x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Birchall: România continuă să rămână una dintre ţările cele mai pro-europene

Birchall: România continuă să rămână una dintre ţările cele mai pro-europene

27 Aug 2018   •   21:00
Birchall: România continuă să rămână una dintre ţările cele mai pro-europene

România continuă să rămână una dintre ţările "cele mai pro-europene, aşa cum o arată majoritatea sondajelor, în pofida provocărilor europene şi internaţionale şi a unor realităţi politice în continuă schimbare", a declarat, luni, Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în străinătate. 

"Pentru mine este o mare bucurie să constat că eforturile diplomaţiei şi ale clasei politice de a ancora România în valorile europene şi euro-atlantice sunt un real succes, iar cetăţenii români preţuiesc orientarea pro-occidentală pe care ţara noastră şi-a asumat-o, fără echivoc, în ultimele decenii. Îmi doresc ca în Centenarul Marii Uniri, asemenea înaintaşilor noştri de la 1918, să avem voinţa, dar şi inteligenţa de a trece peste ceea ce ne dezbină şi de a valoriza ceea ce ne apropie, ca popor", a afirmat Birchall. 

Ea a adăugat că Guvernul Dăncilă a consolidat această orientare, iar un obiectiv important al politicii externe este implementarea parteneriatelor strategice şi a relaţiilor asimilate acestora. 

"Sub îndrumarea doamnei prim-ministru, îmi doresc să lucrăm în continuare, împreună, pentru consolidarea relaţiilor de parteneriat strategic şi a relaţiilor speciale ale României, ca mecanisme de cooperare deosebit de importante şi eficiente, cu rol multiplicator în promovarea intereselor naţionale ale ţării noastre", a spus Ana Birchall. 

Vicepremierul a trecut în revistă parteneriatele strategice ale României. Ea a afirmat că Parteneriatul strategic cu SUA reprezintă "un pilon central al politicii externe româneşti", iar cel cu Moldova - "o relaţie deschisă şi pragmatică, vizând dezvoltarea cooperării bilaterale pe toate palierele, cu accent pe identificarea şi promovarea proiectelor comune care să conducă la sporirea interconectării celor două maluri ale Prutului". 

La rândul său, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat că România este în grafic în tot ceea ce înseamnă procesul de pregătire a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. 

"Acest lucru este valabil atât pentru aspectele logistice, cât şi pentru elementele politice ale acestui mandat. Este foarte important să pornim de aici discuţiile şi, mai ales, să comunicăm acest lucru partenerilor noştri europeni. Este important pentru noi să intensificăm efortul de comunicare. Comunicare cu partenerii europeni, dar şi cu instituţiile UE, în a ne asigura că viziunea noastră privind această instituţie comună să fie bine cunoscută", a precizat Negrescu. 

El a evocat efortul Guvernului în a avea un consens politic în ceea ce înseamnă Preşedinţia României la Consiliul UE. 

"Mai exact, programul nostru politic pe tot ceea ce înseamnă Preşedinţia Consiliului UE, acest program a fost aprobat în unanimitate în comisiile Parlamentului României şi acest lucru ne dă puterea să mergem înainte cu o serie de direcţii foarte clare pentru a putea să vorbim despre ce putem face împreună pentru a valorifica potenţialul României şi a vorbi despre ceea ce înseamnă proiectul comun european", a susţinut Negrescu. 

Ministrul s-a referit şi la activitatea reprezentanţei României pe lângă instituţiile europene. 

"Plecând de la dimensiunea politică, avem şi o dimensiune referitoare la resursele umane şi aş evoca faptul că, prin eforturile Executivului, vom avea o reprezentanţă permanentă a României pe lângă instituţiile UE extrem de consistentă, cu oameni foarte bine pregătiţi, care vor da valoare activităţilor noastre şi vor promova aceste tematici aprobate de Parlamentul României", a spus Negrescu. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ana Birchall