x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu umblă cu jumătăţi de măsură

Băsescu umblă cu jumătăţi de măsură

de Oana Stancu Zamfir    |    04 Iun 2008   •   00:00
Băsescu umblă cu jumătăţi de măsură

Preşedintele Traian Băsescu a venit aseară la Realitatea TV cu cartea de muncă în mînă pentru a proba că nu a avut nici o legătură cu mineriada din 1990. El este acuzat însă pentru cea din ’91, cînd a permis intrarea trenurilor cu mineri în Bucureşti.



Preşedintele Traian Băsescu a venit aseară la Realitatea TV cu cartea de muncă în mînă pentru a proba că nu a avut nici o legătură cu mineriada din 1990. El este acuzat însă pentru cea din ’91, cînd a permis intrarea trenurilor cu mineri în Bucureşti.


La o zi şi jumătate după terminarea primului tur al alegerilor locale, preşedintele Traian Băsescu a apărut aseară la Realitatea TV pentru a face bilanţul acestora şi pentru a mai juca un meci cu adversarii politici. Subiectul – cel al mineriadei din iunie 1990 de la care se împlinesc 18 ani chiar în ziua turului doi al alegerilor, cînd se vor confrunta Sorin Oprescu şi Vasile Blaga. Astfel că, după ce Blaga i-a cerut lui Oprescu să se dezică de Iliescu pentru mineriade, iar Oprescu l-a acuzat la “Sinteza Zilei” că, în calitate de prefect, îi scria telegrame de felicitare lui Roman tocmai pentru mineriade, azi au intrat în joc seniorii. “Blaga era atunci membru al FSN, ca şi şeful său, Băsescu. Băsescu era secretar de stat şi apoi a fost ministru la a doua Mineriadă”, a replicat Iliescu, dublat şi de liberalul Ruşanu, potrivit căruia “e un sacriligiu să-l auzi pe Băsescu, cel care a dirijat trenurile cu mineri în 14-15 iunie 1990, cîntînd imnul golanilor din Piaţa Universităţii”.

Traian Băsescu a venit însă aseară la Realitatea TV cu cartea sa de muncă, pentru a arăta că în 1990 era încă inspector la Navigaţia Civilă, în Constanţa. Subsecretar de stat, şef al Departamentului transporturi navale a devenit abia la 13 octombrie 1990. “Nu aveam nici o legătură cu Bucureştiul la acea dată. Să o arăt la camere, poate citeşte şi domnul Iliescu. Dacă o calitate de om politic îi permite să mintă, calitatea de om în vîrstă nu-i permite. La 77 de ani nu poţi să minţi o naţiune”, a susţinut şeful statului. El a mai relatat totodată că personal a văzut mineriada la televizor şi a fost revoltat, în timp ce actualul pesedist Bogdan Duvăz, care actualmente “dă lecţii în campanie”, “povestea în Modrogan 1 cum se ascundea printre picioarele minerilor să nu-l filmeze cînd le dădea mîncarea la Romexpo”. Traian Băsescu a arătat totodată că nu a fost membru FSN niciodadă, el intrînd în PD după ce acesta s-a rupt de Iliescu. Preşedintele a omis însă să facă vreo trimiere la mineriada din 1991, cînd era ministru şi cînd a fost acuzat că a permis accestul trenurilor cu mineri în Capitală.


STAFIE. Pe acest fond, Traian Băsescu i-a reproşat lui Sorin Oprescu intrarea în PSD şi apartenenţa la grupul lui Iliescu, deşi “avea o meserie, nu trăia din muncă de partid”. “Să vii să accepţi valorile pe care le împărtăşeşte Ion Iliescu şi pe de altă parte să crezi că eşti bun să fii primarul acelora care au fost bătuţi pe 13-15 iunie aici, în Bucureşti, asta arată că nu ai respect pentru valorile pe care bucureştenii le respectă”, a acuzat şeful statului. El îl consideră pe Oprescu “păpuşa” lui Iliescu, acesta avînd mereu nevoie de cîte o păpuşă: pe Petre Roman, “pînă a liberalizat preţurile şi atunci a aranjat cu Cozma să-l îndepărteze”, apoi pe Năstase. “Trebuiau să-l trimită la pensie, să-şi vadă de comunismul lui, liniştit, în Primăverii. Statul garantează foştilor preşedinţi case”, şi-a dat cu părerea preşedintele.
El a comentat că problema nu este dacă Sorin Oprescu a participat la mineriade, ci că locuieşte în casă cu o stafie a trecutului şi asta îl face să nici nu se desprindă de Ion Iliescu. Făcînd aluzie la informaţiile conform cărora tatăl lui Sorin Oprescu a fost general de Securitate, Băsescu a susţinut că “cei mai răi sînt copiii stafiilor”. Băsescu a mai spus că Iliescu ar fi vrut să îl controleze şi pe el, aşa cum a făcut cu Emil Constatinescu şi că actualul preşedinte de onoare al PSD este “bolnav de putere”, şi vrea “să o obţină prin orice mijloace”.


LA RÎND. Următoarele ţinte ale preşedintelui au fost premierul Tăriceanu şi ministrul Adomniţei. Lui Tăriceanu, Băsescu i-a amintit, o dată în plus, că el l-a făcut premier şi a reiterat că nu îl mai poate considera partener, căci nu mai are încredere în el. “Tăriceanu ştia toate aranjamentele pentru suspendarea preşedintelui. De ce a intrat în acest joc, nu înţeleg, dar nu-mi mai poate fi partener. Eu nu mai cred în acest om”, a comentat Băsescu.
Pe ministrul Adomniţei l-a ironizat în schimb pentru scorul foarte slab obţinut în lupta pentru primăria Iaşi. Laude a avut însă Băsescu pentru candidatul liberalilor, Ludovic Orban, a cărui prestaţie în campanie a apreciat-o ca fiind “remarcabilă”.


MINCIUNA CU DRUMARII. O abordare spectaculoasă a avut preşedintele şi în privinţa acuzaţiilor care i se aduc în legătură cu firmele de construcţii care au contract cu Primăria Capitalei. “Bogdan Olteanu vorbea de constructori. Şi presa a vorbit foarte mult de constructorii lui Băsescu. Mă voi referi la cele trei companii, cu scuze pentru aceste trei persoane. Îi rog să înţeleagă că nu o fac decît pentru a se stabili lucrurile. Nici celebrul Umbrărescu, nici celebrul Căşuneanu, nici celebrul Euroconstruct nu au lucrat vreodată la Ministerul Transporturilor cît eu am fost ministru”, a spus Băsescu, precizînd că toate aceste firme au venit la Ministerul Transporturilor în timpul mandatului lui Miron Mitrea, “şi sînt şi acum, în timpul domnului Orban”.
Băsescu omite însă că în mandatul său, Căşuneanu nu era drumar, ci transportator-client al ministerului pentru licenţele tirurilor pe care le deţinea. Din acea perioadă îl leagă de actualul preşedinte limuzina dată la jumătate de preţ şi afacerea cu terenul din Aleea Privighetorilor. Cei doi au luat în aceeaşi zi două parcele egale, una lîngă alta, de la acelaşi proprietar, Băsescu a plătit 1,4 miliarde lei, Căşuneanu 5 miliarde de lei, pentru ca doi ani mai tîrziu Băsescu să-i vîndă lui Căşuneanu (după cum a declarat la TVR) bucata sa, pentru 12 miliarde de lei.


REPLICĂ.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat la Antena 3 că este uimit de “spectacolul uluitor şi lamentabil” al preşedintelui Traian Băsescu, despre care a spus că a apărut “în rolul de agent electoral al PD-L” la o emisiune televizată. Iliescu a spus că Băsescu, în loc să vorbească despre alegerile pentru Primăria Capitalei, tema pentru care a fost invitat la televiziune, s-a referit la persoana sa. “E o obsesie maladivă de-a lui. (...) A rămas cu o traumă în urma acţiunii de suspendare şi cu o ranchiună la adresa celor 322 de parlamentari, care şi-au permis să acţioneze în baza prevederilor constituţionale şi îmi atribuie tot mie această acţiune”, a declarat preşedintele de onoare al PSD, adăugînd că implicarea şefului statului în campania electorală poate dăuna PD-L.




×
Subiecte în articol: basescu politic preşedintele iliescu oprescu