x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Va trebui să negociem un fond de garanţii guvernamentale mai ridicat, altfel băncile nu au disponibilitate să finanţeze economia

Băsescu: Va trebui să negociem un fond de garanţii guvernamentale mai ridicat, altfel băncile nu au disponibilitate să finanţeze economia

19 Iul 2013   •   16:49
Băsescu: Va trebui să negociem un fond de garanţii guvernamentale mai ridicat, altfel băncile nu au disponibilitate să finanţeze economia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri la întâlnirea cu delegaţia FMI, CE şi BM că este necesar un fond de garanţii guvernamentale mai ridicat pentru IMM-uri, punctând că în caz contrar băncile "nu au niciun fel de disponibilitate să finanţeze economia în momentul de faţă", informează agerpres.ro.

"Va trebui să negociem cu dumneavoastră un fond de garantare, de garanţii guvernamentale mai ridicat, pentru a putea da garanţii băncilor să finanţeze IMM-urile, altfel băncile nu au niciun fel de disponibilitate să finanţeze economia în momentul de faţă", a spus şeful statului, în debutul întrevederii.

El le-a mulţumit oficialilor Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale că au acceptat să înceapă discuţiile pentru un nou acord.

Băsescu a arătat că unul dintre obiectivele principale ale noului acord trebuie să vizeze continuarea consolidării macroeconomice.

"Convingerea mea este că deşi România este reechilibrată macroeconomic urmare a măsurilor din 2010, aceste echilibre încă sunt fragile. De aceea cred că unul din principalele obiective ale noului acord trebuie să fie continuarea consolidării macroeconomice. Fără acest element nu putem previziona o creştere durabilă şi continuă, fără sincope", a afirmat şeful statului.

Preşedintele a susţinut că o altă prioritare sunt reformele structurale.

"Reformele structurale, fie că vorbim de reforma în sistemul de sănătate, care să permită accesul banilor privaţi în sistem sau aplicarea Legii noi a salarizării, care este tot o reformă structurală sau restructurarea companiilor de stat, trebuie să fie o altă prioritate a noului acord", a indicat Traian Băsescu.

Şeful statului a menţionat ca prioritate şi crearea de locuri de muncă.

"Un ultim aspect: crearea de locuri de muncă, fundamentală pentru noi şi aici avem ca resursă fondurile europene. (...) Şi sigur, va trebui să creăm spaţiul fiscal să utilizăm facilităţile uriaşe create la ultimul Consiliu European legat de accesare de bani de la Banca Europeană de Investiţii, inclusiv prin punerea în garanţie a unor sume de bani din fondurile de coeziune", a spus Băsescu.

El a explicat că acestea sunt câteva elemente pe care le vede drept priorităţi şi pe care le poate discuta în detaliu cu oficialii FMI, CE şi BM.  

×
Subiecte în articol: traian basescu IMM FMI ce mb