x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Birchall: Globalizarea - potenţial enorm de a aduce prosperitate dacă este gestionată în conformitate cu principiile fundamentale

Birchall: Globalizarea - potenţial enorm de a aduce prosperitate dacă este gestionată în conformitate cu principiile fundamentale

02 Mar 2019   •   13:50
Birchall: Globalizarea - potenţial enorm de a aduce prosperitate dacă este gestionată în conformitate cu principiile fundamentale

Globalizarea are un potenţial "enorm" de a aduce mai multă prosperitate, dezvoltare şi stabilitate, cu condiţia ca aceasta să fie gestionată în conformitate cu principiile fundamentale, precum transparenţa, dialogul, soluţionarea paşnică a diferendelor, a transmis viceprim-ministrul Ana Birchall, la Forumul Economic de la Delphi.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES sâmbătă de Guvern, Ana Birchall a participat, în perioada 28 februarie - 2 martie, la acest forum care a avut loc în Grecia.

În cadrul reuniunii plenare, care a avut loc vineri, Birchall a prezentat mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă, care a subliniat importanţa dezbaterii în contextul arhitecturii economice globale actuale.

"Globalizarea are un potenţial enorm de a aduce mai multă prosperitate, dezvoltare şi stabilitate ţării noastre, regiunii noastre şi lumii, cu condiţia ca aceasta să fie gestionată în conformitate cu principiile fundamentale, precum transparenţa, dialogul, piaţa liberă, concurenţa loială, multilateralismul, dreptul internaţional, soluţionarea paşnică a diferendelor. În acelaşi timp, trebuie să gestionăm în mod strategic dezavantajele globalizării: o interdependenţă crescută înseamnă, de asemenea, o vulnerabilitate sporită, apariţia unor noi forme de agresiune, precum propaganda sau atacurile cibernetice, riscuri care creează premisele pentru radicalizare şi terorism, în special în rândul tinerilor", se arată în mesaj.

Potrivit vicepremierului, "escaladarea tensiunilor comerciale, incertitudinea politică, decalajul dintre cei bogaţi şi cei săraci, dezechilibre sociale, înăsprirea condiţiilor financiare, nivelul ridicat al datoriei publice şi private, degradarea mediului, deficitul de resurse, perspectiva unui Brexit fără acord reprezintă factori de risc ce pot destabiliza o economie globală deja încetinită".

"Oficialul român a dat asigurări că, în calitate de stat membru care asigură în prezent Preşedinţia Consiliului UE, România susţine pe deplin angajamentul Uniunii de a promova relaţiile economice internaţionale deschise şi de a identifica elementele care pot afecta negativ comerţul internaţional, în vederea găsirii soluţiilor şi instrumentelor adecvate pentru a face faţă acestor riscuri", se mai arată în comunicat.

În cadrul sesiunii dedicate evoluţiilor zonale din domeniul energiei, Ana Birchall a reiterat că una dintre marile provocări pentru ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est o reprezintă realizarea conectivităţii care să asigure securitatea energetică în regiune. În acest context, ea a punctat rolul deosebit de important al regiunii Mării Negre în dezvoltarea unor investiţii strategice pe dimensiunea de energie.

"Regiunea Mării Negre prezintă oportunităţi uriaşe de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii, inclusiv pentru transportul şi producţia de energie. Maximizarea potenţialului economic al Mării Negre şi valorificarea acestor oportunităţi în beneficiul regiunii extinse reprezintă obiective majore", a spus Birchall.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: birchall globalizare prosperitate