x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică BEC a adoptat o hotărâre privind noţiunea de partid politic care are membri în Parlamentul European

BEC a adoptat o hotărâre privind noţiunea de partid politic care are membri în Parlamentul European

de Agerpres    |    31 Mar 2014   •   19:50
BEC a adoptat o hotărâre privind noţiunea de partid politic care are membri în Parlamentul European

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o hotărâre privind interpretarea noţiunii de partid politic care are membri în Parlamentul European.

"Prin partid politic care are membri în Parlamentul European se înţelege acel partid politic care are cel puţin un membru în Parlamentul European la data comunicării de către Autoritatea Electorală Permanentă potrivit art. 24, alin 4, ultima teză din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European republicată cu modificările ulterioare a listei partidelor politice şi organizaţiilor cetăţeneşti aparţinând minorităţilor naţionale care au membri în Parlamentul European", relevă hotărârea.

Potrivit prevederilor din Legea 33/2007, Autoritatea Electorală Permanentă comunică preşedintelui BEC, de îndată ce a fost ales, lista partidelor politice şi a organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au membri în Parlamentul European.

Decizia a fost luată având în vedere prevederi din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European care stabilesc un tratament juridic distinct al partidelor politice care au membri în Parlamentul European faţă de cele care nu au.

BEC a adoptat această hotărâre constatând că, în cazul în care pentru determinarea înţelesului sintagmei 'partid politic care are membri în Parlamentul European' nu se utilizează un moment de referinţă, aceeaşi noţiune ar putea desemna realităţi diferite pe durata perioadei electorale, ceea ce ar fi contrar previzibilităţii şi predictibilităţii legii.

În altă ordine de idei, BEC a adoptat luni o decizie de respingere ca tardiv introdusă a cererii de înregistrare a semnului electoral depus de candidatul independent la alegerile europarlamentare Doina Elena Noghin.

Decizia a fost luată având în vedere că termenul limită pentru comunicarea semnelor electorale către BEC a fost 26 martie şi luând în considerare că solicitarea formulată de Noghin a fost înregistrată la BEC pe 29 martie.

×