x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Batalia pentru un mandat de Bucuresti

Batalia pentru un mandat de Bucuresti

22 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Un amestec de vechi si nou. Asa s-ar putea caracteriza listele cu candidatii pentru Parlament pe care principalele partide le propun bucurestenilor la alegerile din toamna. Desi principalele partide parlamentare nu si-au definitivat inca listele cu candidatii pentru alegerile din toamna, oficial sau neoficial, sunt vehiculate o serie de nume care vor sa intre in cursa electorala si sa reprezinte Capitala in Parlament.
SILVIU SERGIU, MONICA IORDACHE, OANA STANCU

La fel ca in restul judetelor tarii, candidatii PSD Bucuresti au fost stabiliti in urma alegerilor preliminare. La Senat, doar primele trei locuri sunt considerate eligibile. Chiar si asa, doar primii doi clasati in prealegeri au sanse sa intre in Parlament, atat timp cat cap de lista va fi presedintele Ion Iliescu. Primele doua pozitii pe lista sunt ocupate de doctorul Sorin Oprescu, detinator si in prezent al unui mandat de senator, si mai putin cunoscutul Serban Nicolae, fost consilier prezidential pentru probleme juridice si actual ministru pentru Relatia cu Parlamentul.

In ceea ce priveste Camera Deputatilor, sunt considerate eligibile primele zece pozitii. Cap de lista este Adrian Nastase, secundat de un alt nume greu al partidului, ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu. Locurile trei si patru sunt ocupate de doua femei, Aura Vasile si Rodica Nassar, ambele cu state vechi de plata in Parlament. O plasare surprinzatoare pe lista este cea a lui Catalin Stochita, finul primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie, desemnat de PSD "contracandidat" al acestuia in alegerile locale. Locul sau este insa subred, pentru ca, potrivit unor surse din partid, presedintele PSD, Adrian Nastase, si-a exprimat deja nemultumirea in legatura cu prezenta lui Stochita pe o pozitie atat de avansata. Pe pozitia a sasea s-a clasat un alt parlamentar cu state vechi, deputatul Ion Neagu, nasul premierului Adrian Nastase. El este urmat de Adrian Severin, Florin Luican, ruda cu Dan Ioan Popescu, Ecaterina Andronescu si Marian Manolache.

Listele PSD nu sunt definitive, ele urmand sa treaca prin filtrul Consiliului de Integritate al partidului. In plus, in urma realizarii Uniunii PSD+PUR, cele doua partide se vor prezenta cu liste comune la alegerile parlamentare. Ca urmare, PUR va avea la nivel national 10 locuri eligibile la Senat si 22 la Camera Deputatilor. Numarul de locuri eligibile a fost stabilit luandu-se in considerare scorul de 5% cu care umanistii sunt cotati in sondajele de opinie.

PD. Democratii "vor defila" in Bucuresti cu trei dintre actualii deputati: Anca Boagiu, autoarea esecului din campania electorala, si un parlamentar cu cinci prezente in patru ani la comisiile parlamentare, Romeo Raicu, unul dintre initiatorii Legii tineretului (privind acordarea de teren gratuit tinerilor pentru constructia unei case), si Costica Canacheu, un anonim ilustru in plan parlamentar. Lor li se adauga fostul secretar general al PSD, Cozmin Gusa si Adriana Saftoiu. Desi un criteriu de respingere la intocmirea listelor PD este traseismul politic, Gusa a trecut "prin sita". El spune ca acel criteriu se refera la "cei care au migrat politic din opozitie la putere, dintr-un partid intr-altul avand o functie administrativa sau parlamentara", el neavand o astfel de functie si migrand in sens invers. Cat priveste Adriana Saftoiu, consiliera lui Traian Basescu si director de presa al PD, a intrat in politica dupa ce a fost, pe rand, ziarist acreditat la Palatul Victoria, purtator de cuvant al Guvernului Vasile, apoi al Ministerului Transporturilor condus de Basescu.

La Senat, pedistii il trimit pe Vasile Blaga, seful campaniei pentru Primaria Capitalei si fost senator. Vicepresedinte cu organizarea, Blaga este liderul din umbra al PD in tot ce tine de filialele judetene. Alaturi de el vor candida fostul taranist Corneliu Turianu, apreciat de Basescu pe componenta juridica si Cornelia Cazacu, presedintele organizatiei de femei si sotia unui important om de afaceri din partid, Dan Cazacu, proprietarul unei firme de reparatii de drumuri.

PNL. La Bucuresti, listele liberalilor se deschid cu Mona Musca, la Senat, si Theodor Stolojan, la Camera Deputatilor. Pentru Senat, lista este completata de medicul Mircea Cinteza si Radu Campeanu. La Camera Deputatilor, Stolojan se afla in "compania" si deputatul Calin Popescu Tariceanu pe locul al doilea, care este urmat de doi reprezentanti ai tinerilor liberali: Bogdan Olteanu, presedintele Curtii de Onoare si Arbitraj a PNL, si Dan Motreanu. Pe locul cinci, deja cu putine sanse de a fi eligibil, se afla deputatul Crin Antonescu, acum lider al grupului PNL din Camera Deputatilor. PNL este primul partid care si-a definitivat listele parlamentare, fiind aprobate de Delegatia Permanenta a partidului inca din 7 august. Stabilirea listelor nu a fost lipsita de dispute legate atat de nemultumirea deputatei Monei Musca, dornica sa fie in continuare deputat nu senator, cat si de eliminarea lui Viorel Catarama, fost senator, pe motiv ca are imagine proasta. Varianta votata in Delegatia Permanenta este insa definitiva, Mona Musca acceptand in final primul loc la Senat. Cat priveste soarta lui Catarama, problema nu s-a transat nici acum. Desi a depus o contestatie privind eliminarea sa de pe listele parlamentare, ea nu a fost nici pana acum judecata de Curtea de Onoare si Arbitraj a partidului. Catarama insusi a cerut cateva amanari, pe motiv ca juristii sai sunt in concediu, iar taraganarea judecarii contestatiei face ca sansele revenirii sale pe liste sa fie minime.

PRM

Listele PRM pentru alegerile parlamentare sunt doar in stadiu de proiect, urmand sa fie definitivate luna viitoare. Biroul Permament al PRM a alcatuit listele cu doritorii de fotolii parlamentare, dar ele sunt facute deocamdata in ordine alfabetica. Nicolae Vasilescu, coordonatorul de campanie al PRM, ne-a declarat ca pe liste se gasesc toti actualii parlamentari ai partidului, dar, in cazul lor, Comisia de cadre va studia cu multa atentie activitatea pe care au avut-o in timpul mandatului. "Multi dintre ei vor pica", a mai spus Vasilescu. Pe listele pentru Capitala se regasesc, pentru Camera Deputatilor, Corneliu Ciontu, Nicolae Vasilescu, Augustin Bolcas. Un nume nou care apare pe listele pe Bucuresti este Florin Huidu, tatal carcotasului Serban Huidu. La Senat, pe langa Vadim Tudor se regasesc pe liste Angela Balan, Eugen Mihaescu, fostul consilier al presedintelui Iliescu, Eugen Florescu, actual senator, iar un loc va fi rezervat unui reprezentant al sindicalistilor. (Dana Piciu)

  • REVENIRE. Democratul Vasile Blaga, seful campaniei pentru Primaria Capitalei, a mai fost senator

  • CANDIDAT. Bogdan Olteanu era mai cunoscut in trecut, cand activa ca sef al tinerilor liberali
  • ×