x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bechtel - Ultimatum pentru ministrul Dobre

Bechtel - Ultimatum pentru ministrul Dobre

de Oana Stancu Zamfir    |    13 Dec 2005   •   00:00
Bechtel - Ultimatum pentru ministrul Dobre

Gheorghe Dobre a fost avertizat de conducerea PD ca, daca nu va finaliza intr-o saptamana negocierile pentru Autostrada Bechtel, poate sa isi ia adio de la functia de ministru.

Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a fost ieri sever avertizat de conducerea PD ca, daca nu va finaliza intr-o saptamana negocierile pentru Autostrada Bechtel, poate sa isi ia adio de la functia de ministru.

Biroul Permanent al PD i-a cerut ieri explicatii ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, in privinta proiectelor de infrastructura si a kilometrilor reali de autostrazi construite de cand e ministru. Presedintele PD, Emil Boc, a iesit in conferinta de presa pentru a declara din nou infrastructura ca o prioritate a partidului sau in 2006 si l-a adus in fata ziaristilor si pe Dobre, care a promis ca in prima decada a lunii ianuarie (decembrie 2006, dupa prima sa enuntare) va prezenta o strategie de dezvoltare a infrastructurii rutiere si feroviare. Dobre a dat vina pe redresarea companiilor de drumuri din subordinea ministerului, care aveau zeci de miliarde de lei datorii si intrau in executarea conturilor, pentru nerealizarile din domeniu, aratand totusi ca a reusit sa atraga credite de peste un miliard de euro de la BEI si BERD pentru investitii in infrastructura. "Cu Bechtel m-am vazut si sambata. Sunt pe final negocierile", a raspuns el iritat unei intrebari a presei.

AMENINTAT. In interiorul partidului insa Dobre nu a scapat atat de ieftin. Presedintele Emil Boc, unul dintre cei mai vehementi sustinatori ai Autostrazii Bechtel, l-a avertizat direct, spun surse din partid, ca, daca intr-o saptamana nu va finaliza negocierile, nu va mai sta mult ministru. "Daca va mai continua asa, asta il asteapta", comenta un lider foarte important al PD dupa sedinta, semn ca Traian Basescu si-ar cam fi luat mana de pe fosta sa mana dreapta de pe cand era ministru al Transporturilor. Dobre s-a scuzat in fata colegilor, aratand ca le-a acordat trei zile reprezentantilor concernului american pentru a accepta conditiile ministerului, altfel va face public contractul. "Eu am desecretizat contractul cu EADS si l-am facut public, si tu nu poti sa-l publici pe asta care nu e secret?", i-a reprosat si secretarul general al PD, Vasile Blaga.

Mai grav, Dobre ar fi fost prins cu minciuna de colegii de partid, care i-au scos pe nas ca nu a facut nici o plangere la Parchet in privinta reprezentantilor fostei guvernari care au negociat contractul Bechtel, asa cum s-a laudat. Colegiul Director al PD a fost convocat pentru luna ianuarie, cand va face o evaluare a ministrilor democrati. In lipsa unui vot de incredere, unii dintre acestia ar putea fi schimbati.

ANCA BOAGIU CERE SPRIJIN PARTIDULUI
Dupa ce l-a reclamat pe secretarul de stat Leonard Orban, ministrul Integrarii, Anca Boagiu (foto), a cerut din nou sprijinul partidului sau impotriva liberalilor, spun surse din PD, pe motiv ca PNL intentioneaza sa ii lase ministerul fara bani. O data cu restructurarea ministerului, PNL ar vrea sa ii ia calitatea de administrator al fondurilor europene si sa aloce banii Agentiei de dezvoltare regionala, controlate de liberali. La solicitarea lui Boagiu, subiectul va fi mutat pe agenda CNC al Aliantei.
×
Subiecte în articol: politic dobre