x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Berca şi Boureanu au dosare penale pentru mită electorală

Berca şi Boureanu au dosare penale pentru mită electorală

de Petru Zoltan    |    03 Dec 2012   •   20:11
Berca şi Boureanu au dosare penale pentru mită electorală
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images
Interlopii băcăuani au fost prinşi de poliţişti în timp ce lipeau afişe electorale cu chipul candidaţilor ARD.
Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie a intrat pe ultima sută de metri. În goana după voturi candidaţii nu mai ţin cont de nici o regulă. Nici măcar a bunului simţ. La Bacău, staff-ul de campanie al Alianţei România Dreaptă (ARD) a dat startul unei pomeni cu parfum electoral într-o cârciumă din Hemeiuş. Votanţii au primit din belşug mici şi bere, în cinstea fostului ministru de Interne, senatorul Gabriel Berca, care candidează la parlamentare din partea ARD. Martorii susţin că s-a împărţit produse alimentare şi băuturi alcoolice, deşi legea electorală interzice acest lucru. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău, secţia 1 Poliţie Rurală Bacău a fost sesizată, la data de 01.12.2012, prin 112, cu privire la faptul că în aceeaşi zi, doi competitori electorali au oferit cetăţenilor aflaţi într-un restaurant, dintr-o comună limitrofă municipiului Bacău, produse alimentare şi băuturi alcoolice, în scop electoral. “Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au efectuat o serie de verificări şi au ridicat materialele puse la dispoziţie de către reclamant. Având în vedere calitatea de parlamentar a uneia dintre persoanele reclamate, poliţiştii au înaintat dosarul şi materialele ridicate unităţii de Parchet competente”, a declarat Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt la IPJ Bacău. De la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care are competenţă să-i cerceteze pe parlamentari. Astfel, senatorul Gabriel Berca s-a pricopsit cu un dosar penal pentru mită electorală. Contactat, senatorul a negat implicarea sa. În schimb a precizat că, colegii săi de partid au organizat o întrunire în acel restaurant el neavând nici o legătură. Culmea ironiei, e că   Berca în calitate de ministru de Interne a fost promotorul campaniei “Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare”.

Campanie cu interlopi
Culmea, pe 30 noiembrie zona Calea Moldovei din Bacău a fost asaltată de susţinătorii ARD care au lipit afişe pe copacii şi stâlpii de iluminat public. “Aceste afişe erau cu doi candidaţi la Senat şi Camera Deputaţilor, respectiv Gabriel Berca şi Constantin Drăgănuţă. Afişele au fost lipite în locuri ilegale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Bacău, Florin Podoleanu. Tot el, a mai precizat că, printre persoanele identificate se aflau Cătălin Tătăruşanu şi George Gavrilă. Numele celor doi au sunt strâns legate de grupările de crimă organizată din zona Bacăului.

Vasluiul lui Boureanu
În urmă cu câteva zile, poliţiştii vasluieni le-a făcut cadou deputaţilor PDL Cristian Boureanu şi Dan Marian dosare penale pentru că ar fi oferit mici şi băutură spectatorilor unui meci de fotbal desfăşurat la Huşi. “În sesizarea depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi şi care a ajuns ulterior la Poliţie, candidatul unui partid reclamă că, în timpul desfăşurării unui meci de fotbal pe Stadionul Municipal Huşi, doi candidaţi ai unei alianţe politice au distribuit spectatorilor produse alimentare. În cauză, s-a întocmit dosar penal, care a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi cu propunerea de declinare a competenţei către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de parlamentar a persoanelor reclamate", a declarat pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Ştraub. Deputatul Dan Marian a spus că a participat la acel meci, dar că nu a oferit băuturi sau produse alimentare spectatorilor drept mită electorală. La rândul său, Boureanu a afirmat că nu a fost în acea zi la Huşi, acuzaţiile fiind nefondate.

×
Subiecte în articol: alegeri 2012