x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Nu exclud posibilitatea să organizez un nou referendum pentru Parlament unicameral

Băsescu: Nu exclud posibilitatea să organizez un nou referendum pentru Parlament unicameral

06 Ian 2014   •   11:11
Băsescu: Nu exclud posibilitatea să organizez un nou referendum pentru Parlament unicameral

Președintele Traian Băsescu a declarat, în această dimineață, în cadrul unei emisiuni televizate, că își dorește la început de an o discuție cu liderii partidelor de guvernământ pentru a stabili punctele de vedere ale tuturor partidelor.
 
"Aș vrea să fim toți în cunoștință de cauză. Nu vreau să mai existe blocaje. Prioritățile acestui an sunt consolidarea justiției, creșterea economică, continuarea proceselor de integare în Schengen. Ar fi o mare greseala sa promoveze amnistia si gratierea. As vrea sa punem punct, sa fie respinsa. Eu sper sa nu se mai puna la vot propunerea legislativa pentru amnistie si gratiere, sau daca se pune la vot sa fie respinsa.”, a spus Băsescu.

Cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu:

- Legea e de asa natura incit impune schimbarea conducerii CSM in fiecare an. E o lacuna a legi,. N-as spune ca sint ingrijorat ca alegerile de azi schimba un trend in justitie, pentru ca oamenii-cheie in Justitie sint presedintele si vicepresedintele Inaltei Curtii, procurorul-sef si seful DNA. Sigur, CSM e cel care administreaza justitia.

- Nu cred ca CSM e structura care s-ar pune la dispozitia politicului. Raportul MCV va fi bun dpdv al Inaltei Curti, al DNA si DIICOT, dar nu va putea insa sa nu observe problemele generate de Parlament, care s-au manifestat doar in martea neagra, ci si prin respingerea cererilor de urmarire penala a parlamentarilor. Aici va trebui ca diplomatic sa convingem ca sintagma "lipsa de vointa politica" sa nu mai apara in raport. De acord ca nu e in regula ce a facut Parlamentul, dar tot politicul a facut posibila numirea doamnei Kovesi la DNA. Este o bila neagra pentru majoritatea parlamentara, dar probabil ca raportul va atentiona sa se renunte la legea amnistiei si gratierii. Eu asta estimez.

- Decizia privind Schengen e putin mai complicata, are in vedere si aspecte politice - marea problema creata de minoritatea roma.

- In ce priveste minoritatea roma trebuie sa fim extrem de corecti si sa spunem ca Romania a atentionat de acum 5 ani ca problema trebuie rezolvata la nivel european, dar unele state s-au aparat. Cred ca banii Comisiei Europene sint utilizabili de orice tara privind integrarea romilor.

Despre alegerile prezidenţiale

- Daca voi nominaliza pe cineva, o voi face dupa europarlamentare. Sigur ca as vrea pe cineva din zona de dreapta. Am mai multe nume, dar nu voi spune acum. O majoritate in jurul PSD se va forma oricum si va dura pina in 2014. Imaginati-va un presedinte dominat de acest partid.

- Iliescu a fost dominat de partid, iar Emil Constantinescu nu a avut un partid care sa-l sustina. Iliescu a tinut foarte mult cont de partid. Imi amintesc intilnirile cu presedintele Iliescu, eu fiind seful PD. Iliescu se face ca nu aude ce spuneam despre actele de coruptie.

Despre pactul de coabitare cu Ponta

- Treceti-l la ramine valabil. A avut o valoare exceptionala anul trecut pentru UE si pentru redarea increderii ca se va putea guverna Romania. Din pacate, martea neagra a adus din nou neincrederea. Putini politicieni USL isi imagineaza ce soc au produs in UE in defavoarea lor si a Romaniei. Vreau sa ma credeti ca vom avea de facut un efort formidabil in anii urmatori pentru a ajunge la nivelul increderii din anul 2011. Romania isi dobindise atunci increderea. Vara 2012 - care a fost trecuta oarecum cu vederea dupa alegeri - si faptul ca a aparut martea neagra  - a aratat ca USL a revenit asupra dorintei de a pune sub control politic justitia.

- Nici premierul nu vrea sa rupa pactul. E limbajul dublu specific lui Ponta, nu-l mai crede nimeni. Nimeni nu crede in Europa ca niste parlamentari nauci, de capul lor, s-au apucat sa de alegea amnistiei si sa modifice Codul Penal. Nimeni nu crede ca liderii politici nu stiau. Acuzatiile reciproce Ponta - Antonescu au fost ridicole.

- Ati auzit la Victor Ponta vreo declaratie in care sa spuna despre Transnistria, despre care stim ca este sustinuta de Moscova, ceva rau? In schimb, la adresa occidentalilor a facut o sumedenie de declaratii.

Despre Republica Moldova

- Moldova e o tara care are pe teritoriul ei un conflict inghetat. In sud sint tentatiile autonomiste ale Gagauziei. Butoanele sint la Moscova in privinta Transnistriei si Gagauziei. Am vazut ce s-a intimplat cu Ucraina, cu Armenia. Eu ca politician cu experienta nu pot sa nu iau in calcul posibilitatea unei intoarceri in Moldova, mai ales ca urmeaza alegeri, iar partidul Comunistilor are peste 40% in alegeri.

- In aceasta grila trebuie citita declaratia mea inainte de Vilnius, pentru ca Republica Moldova trebuie sa aiba o solutie alternativa pentru a-si continua drumul european. Iar daca presiunile vor fi uriase sa se intoarca din drum, Romania trebuie sa-i ofere o alternativa pentru continuitatea drumului european. Tineti cont ca Romana sustine fara rezerve suveranitatea Republicii Moldova, iar curentul unionist e slab in Moldova.

- Ideea e una singura, dar pentru asta trebuie sa va mai dau niste explicatii. Va aduceti aminte cind a semnat Romania acordul de asociere si cel de liber schimb? In 1993, si a fost ratificat in 1999. Iar Moldova e abia la stadiul parafarii, nu la cel al semnarii. Deci 14 ani a durat acest drum in Romania, intr-o tara in care toate fortele politice au fost pro-europene. In Moldova exista insa o opozitie puternica fata de UE.

- In Romania trebuie sa inceapa o dezbatere interna daca ar fi de acord cu unirea cu Republica Moldova, o dezbatere care nu trebuie sa-i intereseze pe politicienii din Moldova. De ce? In situatia in care ar fi previzibila o intoarcere a Moldovei catre Uniunea Eurasiatica, Romania are obligatia sa-i dea Moldovei posibilitatea sa-si continue parcursul european prin unirea cu Romania.

Întrebare: Ponta a declarat ca viitorul presedinte ar trebui sa fie un om al pacii. Cum comentati?

Băsescu: E visul iliescian, sa avem liniste cu orice pret. Cred ca viitorul presedinte trebuie sa fie unul intransigent in relatia cu partidele, chiar si cu propriul partid. Nu cred ca garantarea linistii e atributul viitorului presedinte, ci continuarea procesului de reforma. Ce ar spune dl Ponta daca atunci cind va programa alegerile prezidentiale, emit si decretul pentru parlament unicameral? El nu tine cont ca infringe vointa romanilor. Asta n-ar fi liniste.

Nu exclud posibilitatea sa organizez un nou referendum pentru parlament unicameral odata cu alegerile prezidentiale.

Nu ma intereseaza pragul electoral pentru acest referendum, ar putea fi organizat odata cu primul tur al prezidentialelor. Cred ca de data aceasta romanii i-ar sanctiona dur daca nu l-ar pune in aplicare. Trebuie avuta in vedere repetarea acestui referndum cind USL e la putere, pentru a-i responsabiliza.

Nici Antonescu nu-i mai breaz ca Ponta din punct de vedere al respectarii nevoilor Romaniei. Mi-as dori un nou presedinte de dreapta pentru ca la aceasta majoritate de stinga echilibrul trebuie facut de un presedinte care sa frineze avintul stingii pe anumite zone.

Despre scumpirea benzinei şi amânarea accizei

- As largi putin spectrul, incepand cu 1 ianuarie s-au introdus vreo 35 de taxe noi, inclusiv recalcularea accizei la combustibil prin schimbarea modului de raportare, au luat 2012, 1 octombrie, cand inflatia era 4,7 %, ceea ce a dat o crestere la pretul la combustibil. Impactul va fi limitat deocamdata, cred. Se poate si mai rau, insa unde va fi pierderea pe fond in inhibarea consumului. Romania are o mare problema din perspectiva consumului intern, in 2013 nu a existat o crestere. Aici e si batalia mea pentru neintroducerea accizei

- Eu de aceea m-am bucurat ca a amant cu trei luni, exact cat sa nu mai poata fi introdusa (din cauza alegerilor europarlamentare).

- Bugetul e una, executia e altceva. Eu va spun ca dupa parerea mea nu se va introduce acciza, cel putin asta va fi batalia mea, pentru ca e o taxa inutila, antieconomica care ar frana si mai mult consumul, ori Romania are nevoie sa stimuleze consumul intern pentru o crestere de peste 3%.

×
Subiecte în articol: traian basescu USL ponta antonescu intalnire