x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu vrea alegeri parlamentare şi prezidenţiale simultane

Băsescu vrea alegeri parlamentare şi prezidenţiale simultane

27 Oct 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară, la GDS, că trebuie suprapuse alegerile parlamentare cu cele prezidenţialele, pentru că separarea proceselor electorale a fost "o experienţă proastă".



"Suntem într-un fals total, pentru că alegerile prezidenţiale le duc tot partidele. Candidatul la Preşedinţie nu poate s-o ia ca năucul prin ţară, cu traista-n băţ şi ce să spună? Se pune în funcţiune maşinăria gigantică a partidelor. Este clar că cine a gândit că dacă vor fi prezidenţialele separat, partidele vor sta cuminţi şi-şi vor vedea de guvernare... însăşi Constituţia ne duce la situaţia în care preşedintele desemnează premierul şi atunci partidele se angajază cu toată forţa lor în susţinerea candidaţilor. Este o experienţă proastă. La revizuirea Constituţiei, ori aduce mandatele  ambilor la 5 ani ori la 4 ani", a declarat Traian Băsescu.El a mai subliniat că "este clar" că trebuie suprapuse legislativele cu prezidenţialele, pentru că şi aşa s-a încărcat calendarul electoral cu europarlamentarele. "Modalitatea nu o putem stabili aici, dar este posibil. Eu cred că implică o revizuire rapidă de Constituţie. Atenţie, că se poate prelungi mandatul Parlamentului în situaţii excepţionale. Se pot găsi formule să nu încălcăm Constituţia, dar noua Constituţie trebuie adoptată cu ocazia unor alegeri, undeva în acest interval, până expiră mandatul Parlamentului actual. Este cumva contratimp", a adăugat şeful statului.

El a mai spus că una din demagogii este să-i ceri unui preşedinte să uite partidul din care a plecat. "Cel mai corect este să ieşim din două demagogii. Una este că aceea că, frate, după ce preşedintele ajunge preşedinte, să nu-şi mai cunoască partidul din care a plecat. E una din marile demagogii. Preşedintele va face efortul, pentru că e preşedintele tuturor românilor, va face efortul să fie echilibrat, dar nu poţi să-i ceri să uite de partidul care te-a susţinut, în care ai prieteni, ai amici. Pe unii i-ai cununat, pe alţii i-ai năşit. Nu este posibil. Este neomenesc. Să-i ceri neutralitate, de acord, dar să-i ceri să uite partidul, să fie un nou născut, nu se poate. A doua: să credem că preşedintele este un neutru politic. Niciun preşedinte al României de după Revoluţie nu a fost neutru politic. Nu a fost şi, asta e realitatea omenească", a conchis Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: politic