x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică BEC a respins contestaţii la decizii de înlăturare a unor materiale electorale privind USL

BEC a respins contestaţii la decizii de înlăturare a unor materiale electorale privind USL

de Agerpres    |    16 Mai 2014   •   19:09
BEC a respins contestaţii la decizii de înlăturare a unor materiale electorale privind USL

BEC a respins în şedinţa de vineri contestaţiile formulate de Alianţa PSD-UNPR-PC împotriva unor decizii adoptate de Birourile Electorale Judeţene Constanţa, Tulcea, Suceava, Vrancea şi de Birourile Electorale sector 2, 3, 6 prin care admiteau contestaţiile formulate de PNL şi dispuneau înlăturarea afişelor folosite de Alianţă care conţineau denumirea Uniunea Social Liberală sub forma acronimului "USL".

Potrivit unor decizii publicate pe site-ul BEC, criticile formulate sunt neîntemeiate, întrucât dispoziţiile legale (art 7. alin (1) din Legea 33/2007) trebuie respectate nu numai în etapa înregistrării candidaturii şi a semnului electoral al alianţei electorale PSD-UNPR-PC, ci şi ulterior, pe parcursul desfăşurării procesului electoral, îndeosebi în campania electorală.

"Important de reţinut este şi faptul că plângerea petentului a vizat strict acţiunile concrete, dovedite în cauză şi necontestate, ale alianţei electorale PSD-UNPR-PC de utilizare a semnului electoral şi a denumirii alianţei USL, ambele sub acronimul USL, fără acordul PNL, nicidecum chestiunile referitoare la denumirea sub care s-a înregistrat şi participă în alegeri alianţa electorală PSD-UNPR-PC", se arată în documentele BEC.

BEC a mai precizat că o alianţă politică ce a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire poate păstra această denumire numai dacă nu şi-a schimbat componenţa iniţială sau dacă partidele politice care au părăsit alianţa sunt de acord ca denumirea respectivă să fie păstrată de alianţa respectivă în noua sa formă. Totodată, denumirea respectivă nu poate fi utilizată de o altă alianţă politică sau alianţă electorală.

În egală măsură, semnul electoral folosit de această alianţă politică anterior nu poate fi însuşit sau utilizat de alt partid politic, altă alianţă politică, alianţă electorală etc. decât cu consimţământul celor cărora le-a aparţinut, adică al partidelor care au alcătuit alianţa politică sau alianţa electorală iniţială.

Utilizarea acronimului "USL" pe materialele de propagandă electorală ale Alianţei electorale PSD-UNPR-PC este de natură a induce în eroare electoratul prin prezentarea unei situaţii nereale, mai susţine BEC.

Tot în şedinţa de vineri BEC a admis o contestaţie formulată de Asociaţia Ro-Tineret şi a dispus înlăturarea materialelor electorale folosite de Alianţa electorală PSD-UNPR-PC ce conţin denumirea Uniunea Social Liberală sub acronimul USL de pe raza judeţului Dolj.  

×
Subiecte în articol: biroul electoral central USL