x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu zice - Musca-i musai!

Basescu zice - Musca-i musai!

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    14 Sep 2005   •   00:00
Basescu zice - Musca-i musai!

Inainte de a decola ieri spre New York, presedintele Traian Basescu a dat niste declaratii cu iz de indicatii. Adresantul: Parlamentul, caruia nu-i transmite nici mai mult, nici mai putin decat ca spera ca liberala Mona Musca sa fie unul dintre sefii celor doua Camere ale forului legislativ.

Inainte de a decola ieri spre New York, presedintele Traian Basescu si-a exprimat speranta ca deputatul PNL Mona Musca, fost ministru al Culturii, sa fie unul dintre cei doi presedinti ai Parlamentului, daca cei in exercitiu vor fi inlocuiti.

Ieri-dimineata, inaintea plecarii spre Statele Unite, seful statului a declarat ca "daca se vor schimba presedintii celor doua Camere, eu sper ca Mona Musca sa fie aleasa ca unul dintre cei doi presedinti". Traian Basescu sustine ca schimbarea presedintilor celor doua Camere este o problema care tine de competitia dintre partidele parlamentare, dar ca pentru el problemele prioritare sunt combaterea efectelor inundatiilor si energia. "Din punctul meu de vedere, ar trebui sa ne concentram pe stingerea efectelor inundatiilor. Guvernul a alocat resurse materiale, dar am senzatia ca s-a diminuat putin interesul. Sper ca in zilele urmatoare ministrii sa sara in elicopter si sa se deplaseze in zonele afectate de inundatii", a mai spus Basescu.

DOAR O PARERE. Doi dintre potentialii candidati PNL la sefia Camerei Deputatilor, Dan Radu Rusanu si Bogdan Olteanu, considera ca declaratia presedintelui Basescu conform careia si-ar dori ca aceasta functie sa revina Monei Musca reprezinta doar o parere. "Este parerea dlui Basescu. Sa o propuna pe Mona Musca din partea PD", a spus ieri Dan Radu Rusanu, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema. La randul sau, Bogdan Olteanu a declarat ca s-ar bucura daca Mona Musca sau orice alt reprezentant al coalitiei majoritare ar fi presedintele Camerei Deputatilor.

REPLICA LUI NASTASE. Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, nu a intarziat sa-i dea replica sefului statului in ceea ce priveste posibilul sau succesor in aceasta functie, Mona Musca fiind unul dintre candidatii liberali inscrisi in competitia din interiorul PNL. "Ceea ce am inteles eu este ca Basescu a plecat in exil si se intoarce peste trei ani. Este singura explicatie pe care pot sa o gasesc la o asemenea declaratie a presedintelui PD", a spus Nastase.

OLTEANU, INVINGATOR
scor. Bogdan Olteanu a obtinut cele mai multe voturi din partea deputatilor PNL
Liberalii au decis in detrimentul preferintelor lui Basescu. Grupul deputatilor PNL l-a ales ieri pe ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, drept succesor al lui Adrian Nastase, ca presedinte al Camerei Deputatilor, in eventualitatea in care acesta va putea fi inlocuit. In cursa s-au mai inscris vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu si deputatii Mona Musca si Titus Ghiorghiof. Olteanu a obtinut 36 de voturi, Rusanu - 18, Mona Musca - 8 si Titus Gheorghiof - 3. La final, Mona Musca nu a vrut sa comenteze votul colegilor liberali, spunand ca este "decizia si responsabilitatea lor" si ca a obtinut oricum cu doua voturi mai mult decat se astepta. "Faptul ca nu s-a respectat decizia Aliantei de la inceputul acestei legislaturi este raspunderea noastra, a tuturor. Presedintele Basescu a facut declaratia de sustinere pentru mine, banuiesc, pentru a nu incalca decizia conducerii Aliantei luata in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu", a comentat fostul ministru al Culturii afirmatiile presedintelui. Rusanu a incercat sa nu se arate afectat de rezultat, spunand ca s-a demonstrat ca exista concurenta in PNL, iar Bogdan Olteanu, care a fost ales pentru o functie ocupata deocamdata, a declarat ca isi va continua activitatea la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul.

TERMEN
"Cred ca intr-o luna se va reusi schimbarea Regulamentului Senatului. Dupa aceasta perioada, sunt convins ca va fi contestat de PSD, apoi se va ajunge la Curtea Constitutionala, unde se va mai sta probabil o saptamana, dupa care, chiar a doua zi, vor putea fi schimbati cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului", a declarat ieri presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, despre tergiversarile la adoptarea modificarilor la Regulamentele celor doua Camere. In contextul discutiilor despre schimbarea majoritatii politice si, in consecinta, a modului de stabilire a functiilor de conducere la nivelul Senatului, Dan Voiculescu a explicat ca, pentru Partidul Conservator, inlaturarea reprezentantilor sai din aceasta structura nu este "o durere". "Reprezentantii PC in aceste functii nu sunt neaparat un avantaj pentru partid, ci pentru Parlament", si-a explicat Dan Voiculescu pozitia. "Daca PSD ne-a dat puncte la negocierile de la inceputul legislaturii, am sa conving Biroul Politic al partidului sa le dam inapoi. Daca se schimba presedintele si se schimba algoritmul, o sa le dam functiile inapoi, ca nu ne-am nascut cu ele. PSD sa spuna, si le dam", a mai spus liderul conservatorlior. (Aniela Nine)

"RASPUNSURI ORALE"
Senatorii nu au reusit nici ieri sa inceapa dezbaterile pe articole asupra regulamentului acestei Camere. Cum opozitia insista ca proiectul sa fie retrimis la comisie pentru ca in document nu exista motivatia pentru respingerea unor amendamente, solutia de compromis a venit de la presedintele acestei comisii, democratul Radu Berceanu. "Daca se solicita explicatii in plen, atunci raspunsurile sa fie orale", a propus el. "Ce, domnule presedinte, suntem la sexy-club, sa primim raspunsuri orale?", s-a revoltat liderul senatorilor PRM, Gheorghe Funar, catre Nicolae Vacaroiu. Prin vot insa propunerea a fost acceptata, iar senatorii ar trebui sa inceapa de azi dezbaterile pe articole.
×