x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bilanţ la un an de guvernare. Antonescu: USL a acţionat unitar şi consecvent. Ponta: România are un Guvern stabil

Bilanţ la un an de guvernare. Antonescu: USL a acţionat unitar şi consecvent. Ponta: România are un Guvern stabil

de Veronica Micu    |    07 Mai 2013   •   12:08
Bilanţ la un an de guvernare. Antonescu: USL a acţionat unitar şi consecvent. Ponta: România are un Guvern stabil
Sursa foto: Intact Images/Karina Knapek

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că bilanţul primului an de guvernare al USL este unul "mulţumitor". Antonescu a precizat că Uniunea Social Liberală este exigentă cu acţiunea guvernamentală.

Antonescu s-a declarat mulţumit de primul an de guvernare al USL.

"În orice ţară din lumea aceasta oricât ar merge lucrurile de bine şi oricât ar fi condiţiile de propice un om normal şi cu minimă exigenţă are întotdeauna şi lucruri nu neapărat de reproşat, dar lucruri pe care le aşteaptă de la un Guvern şi care încă nu s-au petrecut, care urmează să se petreacă. Noi înşine, în frunte cu primul-ministru, suntem exigenţi cu acţiunea guvernamentală. Bilanţul acestui an de guvernare este unul mulţumitor", a spus liderul liberal.

"USL, după un an de guvernare, marchează la capitolul reuşite o prestaţie guvernamentală care poate să fie criticată de Opoziţie dar care, în esenţă, a răspuns aşteptărilor celor care ne-au dat acest vot. USL a acţionat unitar şi consecvent. Nu există agende paralele în USL", a mai spus Crin Antonescu.

Şi premierul Victor Ponta a declarat că România are un Guvern stabil, solid, care nu se află în bătaia valurilor aduse de o situaţie politică sau alta. Ponta a spus că nu doreşte să facă un bilanţ la un an de guvernare, motivând că un astfel de demers are loc la final de mandat.

Şeful Executivului a enumerat totodată o serie de obiective prioritare ale Guvernului şi a subliniat că USL s-a ţinut de cuvânt în privinţa promisiunilor făcute în campania electorală referitoare în principal la salarii, pensii.

Printre priorităţile Cabinetului Ponta se află energia, agricultura, dar şi infrastructura, premierul anunţând în context întărirea autorităţii celor care veghează pe drumurile publice în condiţiile în care în ultima perioadă a avut loc un număr inacceptabil de mare de accidente rutiere.

"Nu este acum sau aici momentul să facem vreun bilanţ după un an de guvernare. Motivul este că nu ne-am propus să guvernăm doar un an. Bilanţul se face doar atunci când se încheie un mandat", a declarat Ponta, la sediul USL.

Potrivit premierului, Guvernul are o stabilitate politică incontestabilă, dar şi o legitimitate pe care n-a avut-o niciodată Guvernul Boc, legitimitate dată de votul românilor din 9 decembrie.

România va avea în 2013 una dintre cele mai ridicate creşteri economice din UE

Ţara noastră va avea în anul 2013 una dintre cele mai ridicate rate de creştere economică din Uniunea Europeană, după cele din statele baltice, potrivit unor estimări din bilanţul "Primul an de guvernare USL", care prezintă date despre schimbările produse în 12 zone-cheie.

Stabilitatea macroeconomică a constituit principalul obiectiv al anilor 2012-2013 iar cel pentru 2014-2016 este relansarea economică, se arată în document, potrivit Agerpres.

Bilanţul prezintă o serie de "veşti bune", arătând că România este una dintre puţinele ţări europene care au înregistrat o creştere economică în 2012. Astfel, anul trecut economia a crescut cu 0,2% faţă de 2011 iar ţara noastră a evitat reintrarea în recesiune.

Totodată, numărul de salariaţi în economie a crescut cu 70.000 în perioada aprilie 2012 - februarie 2013. Şomajul a înregistrat o scădere accentuată - în luna februarie 2013 a scăzut la 6,7%. România are o rată a şomajului de două ori mai mică decât ţările din zona euro, precizează documentul.

În ceea ce priveşte moneda naţională, se afirmă că "leul prinde putere - Cursul BNR a coborât la cel mai redus nivel de un an şi patru luni". Întărirea leului se bazează pe intrările de capital străin în ţară, investitorii fiind atraşi de dobânzile bune şi de stabilitatea macroeconomică generală.

"România este stabilă din punct de vedere macroeconomic. Probabilitatea de default a României este mai mică decât cea a Spaniei, Sloveniei, Portugaliei, Italiei şi Ungariei", subliniază sursa citată.

CDS-ul României (costurile la care sunt asigurate obligaţiunile suverane împotriva riscului de neplată) a avut o tendinţă descrescătoare, ceea ce denotă creşterea credibilităţii macroeconomice a ţării noastre şi reducerea costurilor de împrumut pe pieţele interne şi externe.

Limita de deficit mai mică de 3%, asumată la nivel european, este respectată. Deficitul bugetar înregistrat în primele trei luni ale lui 2013 a fost de 4,1 miliarde de lei, mai mic decât valoarea prognozată de 4,3 miliarde de lei.

România nu mai urmează modelul pe datorie. Datoria externă pe termen scurt la 31 ianuarie 2013 este în scădere cu 3,6% faţă de 31 decembrie 2012. Datoria externă pe termen mediu şi lung este în creştere cu doar 1,7% faţă de 31 decembrie 2012.

Documentul mai aminteşte că "pentru prima dată în istoria postdecembristă, România are un sold al comerţului exterior pozitiv, fiind înregistrată o creştere de 8% a exporturilor şi de doar 1% a importurilor".

×