x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Big Brother, rătăcit în Parlament

Big Brother, rătăcit în Parlament

de Robert Kiss    |    29 Iun 2015   •   08:29
Big Brother, rătăcit în Parlament
Sursa foto: Dragos Asaftei

La mai bine de o lună de la marele consens găsit la Palatul Cotroceni, noua lege Big Brother nu a ajuns nici măcar în comisiile Senatului. Pe 6 mai, cei șapte lideri poli­tici semnau, în prezența președintelui Iohannis, o inițiativă de modificare a legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Se pare că noua lege a intrat în conservare după agitația din primăvară și nu mai interesează pe nimeni. Documentul a fost elaborat de Administrația Prezi­dențială și a fost depus la Senat de Victor Ponta, Vasile Blaga, Gabriel Oprea, Daniel Con-stantin, Alina Gorghiu, Hunor Kelemen și Varujan Pambuc­cian. Inițiativa legislativă tre-buia să ajungă în dezbaterea Comisiei de Apărare din Senat, însă, până în acest moment nu a fost transmisă de Biroul Perma­nent. Totuși, atât Guvernul, cât și Consiliul Legislativ au emis un aviz favorabil. Noua lege Big Brother nu a reuşit nici măcar să intre în parcursul legislativ al primei camerei sesizate, Senatul.

În condiţiile în care o eventuală sesiune extraordinară a Parla­mentului pe durata verii nu se anunţă, șansele ca noua lege gi-rată de Klaus Iohannis să treacă măcar de plenul Senatului până la noua sesiune sunt minime. Astfel, noul proiect al președin­telui va mai aștepta cel puțin până la toamnă, când parlamen­tarii se vor întoarce la muncă. Conform președintelui, proiectul prevede îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru a pune în acord securitatea cu nevoia de apărare a drepturilor şi libertăţilor. Soarta proiectului este cu atât mai de neînţeles, cu cât acordul realizat la consultările organizate de preşedintele Iohannis a fost semnat, fără rezerve, de toți liderii politici. Doar reprezen­tantul minorităţilor, Varujan Pambuccian, credea că durata de stocare a informaţiilor este prea mare, prin comparaţie cu for-mele anterioare ale legii şi cu prevederile similare existente la nivel european, însă asta nu l-a împiedicat să semneze legea. În schimb, partidele mari, PSD şi PNL au ignorat subiectul de la consultări încoace.

×
Subiecte în articol: parlament