x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bileţelele lui Coldea - Concluziile anchetei SRI, prezentate azi

Bileţelele lui Coldea - Concluziile anchetei SRI, prezentate azi

de Lavinia Dimancea    |    02 Mai 2007   •   00:00
Bileţelele lui Coldea - Concluziile anchetei SRI, prezentate azi

Directorul SRI, George Maior, prezintă astăzi concluziile anchetei interne privind cele două note scrise de adjunctul Florian Coldea referitoare la situaţia dosarelor a trei judecători ai Curţii Constituţionale (Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu),prezentate public de liderul PSD, Mircea Geoană.

Prezent la emisiunea "Zig-Zag" de la Antena 3, Maior a declarat că rezultatele preliminare ale anchetei arată că nu a fost vorba de poliţie politică, iar Traian Băsescu nu a cerut nimic serviciului, dar a precizat că a avut loc "o scurgere de informaţii" către PSD şi că nu ştie cum au ajuns notele la Geoană. "Este un incident contrainformatic, ca să folosesc limbajul serviciului, foarte grav, să iasă un asemenea bileţel. Dacă el a fost dat de cineva intenţionat, inseamnă că intr-adevăr acea persoană a putut să aibă in intenţie un element politic. Dacă el a fost luat din neglijenţă şi a ajuns cumva acolo, este cu totul altă poveste. (...) Vom avea cu siguranţă nişte probleme, care vor impune la un moment dat nişte măsuri poate destul de dure", a spus Maior.

SANCŢIUNI. Şeful SRI a recunoscut insă că nu ii era străin faptul că adjunctul său s-a interesat de dosarele judecătorilor. "E o chestiune absolut de rutină aceasta. Mă rog, e şi o neglijenţă din punct de vedere al atenţiei cu asemenea documente, fără indoială. (...) S-ar putea să existe sancţiuni in funcţie de rezultatul anchetei pe zona contrainformaţiei", a arătat Maior. In acest caz, Comisia SRI ar urma să-i audieze astăzi pe Florian Coldea şi pe generalul de brigadă, Ionel Marin, adjunct. De asemenea, preşedintele Comisiei, Radu Stroe, i-a cerut, intr-o scrisoare, directorului SRI să transmită punctul de vedere al serviciului privind "oportunitatea şi legalitatea solicitărilor transmise de UM 0724 Targovişte către Tribunalul Judeţean Damboviţa", solicitare legată de acuzaţiile vicepreşedintelui PSD Dan Nica potrivit cărora Vasile Blaga, Monica Macovei şi Florian Coldea, la cererea lui Traian Băsescu, ar fi dispus verificarea hotărarilor judecătoreşti referitoare la falimentul unor agenţi economici, din perioada 2002-2007.

"DECLARAŢIILE LUI MAIOR, NEAVENITE"
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, consideră că declaraţiile lui Maior privind ancheta internă in cazul Coldea "sunt neavenite şi arată dorinţa acestuia de a muşamaliza un caz grav" şi a anunţat că va solicita Comisiei SRI să-i ceară şefului serviciului să-şi sisteze apariţiile publice pană la finalizarea anchetei. "Directorul SRI nu are dreptul să tragă concluzii preliminare atata timp cat domnia sa şi serviciul pe care-l conduce fac obiectul unei anchete a Parlamentului. Asigur opinia publică că Parlamentul işi va continua ancheta şi că nu se va lăsat influenţat de manevrele directorului SRI", spune Olteanu, precizand că "ameninţarea lui George Maior lansată la adresa PSD, prin care incearcă să transfere responsabilitatea SRI asupra unui partid politic, poate fi calificată o formă de manipulare şi de poliţie politică".

×
Subiecte în articol: politic maior