x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Birchall dă cu flagrantul și cu percheziția în gard

Birchall dă cu flagrantul și cu percheziția în gard

de Ion Alexandru    |    23 Aug 2019   •   08:40
Birchall dă cu flagrantul și cu percheziția în gard

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a înaintat premierului un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, cu prevederi care ar face-o până și pe Laura Kovesi invidioasă. Sub pretextul preîntâmpinării tragediiilor de genul celor petrecute la Caracal, Birchall sparge în două prevederea legală referitoare la efectuarea percheziției și introduce o prevedere conform căreia în cazul infracțiunilor flagrante se poate pătrunde în orice spațiu, pentru prinderea “infractorului”. În toate cazurile, nu doar în cele în care este pusă în pericol viața sau integritatea fizică.

 

Astfel, Birchall susține că, prin proiectul de OUG propus, vrea să modifice reglementarea din art. 159, alineat 3, Cod de procedură penală, pentru a se clarifica și mai mult faptul că, în cazul infracțiunii flagrante, se poate percheziționa un spațiu și în afara intervalului orar 6.00 – 20.00. În fapt. Birchall sparge textul legal actual în două și lasă la latitudinea procurorilor care reglementare le convine. Conform textului actual, “percheziția domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6.00 sau după ora 20.00, cu excepția infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră”. Propunerea lui Birchal sparge prima teză a articolului în vigoare, despărțind, într-un alineat separat, excepția efectuării percheziției și în intervalul 20.00-6.00.

Specialiștii în drept consultați de “Jurnalul” arată că, în fapt, nu există nicio diferență de conținut dintre cele două prevederi, ci doar una de nuanță. Mai exact, împărțirea în două a acestui articol lasă la latitudinea organului de urmărire penală care parte a reglementării să o respecte, în funcție de interesul concret al cauzei instrumentate. Pe de altă parte, accentul pus pe percheziție denotă că politica penală a statului român, în momentul actual, se bazează exclusiv pe percheziția domiciliară pentru descoperirea unei infracțiuni flagrante.

 

Liber la “rupt” uși. Pentru orice

 

Iar asta nu este tot. Birchall introduce o nouă reglementare în cuprinsul articolului 293, unde deschide larg ușa abuzurilor. Dacă în reglementarea aflată în vigoare se vorbește doar despre definirea infracțiunii flagrante, în propunerea Ministerului Justiției se dorește introducerea unui alineat separat, care să permită pătrunderea în orice spațiu, la orice oră, ori de câte ori cuiva i se pare că acolo are loc săvârșirea unei infracțiuni flagrante. Scopul este “prinderea făptuitorului sau pentru a pune capăt activității infracționale”, și, distinct, “precum și pentru înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”. Pătrunderea, așadar, vizează orice gen de presupuse fapte, nu doar răpirea, sechestrarea, violul și asasinatele.

 

Pedepse mai mari. Cu puțin

 

Proiectul de OUG vrea să majoreze cu pedepse de la 2 la 8 ani închisoare sancțiunea pentru răpirea unei persoane, iar dacă fapta a avut ca efect moartea victimei, pedeapsa să fie închisoarea de la 7 la 12 ani. De asemenea, pedeapsa pentru lipsire de libertate în mod ilegal ar urma să fie sancționată cu închisoarea de la 1 la 7 ani, cu agravantă în cazul răpirii, unde pedeapsa să fie de la 2 la 8 ani. Se introduce, de asemenea, prevederea conform căreia se consideră lipsire de libertate și fapta comisă asupra unui copil cu vârsta de până la 2 ani.

De asemenea, se intenționează sporirea competențelor DIICOT pentru a instrumenta astfel de fapte, precum și înăsprirea condițiilor necesare a fi îndeplinite de un condamnat pentru astfel de fapte atunci când cere acordarea liberării condiționate.

 

 

 

×