan Teodoriu, consilier prezidential, Departamentul de Politici Economice si Sociale;
● Virgil Paunescu, consilier prezidential, Departamentul de Sanatate Publica;
● Bogdan Manoiu, consilier prezidential, Departamentul Relatii Internationale si Politici Europene;
● Daniel Andrei Moldoveanu, consilier de stat, Departamentul Securitatii Nationale;
● Ion Oprisor, consilier de stat, Departamentul Securitatii Nationale;
● Claudiu Constantin Dinu, consilier de stat, Departamentul Constitutional Legislativ;
● Gabriel-Cristian Piscociu si Maria Bitang, consilieri de stat, Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila
● Andreia Cristina Iana, consilier de stat, Departamentul Managementul Resurselor
● Gheorghe Angelescu, consilier de stat, Compartimentul Cancelaria Ordinelor;
● Claudia-Elena Ionas, purtator de cuvant, coordonator Departamentul de Comunicare Publica

×
Subiecte în articol: traian basescu