x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bătălia pe Legile Justiţiei aţâţă discursul anti-colonialist al PSD

Bătălia pe Legile Justiţiei aţâţă discursul anti-colonialist al PSD

de Marius Gîrlașiu    |    01 Sep 2017   •   09:00
Bătălia pe Legile Justiţiei aţâţă discursul anti-colonialist al PSD

Ministerul Justiţiei a publicat, miercuri seară, proiectul de modificare a legilor Justiţiei – opera lui Tudorel Toader ajungând, ieri dimineaţă, pe masa Consiliului Superior al Magistraturii pentru avizul consultativ. Încurajat de liderul PSD Liviu Dragnea să nu dea înapoi cu reforma propusă, ministrul Justiţiei a păstrat proiectul în forma iniţială, în ciuda criticilor exprimate de magistraţi, Comisia Europeană, preşedintele Klaus Iohannis şi ambasadele străine de la Bucureşti.
Ministrul Tudorel Toader nu a cedat după valul de reacţii critice iscat de modificarea legilor Justiţiei, în rândurile magistraţilor şi ale principalilor actori politici de la Bucureşti. Fostul judecător CCR a dat undă verde publicării proiectului de lege, iar varianta apărută online arată că ministrul asumat de PSD nu a făcut compromisuri în urma opoziţiei exprimate de asociaţiile magistraţilor, Comisia Europeană şi ambasadele străine din România. Astfel, potrivit proiectului, preşedintele României va fi eliminat din procedura de numire a procurorilor-şefi de la DNA, DIICOT şi Parchetul General. Şefii principalelor parchete din ţară vor fi numiţi de secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, pe o perioadă de 4 ani, iar CSM poate refuza o singură dată motivat propunerea făcută de minister. Ceea ce înseamnă că, după un ipotetic refuz al CSM, ministrul Justiţiei, personaj numit politic de partidul aflat la putere, va deţine 100% atributul numirii şefilor de parchete. Mai mult, procurorii participanţi la selecţie vor susţine un interviu în faţa ministrului, iar acesta va trebuie să propună, la final, cu cel puţin două variante motivate pentru fiecare dintre funcţiile de conducere, se mai arată în proiect. De asemenea, ministrul Justiţiei va avea dreptul să ceară procurorului general sau şefilor DNA/DIICOT informări asupra activităţii parchetelor şi să le ofere acestora îndrumări scrise cu privire la măsurile care trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii. În schimb, preşedintele şi vicepreşedinţii Instanţei supreme vor fi numiţi în continuare de către preşedintele României, însă propunerea o va face secţia pentru judecători din cadrul CSM, dintre judecătorii care au funcţionat la ÎCCJ cel puţin 2 ani şi nu au fost sancţionaţi disciplinar. O altă modificare operată prevede că şeful statului va putea refuza o singură dată, motivat, numirea în funcţiile de conducere şefilor Instanţei supreme. În plus, ministrul Tudorel Toader a extins de la trei la patru ani mandatele şefilor de parchete şi ale conducerii Înaltei Curţi.
Inspecţia Judiciară se opune
Proiectul mai prevede că Inspecţia Judiciară va trece din subordinea CSM la Ministerul Justiţiei, iar Inspectorul-şef al IJ şi adjunctul acestuia vor fi numiţi de ministrul Justiţiei dintre inspectorii judiciari aflaţi în functie, în urma unui concurs. Un alt punct al proiectului prevede că judecătorii şi procurorii vor fi supuşi, o dată la cinci ani, unei evaluări psihologice şi medicale, iar în cazul în care vor fi declaraţi “inapţi” vor fi obligaţi să urmeze un program de consiliere psihologică de cel mult şase luni.
Inspecţia Judiciară a transmis, ieri, că proiectul lui Tudorel Toader se află în contradicţie cu poziţiile pubice ale instituţiei şi cu ”necesitatea asigurării autonomiei instituţionale” a IJ. ”Pentru realizarea eficientă a misiunii sale, Inspecţia Judiciară ar trebui să se bucure de independenţă faţă de orice altă entitate”, iar  “simpla independenţă operaţională, pe care legea o prevede şi în acest moment nu trebuie confundată cu autonomia instituţională, la care ministrul Justiţiei a făcut referire ca alternativă la trecerea Inspecţiei Judiciare în cadrul Ministerului Justiţiei”, a declarat Bogdan Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.
Dragnea: “Ambasadorii ne vor interzice să gândim”
Reforma lui Tudorel Toader a declanşat ofensiva PSD la adresa ambasadelor străine care s-au opus modificărilor anunţate la legile Justiţiei. Dacă deputatul Liviu Pleşoianu a cerut expulzarea de urgenţă a ambasadorului SUA la Bucureşti, catalogându-l pe Hans Klemm drept “guvernator de colonie” aflat în misiune şi acuzând procurorii că au transformat România într-un “paşalâc”, liderul PSD Liviu Dragnea a continuat retorica “anti-colonialistă” şi i-a acuzat pe ambasadorii ţărilor partenere că vor ajunge să le interzică şi să gândească politicienilor români. “Şi eu sunt îngrijorat când ambasadorii merg la miniştri în fiecare zi să promoveze interesele unor companii străine. Cine ştie, poate cineva se gândeşte că şi asta înseamnă acte de corupţie. Și eu sunt îngrijorat că sunt niște ambasadori în România care își permit să ne interzică și dreptul de a începe o dezbatere. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi”, a tunat şeful PSD.

 

 

×